Elo Elektronik Dergisi

Elektor dergisine yazdım. archive.org tarafından dergilerinin yayınlanmasına verdikleri bir iznin olmadığını belirttiler. Konuyla ilgili geniş çaplı tartışma var internette. Telif hakları ile ilgili dernekler, archive.org un korsanlık yaptığını düşünüyor. archive.org is aynı fiziksek kitap bulunduran bir kütüphane gibi dijital materyalleri ödünç verdiklerini söylüyor. Nasıl ödünç vermekse ... Torrent kullanarak 285 sayının tamamını indirebilirim. Ben indirdim diye başkasının bu dergilere erişimi kalkacak mı? Hayır. O zaman fiziksek kütüphane ile archive.org un karşılaştırılması mümkün değil.

Neyse, dergiler archive.org da duruyor. Isteyen kütüphane gibi düşünüp indirsin. İsteyen tamamını indirsin :) Ama forum sunucusuna koymamız sözkonusu değil malesef.
Archive.org' u bir çok şeyi bulmak için kullanıyorum aslında mesela kayıpsız ses formatları FLAC, WAV gibi.
Burayı keşfettiğim ilk zamanlarda kendimi gizli bir cennette gibi hissettim hemen hemen aradağım her şeyi bulabiliyorum :).

Ama daha detaylı, sadece kitap üzerine herşeyi bulmak istiyorsanız Libgen önerebilirim belki biliyorsunuz yada bilmiyorsunuz diyerekten işinizi görebileceğini düşündüğüm için ekleyim dedim. Bir konu hakkında araştırma yapmak isterseniz ömrünüzün yetmeyeceği kadar kaynak kitab, dergiye vb. rastlamak mümkün :)
 
bende bu telif muhabbetini bir turlu sindiremedim, elektora bu paylasimlari gonderen adamlar/hanimlar yaptigi is yayimlansin herkes gorsun bunu ben yaptim deyip kasim kasim kasilmak icin gondermiyorlar mi, hatta bunlar yanlis hatirlamiyorsam kucuk odullerde aliyorlardi, simdi kalkip vay efendim arsive.org korsanlik yapiyorlar sozu pek inandirici gelmiyor, bak iste adamlar yayiyor daha ne istiyorsun, kaldiki boyle aylik cikan yayimlarin omru bence bir sonraki sayi cikana kadardir, eski sayilari satan zihniyet sadece kolleksiyon amaciyla satar. sahsen elektor sayilari derleyip kitap haline getip satiyorsa parasinida verip alirim, ama pdf daha cok ise yariyor.
nedense telif hakki deyince aklima hep microsoftun urunleri gelir, yillarca windows piyasada yayilsin diye saga sola lisans temel kodlarini keygen seklinde yayip sonrada BSA ile firmalara kacak yazilim kullaniyormussunuz diye baskin duzenledikleri 2000 li yillar aklima gelir, millette korka korka keyleri girer aman kimse gormesin aman yayilmasin haaa, ulan adam istese donanimi 2 dk da cop haline getirir be, istese her internete cikildiginda lisansini banlar, hak mi hak lakin seninde hirsizin aklini celecek sekilde mali ortaya sermemen lazim, hirsiz suclu ama mal sahibide suclu, adama birde 30 gun deneme suresi veriyoya cok komik, 5 senedir makinada win10 30 gunluk deneme surumu ve linux kurulu, kac kere actin kullandin de windowsu 5 yada 10 kez, linux yada alternatifleri tum isimi goruyor, zaten microsoftta anladi linux,mac ve androidle basedemeyecegini
 
ayrica @taydin torrente gerek yok sanirim herhangi bir pdf yi acip asagi scroll ile indiginde birsuru toplu indirme secenegi cikiyor.
 
Bende fiziki baskılar varsa bunları başka biriyle paylaşmamda sorun yok

Bir kere fiziksel dergiyi satın aldıktan sonra, onun pdf'inden yararlanmak, veya dergiyi arkadaşına vermek, bir kısmının resmini çekip bir internet forumuna koymak mevcut telif hakları yasalarına aykırı değil. Ama sen bir tane dergi alıp, tamamını pdf olarak bir siteye koyarsan, insanlar da Türkiye'deki gibi hak yeme konusunda ahlak seviyeleri çok iyi değilse, o zaman o dergiyi Türkiye'de sadece birkaç nüsha satılır, geri kalan hepsi korsan olarak dağıtılır.

Derginin 15 yıl önceki halka açık baskısından elde edilecek ticari geliri hala elde edemediyse artık halka mal olmalı bu eser.

Bu senin dediğin patent kanunu kapsamına giriyor. Patent sisteminin özelliği şudur: Buluşun ile ilgili BÜTÜN teknik detayları, en ayrıntılı bir şekilde açıklarsın, bunun karşılığında da devlet sana sınırlı bir süre (mesela 20 yıl) o buluştan para kazanma konusunda tekel olma hakkı verir. Yani işin temeline bakarsan, patent'teki asıl amaç, patent sisteminin ruhundaki düşünce, birisini tekel yapıp milleti kazıklamasını sağlamak değil. Asıl amaç, buluş ile ilgili tüm bilginin ortaya çıkmasını sağlamak. Sağlanan geçici tekel imkanı da, bu güzel amaç için ödenen bir bedel.
 
bende bu telif muhabbetini bir turlu sindiremedim, elektora bu paylasimlari gonderen adamlar/hanimlar yaptigi is yayimlansin herkes gorsun bunu ben yaptim deyip kasim kasim kasilmak icin gondermiyorlar mi,

Telif hakları (copyright) sistemi ile ilgili benim de birçok eleştirim var. Kötüye kullanıldığı çok yaygın (mesela Microsoft). Ama bu insanlara korsan kullanma hakkı vermez. Microsoft ürünlerini beğenmiyorsan, doğru olanı, hiç kullanmamak. Beğenmiyorum, kızıyorum, o halde korsan olarak kullanırım demek yanlıştır, hak yemektir bence.

Buna şöyle bir örnek vereyim: Büyük bir apartmana sahipsin, zenginsin. Her bir daireyi yüksek fiyata kiralıyorsun. Ama millet senin çok yüksek kira istediğini düşünüyor. Herkes "Bu kadar kira mı olur? Bedava oturacağım dairede" diyor ve bütün dairelerde birileri var, kimse de kira ödemiyor. Yani senin alın teri ile yaptığın apartmandan birileri para vermeden yararlanıyor. Sonra da "bu kadar pahalı yapmasın biz de verelim kirasını" deyip kendilerini avutuyorlar.
 
Archive.org' u bir çok şeyi bulmak için kullanıyorum aslında mesela kayıpsız ses formatları FLAC, WAV gibi.

O site ile ilgili yasal tartışmalar devam ediyor. Biz de telif hakları konusunda batı sistemini az çok takip ettiğimiz için, orada da kesin bir hüküm verilmediğine göre forumda link paylaşmakta bir sakınca yok diye düşünüyorum. Zaten telif sorunu varsa, hak sahibinin önce ihtarı gerekiyor. İhtarı değerlendirip gerekirse kaldırırız.

Ama korsanlığı kesin olan linkleri paylaşmamamız lazım. Onun yerine kitabın veya derginin ismini belirtebilirz. Veya programın ismini, sürümünü belirtirsin. Bu noktada, hak yeme konusunda duyarlı olan gider parasını verip alır. Umursamayanlar arasında da, arif olanlar zaten internette arar ve bulur :katil2:
 
Elektor'a müziğe gelene kadar telif hakları konusunda çok daha önemli şeyler var. Mesela Sci-Hub ve bilimsel makalelerin telif durumu.

Anladığım kadarıyla Elektor 14 euroya 4 aylık üyelik satıyor, bu süre zarfında derginin bütün geçmiş sayılarını PDF olarak indirme hakkı veriyor. Doğruysa bu arşiv için 14 euro rahatlıkla verilebilecek bir miktar.

Aslında bu konularda en önemli (ve korsanlığı en kolay engelleyen) şey yerel fiyatlandırma. Mesela ayda 20 lira dese hiç düşünmeden üyelik alabilir hayatım boyunca üye kalabilirim. Ama onlara olan 6 euro bize oluyor 120 lira.
 
Anladığım kadarıyla Elektor 14 euroya 4 aylık üyelik satıyor, bu süre zarfında derginin bütün geçmiş sayılarını PDF olarak indirme hakkı veriyor.

Arşiv erişimi için yıllık üyelik satın almak gerekiyor.
 
adam zaten bir yayim yolu ile bu paylasimini ifsa etmis neyin telifiki bu, madem kiymetliydi dergide ne yayimliyor, bir kere yayimladinmi is biter, herhangi bir firmaya ozel bir baski yapmiyorki biz gizlice alip kopyalayip suc islemis olalim, zaten halka acik bir dergide halka acmis birkere, bir kisinin satin almis olmasi yeter sart zaten, o zaman soyle bir durumda ne yapacaktik, diyelimki fotografik hafizasi cok iyi bir adam elektorun ozel sayisinda bircok devreyi kafasina kazidi ve bu cizimleri biraz degistirerek tekrar cizip internet ortaminda yayinladi yada dahada ileri giderek bu bilgi ile urun yapti ve satti ve bu tip bir devrede temelde zaten bu sekilde olur diyerek kendini savundu o zaman bu adam sucmu isledi, bakarsan adam fotokopi makinasi yada fotograf makinesi bile kullanmadan yapti bunu, diyebilirsinki once kim cizmisse semayi ve kanitlayabiliyorsa telif hakki onun olur, lakin burda bir urunden degil zaten yayimci tarafindan ifsa edilen bir metinden bahsediyoruz, zaten patent islerinde de ayni urunun biraz degisigini yapip faydali model diye kapatip gitmiyorlar mi, hak mi hak ama yayimcida bu degerli bilgileri bir dergide yayimlayarak bu ise zaten zemin hazirliyor, ben bu ikiyuzlulugu elestiriyorum, kaldiki fiziksel urunlerde bile korumayi urunu ureten kisi saglar, gerek kod koruma gerek ozel devreler ile, aksi kendini kandirmaktir, ben bir malin parasini verip bir kere sahip olmussam o urunle istedigimi yaparim.
baska bir ornek vereyim ben parasini odeyip aldigim osiloskobun ozelliklerini key kullanarak actim diye suc mu isliyorum o zaman, opsiyonlari acilmayacak sekilde yapsaydin o zaman 200mhz lik donanim satiyorum deyip 400mhz lik donaninimi urun uzerinde barindirmasaydin, kaldiki urunun sahibi artik benim, firma bana belli bir para karsiligi o urun uzerindeki haklarini bana devretmis olmuyormu, ha diyebilirki garanti vermem, olabilir ama parasini odedigim urun uzerinde yapacagim her degisiklik icin firmadan izin mi alacagim, yani firmalarda sikintili.
 
Merhabalar, lütfen sayı 73'de ki 1 GHz frekans sayıcıyı paylaşırmısınız.

1679751147883.png
 

Ekler

  • 1.pdf
    979.7 KB · Görüntüleme: 126
  • 2.pdf
    814.3 KB · Görüntüleme: 121
  • 3.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 126
Torrent ile indirdim
 
Telegram grubu kurup orada paylasmak iyi bir fikir bence. Site ile ilgisi olmaz dogrudan. Az bulunan kaynaklari paylasabiliriz. Bazi kitaplari satin almak istesen de baskisi olmadigi icin alamiyorsun. Ureticiden e-book olarak temin de edilemiyor. Bu tur kitaplar icin telif haklari sorunu cozumsuz.
 
Telegramı pek kullanmıyorum ama kaynak fazlalaştıkça aranılan pdf e ulaşmak sıkıntılı olur diye düşünüyorum. Eniyisi @fide nin dediği gibi database oluşturup aramayla bulma yöntemi bencede.
 
Telegramı pek kullanmıyorum ama kaynak fazlalaştıkça aranılan pdf e ulaşmak sıkıntılı olur diye düşünüyorum. Eniyisi @fide nin dediği gibi database oluşturup aramayla bulma yöntemi bencede.
telegramın grup içinde ara seçeneği bence güzel çalışıyor.
mesela bakarken gördün esp32 ile ilgili kitap 1 ay sonra lazım oldu arama yerine esp32 yazıp bulabişlirsin.

telegramı hem cloud hemde forumdan izolatör olarak kullanmış oluruz bu şekilde.
 
Merhaba; Elo Elektronik dergilerinden birinde ama hangisinde olduğunu bilmediğim, burada birinin gözüne çarpmıştır diye umut ettiğim, V/I Tester Devre şemasını arıyorum. Acaba herhangi birinin gözüne çarpmış olabilir mi?
 
Merhaba; Elo Elektronik dergilerinden birinde ama hangisinde olduğunu bilmediğim, burada birinin gözüne çarpmıştır diye umut ettiğim, V/I Tester Devre şemasını arıyorum. Acaba herhangi birinin gözüne çarpmış olabilir mi?
Bu isinizi gorur mu?

 
Merhaba; Elo Elektronik dergilerinden birinde ama hangisinde olduğunu bilmediğim, burada birinin gözüne çarpmıştır diye umut ettiğim, V/I Tester Devre şemasını arıyorum. Acaba herhangi birinin gözüne çarpmış olabilir mi?
ekde çalışan denenmiş VI devreleri
hamegcomponenttest.png
 

Ekler

  • HM307.pdf
    17.8 KB · Görüntüleme: 68
  • kudelsko.png
    kudelsko.png
    122.2 KB · Görüntüleme: 81
  • sekiccomponettest.jpg
    sekiccomponettest.jpg
    77.1 KB · Görüntüleme: 75
  • siliconchipcomponet .jpg
    siliconchipcomponet .jpg
    41.3 KB · Görüntüleme: 89
ekde çalışan denenmiş VI devreleri 23483 eklentisine bak
Bu isinizi gorur mu?

Herkese çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık
 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,303
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top