Asus GTX 750 Ti Strix OC grafik kartı arıza bulma

Bir yere bağlı değil dediğin hat bobinden devam ediyor ve aşağıdakilerle ilişkili.

Tam olarak nereden hat bobine ulaşıyor ben göremedim programda.

Başka bir yere bağlı görünmüyor dediğim nokta burası;

1636188545836.png


Burası da zaten PWM'in phase bacağına, kapasitöre ve mosfetin alt katmanına giden yere bağlı değil mi sadece? program öyle gösteriyor veya ben yanlış okuyorum.
 
Mosfetlerde voltaj yok ki elektrik bobine gelip gpu ve ramlere dağılsın. Şu elektriğin yönünü gösteren bir şey olmaması çok kötü. 12v pciexten itibaren takip ediyorum fakat bir kontrollera gelip sonrasında bozulunca tüm yol gidiyor. Öncesinde mi sonrasında mı ne tarafa doğru ilerlemem gerekiyor anlaşılmıyor.
 
AC gibi çift yönlü düşünürsem elektriği, gpu veya ramlerde bir arıza olduğunda geriye doğru kısa devre yaptırabiliyor mu? Yani bobine, ordan mosfetlere ordan pwm contollerın phase bacağına kadar?
 
Bütün elektrik devrelerinde bir enerji akışı vardır. Başından başlayıp sonuna doğru ilerleyebilirsin, ama şemasının elinde olması lazım. Şema olmadan karma karışık bir PCB'de bu akışı takip etmek neredeyse imkansız.
 
Çok basitçe düşünürsen MOSFET'ler zaten VRAM ve GPU için voltaj üretiyor.

Orada küçük parça olarak gördüğün bir çeşit jumper.

Jumper üzerinde lehim olduğu için dolayısı ile devamına bakacaksın. Devamında o hatta PML1 bobini var. Bobinin diğer ucu da doğrudan paylaştığım görüntü yani çiplere giden voltaj...
 
Jumperlı hattın bir sonrası burası değil mi?

1636197389577.png


Burada zaten elektrik yok kart takılıyken, yani elektrik henüz vramlere ve gpuya ulaşmadan kesiliyor. O yüzden ısınmıyorlar takınca. Haliyle sorun burada biyerde olması gerekmiyor mu?
 
Enerji akışı ile ilgili bulabildiğim tek kaynak buydu. Buna göre kontrol ettiğimde de zaten aynı yere yönlendiriliyorum
 

Ekler

  • Asus GTX750_C2010MP Repair Guide.pdf
    105.6 KB · Görüntüleme: 122
Jumperlı hattın bir sonrası burası değil mi?

14375 eklentisine bak

Burada zaten elektrik yok kart takılıyken, yani elektrik henüz vramlere ve gpuya ulaşmadan kesiliyor. O yüzden ısınmıyorlar takınca. Haliyle sorun burada biyerde olması gerekmiyor mu?

Evet orası.

PMQ1 MOSFET'i söküldüğünde girişinde (aşağıdaki kırmızı bağlantı) 12 V gerilim yok muydu? Eğer yoksa kartında birden fazla sorun olabilir.



1636198850824.png
 
Evet orada elektrik var, oradan bir sağ tarafa atlamıyor yeşilli seçtiğim yere.

Haliyle bobinde de yok atlamadığı için

1636201207894.png
 
Tamam işte MOSFET'ler sağlam ve MOSFET anahtarlayıp oradan elektrik devam etmiyorsa PWM entegresi MOSFET'i süremiyordur.

Bu durumda PWM entegresinin bozuk olduğunu varsayıyoruz. Fakat sen sağlam olduğunu söylüyorsun.

PWM entegren sağlam ve PML1 bobini ile GND arasında kısa devre ölçüyorsan yukarı bahsettiğim gibi GPU, VRAM ya da bunlara bağlı mini kondansatörlerde kısa devre vardır.

Test etmek basit.

Bütün parçaları yerine takıp PML1'de yer alan bobini çıkartsan, bobinin bir numaralı ucunda (aşağıda gösterdiğim) FBVDDQ gerilimini ölçebilmen gerekiyor. Bu voltajın kaç olması gerektiğini bilmiyorum ama VRAM datasheet'inde ilgili pinlere bakarak olması gereken değer tespit edilebilir.

Eğer bahsettiğim şekilde ölçtüğünde voltaj doğru ise MOSFET ve bunu süren PWM entegresi filan sağlam fakat GPU, VRAM tarafında sorun var demektir.

Bu testi yapmadan neyin arızalı olduğunu bulamak kolay olmayacak.


1636202564252.png
 
Bu bilgiden emin değilim ama FBVDDQ gerilimi bir çok yerde 1.35 V olarak ifade ediliyor.

1636202779263.jpeg
 
Bu arada bobini sökmek önemli. Çünkü FBVDDQ gerilimi oluşturulduktan sonra en son bobinden geçip bütün sisteme yayılıyor. Dolayısıyla devreyi ikiye bölmüş oluyorsun ve sorunlu bölge ne tarafta kalıyor bunu görme imkanın var.
 
Öncelikle değerli vaktiniz için çok teşekkür ederim.

Yapabileceğime inancım pek olmasa da her şeyi yerine videolardaki gibi takabildim.
High mosfet de low mosfet de çalışıyor şuan. Low'un Gate'inde 1,5v var.
Alt bacaklarda ve gösterdiğiniz noktada ise 8.5v var.

Gözlemlediğim başka değişiklik ise PMU1 yazan yerdeki 3 bacaklı arkadaş 12v aktarıyordu eskiden şimdi 18v gösteriyor, haliyle acaba bozuk mu diye söktüğüm seramik kapasitörden de o geçiyor. Data sheetinde 16v yazdığı için çok mağruz bırakmadan elektriği kestim patlamasın diye.

1636205947993.jpeg
 
Tamam, bobini söktüğünde gerilim okuyorsun ve taktığında ise bir gerilim göremiyorsan demek oluyor ki kısa devre GPU, VRAM tarafından kaynaklanıyor.

Bu durumda arızayı bulmak için yapabilecek çok bir seçeneğin kalmıyor. Yukarıda tarif ettiğim termal testleri deneyebilirsin. Bence buradaki temel amaç öğreneme olduğu için kesinlikle denemeye değer.


Diğer bir nokta;
18 V ölçüyorum dediğin malzeme PHILIPS SCHOTTKY BAT54AW SOT-323. Bunun voltaj girişi bir dirençten (PMR1 aşağıdaki PCB'de kırmızı) geçtinden sonra doğrudan PCI Express portundan geliyor. Burası 12V_PEX bağlantısı. Açıkçası 18 V'u nasıl oluşturduğunu bilmiyorum ama sisteme yük bağlanmamasının ilgisi olabilir. Ben olsam şu an onu dert etmezdim, muhtemelen bobini taktığında gene eskisi gibi 12 V okuyacaksın.

1636209282319.png


1636209528370.png
 

Ekler

  • ds30065.pdf
    418.9 KB · Görüntüleme: 106
Bu arada reçineyi herhangi bir aktardan çok çok ucuza alırsın. Bu kadardan çok bir şey olmaz ama gene de dumanı zehirli olacağı için çok solumadan video da görüldüğü gibi PCB üzerine uygulamayı deneyebilirsin.
 
Bence buradaki temel amaç öğreneme olduğu için kesinlikle denemeye değer.
Kesinlikle katılıyorum sizlere hocam, zaten bu işlere girişince oyuna girmez oldum her müsait vaktimde BoardView'i açıp nerede kalmıştık diyorum kendime. Tamir olmasa da vah kartsız kaldım demeyeceğim. Bir de yedek parça amaçlı bir kart daha almıştım bundan daha güçlü. Onu tamir ettim gerekirse onunla açıyorum oyun gibi şeyleri.

Birkaç mesaj önce bu karttan bağımsız donör 560ti'dan bahsetmiştim. Onda da şuan bununla aynı sorun olmuş oldu, eğer öğrenirsem; onu da tamir edebilirim muhtemelen. Muhtemel bir aday olarak bekliyor. Son bir ölçüm yapıp az sonra yeni bir soruyla karşınızda olacağım.
 
Bilmem kaç katlı PCB. Şema olmadan zor iş. Belki youtube'da filan tamir edenlerin tecrübesi ile parça değiştire değiştire pratik şekilde çözmek daha mantıklı.

Bu mantıklı değil, ezberci bir yaklaşım.

BoardViewer ile PCB üzerindeki tüm bağlantıları takip edebiliyoruz. PCB'nin çok katlı olmasının işi zorlaştıran bir tarafı yok. Bu fikrin dayanağı nedir?

Şema olsa tabii ki çok çok daha iyi olur ama yok. Şemayı bırak, VRAM'lerin datasheet dosyasını bile bulamadım.

Belki böyle düşünmedin ama bunlar yok diye ezbere ilerlemesini tavsiye ediyorsun...
 
Bu arada reçineyi herhangi bir aktardan çok çok ucuza alırsın. Bu kadardan çok bir şey olmaz ama gene de dumanı zehirli olacağı için çok solumadan video da görüldüğü gibi PCB üzerine uygulamayı deneyebilirsin.

Bir heves çevredeki tek aktarcımıza gittim ama Reçine var mı dediğimde, o ne baharat mı dediler. Yarın çarşıya inip alacağım. Daha sonra reçineyi tüm karta sıkarak mı bakayım yoksa sadece şüpheli alanlara mı?

Bir de ben bu olayın mantığını tam anlamamışım sanırım, mosfetler falan halihazırda çalışırken kendi kendilerine bozuk olmasalar da ısınıyorlar. Bozuk olan parça onlardan önce mi ısınıyor yani?
 
Bilmem kaç katlı PCB. Şema olmadan zor iş. Belki youtube'da filan tamir edenlerin tecrübesi ile parça değiştire değiştire pratik şekilde çözmek daha mantıklı.

Konunun tamamını incelerseniz, şema gösteren bir program kullanıyoruz. Sorun benim bilgimin çok az olması, takip etmekte zorlanıyorum. Tecrübesi olan biri bir bakışta elektriği sağlayan, transform eden tüm parçaları bulup "evet şurayı ölçelim" diye dalabiliyor mevzuya. Ben ise onu demeyi öğrenmeye çalışıyorum.
 
Konuyu başından beri takipteyim. Hatta o programı buradan öğrenip kurdum denedim.

Lakin sana Schematic çizim lazım. Onu bulabilirsen işin biraz kolaylaşır.

Aşağıdaki gibi...
14389 eklentisine bak

Direkt asus gtx 750ti oc strix'in şemasını hiçbir yerde bulamadım ama genel bir 750ti schematicsini buldum. Lakin bana şuan çok karışık geliyor öğrenesiye kadar :) bu pdf iş görür mü?
 

Ekler

  • GTX750-P2010-base-qs1.pdf
    897.6 KB · Görüntüleme: 267

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top