Ekovat ile Kompresör ve Vakum Tankı

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Projeye başlamadan önce uyarı yapmam gereken birkaç konu var.
1) Anlatılacak sistem 220V AC ile çalışacak. Dikkatsizlik sonucu çarpılma riskinin olduğu unutmayın. Bu konuda tecrübeniz yoksa yada ne yaptığınızı bilmiyorsanız lütfen projenin bundan sonraki kısmını okumayın.
2) Sıkıştırılmış hava bulunduğu kabın yüzeylerine basınç uygular. LPG tankı, CO2 ve O2 tankları, asetilen tankları genel olarak yüksek basınca dayanıklı olarak üretilirler. Basınç tankı olarak kullanılacak hazne basıncı kaldıracak mukavemete sahip değilse patlamaya ve hatta ölüme sebep olabilir(yaşanmış örnekler var). Bu yüzden kullanılacak tank konusunda dikkatli olun.
Projede basınç tankı olarak 30 Bar basınçla test edilen LPG tankı kullanılacaktır. LPG tankı sadece depolama göreviyle kullanılacağı için cihazın basınçlı çıkışı 8mm hortum ile tanka bağlanacaktır.
3) Ekovat (buzdolabı motoru) 11~12Bar basınçlara çıkabilir ama çoğu çivi tabancası, zımba tabancası ve diğer havalı ekipman için 6Bar yeterlidir. Şartlandırıcı kullanımına gerek olmaması için basınç 6 Bar civarında tutulacaktır.
4) YouTube da birçok kanal ekovat ile Kompresör yapmayı anlatmaktadır. Fakat YouTuberların geneli elektronik bilgisine sahip olmadıkları için bir süre sonra Ekovat yanmaktadır. Bunun sebebi ekovat motorunun ilk kalkış anında, tanktaki basınçtan dolayı zorlanmasıdır
Yokuşa parkedilen bir aracı vitesteyken çalıştırmaya benzer. Önce ekovat bi çalışsın. Rölanti devrini bulsun, sonra vitese takıp yürümek lazım. Burada da valfler sayesinde önce motor boşta 5~10 saniye çalıştırılacak sonra tanka hava basmaya yada diğer tanktan vakum yapmaya başlayacaktır.
Uyarıları okumadan lütfen proje detaylarına geçmeyin. Lütfen 220V AC ile çalışmanın tehlikesini küçümsemeyin. Lütfen basınçlı kapların tehlikeli olabileceğini göz ardı etmeyin. Bu konuda uyarımı yaptım, sorumluluk kabul etmiyorum.

Son düzenleme:

Basınç testi.
Boruda kaçak var. Bilerek kaçağı engellemedim. Engellesem hem manometreyi bozacak hem de boruyu paylatacak. Bu haliyle 5.5Bar basıncı görüyor.

Ekovat giriş ve çıkışı bakır boru. Hava emiş tarafı 8mm, basınçlı çıkış tarafı 6mm bakır boru.
Yüzeyi zımparalayıp temizledim.

1760470275285.jpeg

1/4" kör tapa üzerine 6mm ve 8mm delikler açarak birazda cebir kullanarak kör tapaları ekovat çıkışlarına geçirdim. Sonrasında pürmüz ve lehim ile sabitledim.

1760470318728.jpeg

Dişi 1/4" pnömatik hortum bağlantısı ile boruya geçişi yaptım.

Son düzenleme:
Vacum biraz fazla kullanılınca motor ısınacak ve ekovat yanacaktır.. Hava üfleme sıkıntı olmaz ama vakumda durum bu..
Çalışmaya devam ederse evet ekovat yanar. Konunun ilerleyen safhasında sensör + ESP32 kullanarak hem tankların basınç ve vakumunı telefondan takıp etmeyi hem de kontrol etmeyi düşünüyorum. Ayrıyeten motor gövde sıcaklığını da takip edicem.

Üfleme tarafında da aynı sıkıntı var hem de daha büyük. İlki tankın aşırı yüklenmesi. Ekovat 12Bara kadar basıyor ama tank bunu kaldırır mı soru işareti. Patlama riski her zaman var. Diğer taraftan motor sürekli yük altında olacağı için motorun yanma riski de var. Basınç tarafına ayrıyeten 10bar tahliye eklenebilir.

Ayrıyeten basınç şalterinde kesme ve yeniden başlatma noktalarını ayarlamak sıkıntıydı. Bu projede ise mqtt üzerinden basit bir parametre ile dur ve kalk noktaları değiştirilebilecek.

Son düzenleme:
Sistem üzerinde DFrobot basınç sensörü,
Freescale 20kpa~400kpa MPXHZ6400AC6T1 sensör, iki adet valf, kör tapa, filtreli havalandırma çıkışları, 8mm hortum ve hortum bağlantı ekipmanları, esp32-s2, st7735 LCD, 2 adet triyak ve 2 adet röle olacak.

1760470592302.jpeg

1760470623236.jpeg

1760470790521.jpeg

1760470902166.jpeg

1760471018664.jpeg

phpaJ7HyG.png

Vakum basıncına göre suyun kaynama sıcaklıkları. :)
60mmhg de 40-45 derece civarında kaynıyormuş. :)

Hocam merhaba, mekanik drug şalter kullanacak mısınız? Kaç adet emniyet valfi var? ekovat havasını nerede kullanacaksınız? Hava tankının hergün tahliye edilmesi gerekir aksi taktirde kısa süre sonra tankta su birikecektir. Mekanik drug şalter kullanmayacaksanız ekovatın ilk kalkışını nasıl sağlayacaksınız? Daha aklıma gelen bir çok soru var bu konuyu detaylu konuşursak çok iyi olacak diye düşüğnüğyorum. Bu arada kullandığınız malzemeler süper kaliteli, belirtmak istedim. Legris ve Danfoss benim favori markalarımdı.

Turbo_pump_schematic-2011-05-02-en.svg

Bu turbomolekuler pompa nasıl pistonlu pompadan daha iyi vakum yapabiliyor anlamıyorum. :)

Hocam, projenizle ilgili en büyük probleminiz hava tankı değil. 12 bar basınçla 30 bar test basınçlı sistem patlamaz. Öneri otogaz lpg tankı kullanın. Silindirik muhtelif hacimlerde çeşitler var. Test basınçları da 65-70 bar olduğu belirtiliyor. Hatta otogaz sektöründe lider olarak belirtilen bir firma tanklarını 105 bar da test ettiklerini ifade ediyor.

Sisteminizde , en büyük sorun ekovatın ısınması. Normal bir soğutma çevriminde ekovat sargıları, soğuk olarak emdiği gaz fazındaki soğutucu akışkan ile soğutulur. Sizin sistemde ekovatınız atmosferden emiş yapacak. Ekovatın emdiği hava sıcaklığı ve debisi yeterli olmayacaktır. Zaten düşük gaz debileriyle çalışan bu sistemler ekovat sargısını soğutma önlemi olmazsa verimli çalışmaz. Ekovat sıcaklığı türlü şekilde kontrol edilip tehlike sıcaklıklarında sistem durdurulabilir. Ancak ekovat he deyince soğumaz. Yani, örnek olarak sistem 10 dk. çalışır-ısınır, 20 dk. soğur şeklinde çalışacaktır.

Hocam merhaba, mekanik drug şalter kullanacak mısınız? Kaç adet emniyet valfi var? ekovat havasını nerede kullanacaksınız? Hava tankının hergün tahliye edilmesi gerekir aksi taktirde kısa süre sonra tankta su birikecektir. Mekanik drug şalter kullanmayacaksanız ekovatın ilk kalkışını nasıl sağlayacaksınız? Daha aklıma gelen bir çok soru var bu konuyu detaylu konuşursak çok iyi olacak diye düşüğnüğyorum. Bu arada kullandığınız malzemeler süper kaliteli, belirtmak istedim. Legris ve Danfoss benim favori markalarımdı.
Hocam görselleri internetten buldum. Sensörler dışında kullanılan malzeme piyasa malı malzemeler.

Pnömatik valfin bir giriş 2 çıkışı var. Röle gibi düşünürsek No ve NC var. Valf enerjisiz iken giriş NC'ye bağlı, enerjili iken No'ya bağlı.
Ekovatın hem emiş girişi hem de basınç çıkışı valflerin girişleri e bağlı. İki valf de enerjisiz iken NC tarafı hava filtresi ile sonlanıyor. Bu sayede motor çalışınca emiş tarafındaki vslften havayı alıp basınçlı taraftaki vslften dışarı atıyor. Kalkışı bu şekilde tamamladıktan sonra emiş tarafındaki valf enerjilenirse vakum tankı, basınç tarafındaki valf enerjienirse kompresör tankı devreye alınıyor. Şema çizerim uygun vakitte. Aslında sistemi oldukça basit.

Hocam, projenizle ilgili en büyük probleminiz hava tankı değil. 12 bar basınçla 30 bar test basınçlı sistem patlamaz. Öneri otogaz lpg tankı kullanın. Silindirik muhtelif hacimlerde çeşitler var. Test basınçları da 65-70 bar olduğu belirtiliyor. Hatta otogaz sektöründe lider olarak belirtilen bir firma tanklarını 105 bar da test ettiklerini ifade ediyor.

Sisteminizde , en büyük sorun ekovatın ısınması. Normal bir soğutma çevriminde ekovat sargıları, soğuk olarak emdiği gaz fazındaki soğutucu akışkan ile soğutulur. Sizin sistemde ekovatınız atmosferden emiş yapacak. Ekovatın emdiği hava sıcaklığı ve debisi yeterli olmayacaktır. Zaten düşük gaz debileriyle çalışan bu sistemler ekovat sargısını soğutma önlemi olmazsa verimli çalışmaz. Ekovat sıcaklığı türlü şekilde kontrol edilip tehlike sıcaklıklarında sistem durdurulabilir. Ancak ekovat he deyince soğumaz. Yani, örnek olarak sistem 10 dk. çalışır-ısınır, 20 dk. soğur şeklinde çalışacaktır.
Vakum olayını daha önce denemedim ama bu yaptığım 4. Kompresör olacak. İlkini 9 yıl önce yaptım. Ahşap atölyesinde halen kullanılıyor. Günde 10 defa dolup boşalmıyor. Olsa olsa 1~2 defa çalışıyor. Isınma konusundaki önerinizi göz önünde bulunduracağım. Fan belki eklenebilir sisteme.

12 bar basınçla 30 bar test basınçlı sistem patlamaz. Öneri otogaz lpg tankı kullanın. Silindirik muhtelif hacimlerde çeşitler var. Test basınçları da 65-70 bar olduğu belirtiliyor. Hatta otogaz sektöründe lider olarak belirtilen bir firma tanklarını 105 bar da test ettiklerini ifade ediyor.
Patlama olayı sadece tankın patlaması şeklinde düşünülmemeli.
Plastik hortumlar, T ekler, manometre gibi 12 Bar basıncın zarar verebileceği birçok bileşen var. Diğer taraftan hortum patlarsa 70~80 Lt basınçlı hava 2~3dk sesli bir şekilde tahliye olacak. Oluşacak gürültü rahatsız edici hatta gece saatlerinde olursa korkutucu olacaktır. Bu yüzden sistemin buna hiçbir şekilde izin vermemesi gerekiyor.
Hatta pahalı değilse kompresör tankına basınç şalteri takıp basınç 7 Barı geçerse sistemi komple kapatmasını düşünüyorum.

17605063331236449672162351435623.jpg
1760506348733630348481417808351.jpg
17605065453374275615273558325845.jpg

Ekler

• 1760506526125324746058145724752.jpg
    1760506526125324746058145724752.jpg
    545.6 KB · Görüntüleme: 4
elde edilen maliyet farkı kaybedilen zamana değiyor mu ? Stanleyin 6-8 bbar ultra sessiz kompresörleri 7-8 bin tl gibi görmüştüm.
işin vakum tarafındaki boruların farklı yapıda olması gerekmez mi, dış basınc vakum yapılan boruyu rahatlıkla içeri çökertebilir ?

Elimde halihazırda kullandığım ekovat-kompresör var zaten hocam. Bu proje hem pnömatik valfler, basınç sensörü hem de mqtt için deneme projesi olacak. Maliyetli ama yaptığım cihazların çalıştığını ve kullanıldığını görmeyi seviyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,397
Üyeler
3,322
Son üye
asmukami

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back