Ben boyle seyler gorunce cok , kisakaniyorum
PS4 un CPU coil i, GND ile 0.28 Ohm, ben oyle olctum belki daha dusuk emin degilim.
Kıskançlık değil gıpta seninkisi.Ben boyle seyler gorunce cok , kisakaniyorum
PS4 un CPU coil i, GND ile 0.28 Ohm, ben oyle olctum belki daha dusuk emin degilim.
niye gıpta ediyorsunuz ki ? geçmişte chip yapalım diye bir başlık açmıştım. espri değil gerçek bir teklifti. chip fabrikası kuralım demedim. open source toollar ile belki ilk başta bir ledi yakıp söndürecek belki sadece basit bir ton üretecek bir chip yapalım. nasıl pcb yapmak için pcb fabrikası kurmuyorsak. chip yapmak-chip tasarlamayı öğrenmek için de fabrika kurmaya gerek yok.
ama bir yerden başlayarak bu işi öğrenmek lazım. bugun led yakıp söndürürsek. 2 sene sonra içinde riscV işlemci olan yanında kendi asic fonkisyonlarını eklediğimiz basit bir mcu yapabilir hale geliriz.
tüm bunlar şu anda açık kaynak araçlar ve 500-1000 usd arası bütçe ile mümkün. bu arada dünyada fabless semiconductor company - fabrikasız yarıiletken şirketi çok yaygındır. Nordic Semi, AMD, NVDIA bunlardan birkaçı.
chip yapalım ?
uzun süredir takip ettiğim bir konu var. google atıl durumdaki 130nm bir chip fabrikasını satın alarak (veya anlaşarak) bunun pdklerini open source yaptı ardından linux altında chip layout konusunda bütün toolları geliştirdiler ve bunları da ücretsiz yaptılar. ilk başta bu bir yarışma gibiydi...mekatronik.org
sam şimdi efsane cpu designer jim keller ile birlikte şirket kurdu büyük de bir yatırım aldılar bu konuda.Bir başka YouTube kanalı vardı, kendi işlemcisini evde yapıyordu adam. İncelemek isterseniz adı Sam Zeloof.
Resim biraz zor gozukuyorduAvustralya'daki bir araştırma ekibi, bir atom büyüklüğünde bir transistör yaratmayı başardı . Bu, şimdiye kadar yaratılmış en küçük transistör. Tek atomlu transistörün yalnızca 0,1 nanometre boyutunda olduğu düşünüldüğünde, olası uygulamalar akıl almazdır.
Bilgisayarlarda ve diğer cihazlarda kullandığımız mikroişlemcilerde tek atomlu transistör teknolojisinin uygulanmasını görmemiz biraz zaman alacak. Ancak bu o kadar heyecan verici bir gelişme ki, mikroişlemcilerin bugüne kadar nasıl evrimleştiğine nasıl uyduğunu bulmak istedik. kaynak: pcb-hero
35645 eklentisine bak
Şehir efsanesidir.Avustralya'daki bir araştırma ekibi, bir atom büyüklüğünde bir transistör yaratmayı başardı . Bu, şimdiye kadar yaratılmış en küçük transistör. Tek atomlu transistörün yalnızca 0,1 nanometre boyutunda olduğu düşünüldüğünde, olası uygulamalar akıl almazdır.
Bilgisayarlarda ve diğer cihazlarda kullandığımız mikroişlemcilerde tek atomlu transistör teknolojisinin uygulanmasını görmemiz biraz zaman alacak. Ancak bu o kadar heyecan verici bir gelişme ki, mikroişlemcilerin bugüne kadar nasıl evrimleştiğine nasıl uyduğunu bulmak istedik. kaynak: pcb-hero
35645 eklentisine bak
Kenarları 100 değil 10 yada 30, 40 yapmışlardır belkiBu arada silisyumu atom capi 0.210 nm imis. (Van der Waals yarıçapı)
P ya da N icin kirletme oranini 1/1000000 almistik. Bu durumda benim anladigim gibiyse kenarlari 100 atom genisliginde bir blok zaten 1 milyon atom demek. Bunlardan birisini yabanci atomla yer degistirdigimizde 0.210*100 den 21nm lik P ya da N maddesi elde ediyoruz.
Basit bir diyod iki ayri PN olacagindan 42 nm eder.
Eee bu hesap dogruysa bu adamlar 32nm ve altindaki transistorleri nasil yaptilar?