Basit SMPS devresi

Mikro Step

Kıdemli Üye
1717007220483.png

Yillar once yazici vs satan bir firmanin teknik servisinde calisirken yazicilarimizdan birisi buna benzer bir guckaynagi kullaniyordu. Gerci ariza genelde guc kaynagindan cikardi ama sevimli bir devre.

SMPS çalışma mantığını öğrenmek için çok yalın bir şema. Belki daha basiti bile bulunabilir. Bir babayiğit olsa da, bir şema üzerinden hem teorik hesaplama yapsa hem de pratik anlamda kat kat modelleme ve gerçekleme ile aşamalarını gösterse....:avare1:. Acayip öğretici olur bilmeyenlere. Şimdi haklı olarak "milletin işi mi yok, tembellik yapma kendin yap uğraş" diyenler olacaktır. Ama bilen biri anlatmadan benim gibi anlamayanlarda vardır belki:cheeky2:.....

SMPS çalışma mantığını öğrenmek için çok yalın bir şema. Belki daha basiti bile bulunabilir. Bir babayiğit olsa da, bir şema üzerinden hem teorik hesaplama yapsa hem de pratik anlamda kat kat modelleme ve gerçekleme ile aşamalarını gösterse....:avare1:. Acayip öğretici olur bilmeyenlere. Şimdi haklı olarak "milletin işi mi yok, tembellik yapma kendin yap uğraş" diyenler olacaktır. Ama bilen biri anlatmadan benim gibi anlamayanlarda vardır belki:cheeky2:.....

Şu kanalda pratik anlatımı olan güzel SMPS içerikleri var. Genel SMPS yapısını bilsemde detaylara hakim değilim. Bende bu sıralar vakit buldukça bakıyorum.

Yıl olmuş 2024 hala self osile flyback görünce insan geçmişe gidiyor :)
Gözünü sevdimiz UC3845'i. Unitrode'un manyak zamanlarıydı. Ah lise zamanlarım...

• Beğen
Reactions: clc
SMPS devrelerini ogrenmek isteyen birisinin oncelikle bobini ve transformatoru cok iyi bilmesi gerekir.

Bobine gerilim uygulandiginda olusan parazit/yuksek gerilim gibi cumle kuruyorsaniz once bobin nedir nasil davranir voltaj uygulaninca ne olur, voltaji kesilince ne olur, icinden akim akan bobinin uclari kisa devre olursa ne olur acik devre edilirse ne olur, bir transformatorde miknatislama bobini nedir, kacak enduktans nedir sorularinin her birisine dogru cevap veriyorsaniz smps devrelerini ogrenmeye gecebilirsiniz.

Bu isin ABC sinde A bobin, B transformator, C de kapasitans dir.

Lenz kanununu ohm kanunu kadar iyi bilmek de gerekiyor.

Son düzenleme:
Yıl olmuş 2024 hala self osile flyback görünce insan geçmişe gidiyor :)
Gözünü sevdimiz UC3845'i. Unitrode'un manyak zamanlarıydı. Ah lise zamanlarım...
Hocam senin lise zamanlarında triyot lambalı smpsler vardı heralde :D . 70 yaşımdayım demiştin ya. Çünkü yüksek voltajlı transistörler mosfetlerin icadı daha yeni.

Dedemden kalma schaub lorenz marka renksiz bir televizyon vardı , onun içinde gayet modern entegreler vardı fakat yüksek voltaj bölgesinde halen lamba kullanılıyordu çünkü onu karşılayacak bu208 gibi transistörler heniz icad edilmemişti. Galiba siliyumu yeterince saflaştırmadıkları için yüksek voltaja çıkamıyorlardı.

Hocam senin lise zamanlarında triyot lambalı smpsler vardı heralde :D . 70 yaşımdayım demiştin ya. Çünkü yüksek voltajlı transistörler mosfetlerin icadı daha yeni.

Dedemden kalma schaub lorenz marka renksiz bir televizyon vardı , onun içinde gayet modern entegreler vardı fakat yüksek voltaj bölgesinde halen lamba kullanılıyordu çünkü onu karşılayacak bu208 gibi transistörler heniz icad edilmemişti. Galiba siliyumu yeterince saflaştırmadıkları için yüksek voltaja çıkamıyorlardı.
kanal değiştirmesi dokunmatik olan lambalı tv görmüştüm ben de

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back