Agilent DSO9104A tamir

Normalde zamanlama kontrolünde ilkine bağlı olarak kontrol ediliyor bu mantıkla 12v u elle verebilirsiniz, süreklilik modunda kontrol ettiğiniz sinyal ile 2928 arasına bakın 2928 in voltajı ölçüp sonrasında diğerine run demesi gerekiyor.

+5V standby gittiği anda LT2928 ler canlanıyor. Belli bir sıralama ile LED'ler yanıyor, sonra da sönüyor ve +2.5V yok hatası veriyor. Deneyin ayrıntılarına göre değişik davranışlara giriyor alet. Mesela bir keresinde değişik bir zamanlama ile açtım 12V u ve +2.5 V çıkış geldi. Birkaç tane μModule daha canlandı o anda herhalde, kart 6 A akım çekmeye başladı.
 
  • Beğen
Reactions: clc
Primer tarafındaki iki MOSFET'i söküp kontrol ettim, sağlam. Bir de sekonder filtre kapasitörünü kontrol edeceğim. O da sağlamsa sinyallere bakarız.
 
  • Beğen
Reactions: clc
Evet aslında half bridge demek istemiştim. İki MOSFET seri bağlı ve uçlarında 380V var. Ortalarından primer çıkıyor, primerin diğer ucu da kapasitörler üzerinden GND ye dönüyor. Bu kapasitörün amacı nedir?
Switch den tasarruf etmek gibi düşünebiliriz. Yapının aşağıda eklediğim gibi olduğunu düşünerek yazıyorum. Normalde burada 4 switch kullanarak full bridge yapı kurabiliriz, bu yapı ile 4 anahtarlama elemanınız ve bunların 4 gate driver ı, bunlara sinyal üreten bir yapı olur. Ama diyelim ki gücünüz çok yüksek değil, ve tasarrufa gitmek istiyorsunuz, hala daha core u BH eğrisinde 2 yönde de kullanmak istiyorsunuz, bu şu demek siz o sargılardan iki yönde akım geçirmelisiniz. M1 i açtınız, bir yönde akım akıyor, M2 yi açtınız azalıyor ve bir noktadan sonra tersi yönde akıyor. Bu topolojinin tabiki çok dezavantajı var, ilki fark ettiyseniz kapasitörler üzerinde sürekli akım ripple ı var ve bu kapasitörler yüksek bi kapasiteye sahip olmak zorunda bu yüzden elektrolitik kullanılırlar, voltaj dengelensin diye bunlara mutlaka paralel direnç olur o kısmı çizmedim ama o dirençler ve bu kapasitörleri kontrol ederek başlayabiliriz bence

1696706758464.png



edit: Çizimde hata var düzelteceğim
Çizimdeki hata düzeltildi
 
bu tamir için önemsiz bir detay ama güç kaynağındaki 380 volt olması PFC sisteminden kaynaklanıyor. PFC 220 voltu direkt doğrultmak yerine step up ile 400V seviyesine çıkarıyor. bunu yaparken de pfc oranını 1de tutmaya çalışıyor. sonra bu 400 vdc üzerinden 12 volt veya gerekli voltajlar flyback ile üretiyor.
 
Kapasitörler mavi renkli olanlar. Tam şemayı çıkaramıyorum, çift taraflı ve üst tarafta trace'ler komponent altında kalıyor. Ama iki tane 33 nF paralel bağlı. İki tane daha 33 nF var (bunlar da paralel gibi duruyor ama göremiyorum). Bir tane de 390 nF var. Hepsi sağlam görünüyor. Ama bu RIFA markanın çok sorun çıkaran baş belası bir marka olduğunu hatırlıyor gibiyim.
 
O küçük kart mı half bridge? O kapasitörler film büyük ihtimalle ama bu topoloji için tam olarak yeterli değilller, açıkcası iki tane seri 470uF elektrolitik falan beklerdim. Pfc kısmına mı dizdiler acaba büyük kısmını? O kapasitörler loop kapansın diye sanki ama emin de olamadım şimdi, trafonun primerini ölçme şansınız var mı? O küçük kartın önlü arkalı bir fotoğrafını atabilir misiniz? Maalesef kontrolcü ve gate driver köşeden çıkan ufak kartta gibi o kısmı incelemek zoe olacak
 
Kartın resimleri şurada (4. ve 5. resim)

 
  • Beğen
Reactions: clc
Sanki optolar biraz sıcaklık görmüş gibi, ama ben şu an emin olamadım topoloji tam benim çizdiğim gibi mi söktüğünüz mosfetlerin koduna baktınız mı? Datasheetten bir tahminde bulunabiliriz belki. Hatırladığım kadarıyla voltajı veriyordu ama yükleyince çöküyordu değil mi? Elinizde yüksek voltaja dayanabilecek diferential probe var mı?
Edit: Şu yanlarda takılı olan kartları yandan bakınca hiç görebiliyor muyuz?
 
Son düzenleme:
MOSFET ler 12NM50.

Şimdi kondansatörlerin hepsini söktüm. Şunu tam bir anlayalım.
 
Yapı şöyle. Yalnız bir de tuhaflık var. Büyük olan 390 nF kondansatörün bir ayağı havada! Tabi PCB nin iki layer olduğunu varsayıyorum. Eğer daha fazla layer ise belki blind via ile bir yerlere gidiyordur, ama ölçtüm, bağlı olduğu bir yer de bulamadım. Herhalde o kapasitörden fazla var ellerinde, eşantiyon olarak ürünlere serpiştiriyorlar :katil2:

Screenshot_20231007_231600.jpg
 
Yapı şöyle. Yalnız bir de tuhaflık var. Büyük olan 390 nF kondansatörün bir ayağı havada! Tabi PCB nin iki layer olduğunu varsayıyorum. Eğer daha fazla layer ise belki blind via ile bir yerlere gidiyordur, ama ölçtüm, bağlı olduğu bir yer de bulamadım. Herhalde o kapasitörden fazla var ellerinde, eşantiyon olarak ürünlere serpiştiriyorlar :katil2:

25782 eklentisine bak
Bu çizim mantıklı, trafoya seri olan kısım DC voltaj basmamak için, zira dc voltaj uygularsanız bir noktada sature olup acısını çıkarır. Seconder kısımda senkron doğrulma olabilir, o kısmı da kontrol edebilir misiniz? Senkron doğrultma kısmı çalışmasa dahi body diodelar üzerinden rectification yapılır, ama voltaj düşük kalabilir, akım sağlayamayabilirsiniz
 
Evet senkron doğrultma olabilir. 37.5 A için en mantıklı sistem o olur herhalde.
 
Sekonder filtre kapasitörünü ölçtüm ve bozuk çıktı! Nihayet iyi giden birşey oldu :cheeky4:

Kondansatörü sökerken de zaten o çok tanıdık lastik şamreli kokusunu aldım. 3300 μF 25V, ama ESR'si 0.77 Ω, çok fazla. SMU ile 20 V verdim, bir süre sonra sızıntı akımı 6 μA de stabilize oldu, sızıntı da biraz fazla.
 
Elimde de sadece standart elektrolitik var. Low ESR yok. 4 tane paralel 1000 uF bağlayayım dedim, sığdıramayacağım. Bakayım özdisan'da var mı ...
 
Özdisan Low esr diye pek de low olmayan satabiliyor :) 0.77 ESR harbiden fazla biraz, ama suçlayamıyorum 10 yıl olmuş açıkcası hep merak ederim bir tasarımda 10-20 sene sonra bu kapasitöre ne olacak diye. Bence denemelik 1000uF takıp çıkışı yükleyebilirsiniz, biraz daha kötü performans gösterir ama modülün bunu anlayabileceğini sanmam
 
Başka bir cihazdan orijinale çok benzeyen bir tane buldum. Elektronik yük ile test etmeden önce sinyallere bir bakalım.

MOSFET 1 gate/source:

1696715972640.png


MOSFET 2 gate/source:

1696716008428.png


Primer sargı:

1696716062372.png


Sekonder sargı:

1696716167458.png
 
Çıkışta 11.8 V var. Hmm bu ilginç. Sekonder voltajı, pikleri saymazsak kabaca 18 Vrms gibi. Ama çıkışta 11.8 V var. Acaba senkron doğrultma yapan MOSFET'lerde de mi PWM yapılıyor?
 
Çıkışı 12V olacak şekilde ayarladım, sonra da elektronik yük ile 10 A çektim. Voltaj 11.88 V a düştü. Doğrudan 37.5A çekmek istemiyorum, bozulursa osiloskopun içinde test etme şansım kalmaz.
 
Şimdi elektronik yükü 0.5 A çekecek şekilde ayarladım. Üzerinde de 120 mm fan çalıştırıyorum. Sabaha kadar çalışsın bakalım böyle, sonra osiloskop ile deneyeceğim.
 
Elimde de sadece standart elektrolitik var. Low ESR yok. 4 tane paralel 1000 uF bağlayayım dedim, sığdıramayacağım. Bakayım özdisan'da var mı ...
Daha once Amazon'dan aliyordum ben lazim oldukca bunlardan. Ama satistan kalkmis gibi. Baka yerde de yok sanki.


Edit : 25V680uF buldum.

 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,794
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top