kalite ve fiyat kriterlerini bi kenara bırakarak ölçüm modlarını karşılaştırdığımda ut171 serisi ile brymen 869s'nin benzerliklerinin oldukça fazla olduğunu görüyorum. yine bu iki multimetre ile fluke 87v arasında da farklılıkların çok fazla olduğunu görüyorum. tabi ki herkes kendi ihtiyacına göre seçimini yapar ve istediği multimetreyle de kıyaslar fakat -biraz uç örnek olacak ama- traktorle bi spor araba karşılaştırmasının kime ne faydası olacak?!
yazılanlara bakarak aramızda büyük fikir ayrılığı varmış hissiyatı oluştu bende. geçmişte başka bi platformada iki farklı konuya aşağıdaki mesajları bırakmıştım. umarım niyetimin anlaşılmasına yardımcı olur.
24 ekim 2020
''Masa başı multimetre kullanımıyla sahadaki kullanimı kıyas kabul etmez. Sahanın kendine özgü şartları var; toz, toprak, kum, çakıl, su, nem, gaz, sıcaklık, kimyasallar, yanıcı ve patlayıcı maddeler gibi daha bir çok parametre işin içine giriyor. Yeri geliyor vinç, kule ve silo gibi yüksek yerlerde ölçüm almanız gerekiyor. Bi başka sıkıntı da arıza Bakım ekiplerinde ölçü aletleri genellikle ortak kullanılıyor ve bi kişinin gösterdiği özen maalesef yetmiyor. Size muhalefet olsun diye yazdığımı düşünmeyin lütfen ama bir tık, iki tık diye bahsettiğiniz bi çok marka sahada ne yazık ki sınıfta kalıyor. Bu tür kalitesiz multimetrelerde çok sık karşılaştığım bi kaç sıkıntıyı hemen paylaşayım; kasa plastiğinin dayanıklı olmaması ve zaman içinde kuruyup kırılgan hale gelmesi, kademe şekil ve yazılarının çok kısa sürede silinmesi, komitatorün kolay bozulması ve ölçmede hatalar. İsmi geçen marka sahadaki başarısıyla gaddar, uyguladıkları fiyat stratejisiyle de bi o kadar zalim. Umarım multimetrelerin fiyat performans değerlendirmesinde bu bakış açısı da dikkate alınır. Herkese güzel ve mutlu hafta sonu diliyorum.''
10 mayıs 2022
''garip garip önyargılarımız var. meslek hayatımın ilk 12-13 yılında ne meger gördüm ne de kullandım. seri lamba ve avometre yetiyordu ayırt edemediğimiz motor sayısı çok azdı evelallah bi şekilde üstesinden geliyorduk. kime göre bana, bize, bilgimize, görgümüze ve tecrubemize göre. ama şimdi geçmişe baktığımda bakımdan geçirdiğimiz motorların atıyorum 1, 3, 5 veya 8 ay sonra anlamsızca yandığını hatırlıyorum ve biz bunları kadere ve talihe bağlıyorduk. meger kullanmaya başladıktan sonra izolasyon bozukluğunu ölçümlüyorsun. kritik noktaya gelen motoru takmıyorsun veya yedek olarak bekletmiyorsun, sarıma gönderiyorsun dolayısıyla arıza yukunden de kurtuluyorsun.
mühendisin, teknisyenin ölçü aletleri ve el aletlerinden haberi yok, haberi varsa bunları kullanıcak bilgileri yok, bilgileri varsa alacak işveren yok. gerçeği alan işverenin de olduğunu ama kullanmayan ya da kullanamayan meslektaşlarımın var olduğunu biliyorum.''
zaman değişti artık her turlü bilgiye çok kolay ulaşabiliyoruz. web sayfasının bile 3-4 saniyede açılmasına tahammül edemiyoruz ama kaçak akım arızasına gelince attığımız taklanın sayısını unutuyoruz o da ya olmuyor ya da çok zor oluyor. sıhhi tesistaçılar bile dinleme aletleri, termal kamera ve kamerayla arıza bulurken biz hala kontrol kalemiyle saldırıyoruz. gidilen arızada hızlı tespit ve sorun giderme mesleki saygınlığımızı arttıracaktır. bunun için kullanılacak ölçü aletleri ve takımlara pahalı diye vurgu yapmanının kimseye faydası olmaz. bence eksikliğimizin parayla falan alakası yok tamamen mesleki kültürle ilgili.