Bu gayet anlaşılabilir bir şey. Elektor'un dijital kopyaların yayınlanması ile ilgili insiyatif sahibi olması lazım. Ama işin bir de farklı boyutu var. Bende fiziki baskılar varsa bunları başka biriyle paylaşmamda sorun yok. Bu baskının fotoğrafını çekmek de yasak değil.
Diyelim ki dergilerin deformasyonuna karşı önlem olarak bunları tarayıp dijital olarak sakladım, bu yasak mı acaba?
Bu dijital arşivin mülkiyeti yasal olarak arşivleyende mi? Veya dijital arşivleme bir hak ihlali mi oluyor?
Dijital arşive başka birinin erişimine izin verme hakkım var mı? Diyelim ki erişim izni verme hakkım var, erişimi yapan kişi kendisi için bir ekran görüntüsü aldı bu ekran görüntüsünü dağıtıma açmadı, bu durumda suçlu mu?
Telif yasaları zamana pek ayak uyduramıyor gibi. Eserlerin korunmasıyla ilgili - patentlerde olduğu gibi - bir süre sınırlaması olmalı. Derginin 15 yıl önceki halka açık baskısından elde edilecek ticari geliri hala elde edemediyse artık halka mal olmalı bu eser. Bir bestekarın eseri herkesin dilinde, adam göçmüş gitmiş, eserle ve sanatçının hakkıyla ilgili en ufak külfete katlanmamış mirasçısı dilerse uçuk kaçık taleplerle yayınlanmasını ve kullanılmasını önleyebiliyor. Bence garip, yayınlanmamış eserler ile yayınlanmış eserler arasında bile bir fark olmalı bu durumda.