Evden iş yapanlar vergi olayını nasıl hallediyor ?

şimdi bir abimizin dükkanından geliyorum, basit usule geçmişler. dükkan kadıköyün göbeğinde kuyubaşında olmasına rağmen kira 4000 tl. fakat o bölgede 42 yıllık kiracılar. tabi aşırı ucuz. herhalde o sayede basit usule geçebildiler. maliye özellikle kablo, konnektör elektrikçi gibi birşeylar alıp satıyor musunuz diye sormuş. satmıyoruz sadece basit tamirat işleri yapıyoruz deyince izin alabilmişler. yoksa dükkanı kapatmayı düşünüyorlarmış.

bu arada uygulamasına hiç denk gelmedim ama sanat eserleri, tescilli eserler ve özgün bilgisayar yazılımları 2025 yılı için 4.3 milyon tl. kadar vergiden muaf.

bunun için özgün yazılımın kaynak kodların bir kısmını turizm ve sanat bakanlığı ile paylaşıyorsunuz size bir belge veriyorlar.

Ben her yaptığım iş için fatura kestim, hiç vergi borcum yok. Ama maliye beni rahat bırakmıyor. Geçen gene yazı geldi, "verginiz az gibi görünüyor, hatalı beyan varsa düzeltin" diye. Vergiyi hiç beyan etmeyenlere hiçbir yazı gönderilmiyor, rahatsız edilmiyorlar.

Ben her yaptığım iş için fatura kestim, hiç vergi borcum yok. Ama maliye beni rahat bırakmıyor. Geçen gene yazı geldi, "verginiz az gibi görünüyor, hatalı beyan varsa düzeltin" diye. Vergiyi hiç beyan etmeyenlere hiçbir yazı gönderilmiyor, rahatsız edilmiyorlar.
Hobi olarak aldığın parçalarıda işyerine alıyor zannedebilirler. :)

aslında en büyük vergiyi maaşlı çalışan ödüyor.
1500 lira brüt kazancının 500 lirası vergiye gidiyor eline geçen 1000, bunu da harcarken %18 kdv ödüyor, malın satıcısının gelir vergisinin en az yarısını ödüyor ona da %15 diyelim 330tl. yani 1500 tl kazanıp 770 tl ancak harcayabiliyor. bu da lüks tüketime girmeyen bait şeylerde. telefon, bilgisayar, ve otomobilde durum çok daha vahim.

eğer bir limited veya a.ş. şirket sahibiyseniz gelir vergisinin yanında bir de o parayı kasadan şahısa çıkarken ek %20 ödeniyor. yani para eninde sonunda sistem içinde döne döne devlet kasasına gidiyor.

Sektör taraması yapılıyor.
Limitleriniz alt değerlerde ise, izah istenir.

Sektör taraması yapılsın tabiki. Ama vergi adaletinin de sağlanması lazım. Geçen sene devlet muhasebecilere talimat göndermiş "enflasyon muhasebesine geçin" diye. Bana yüksek meblağda ilave vergi çıktı. Cirosu 50 milyon ve üstü birçok firmaya vergi iadesi çıkmış bizim muhasebecinin dediğine göre.

Sektör taraması yapılsın tabiki.
Kuyum sektörüne tarama yapıldı. Bazıları Asgari ücretli den az vergi veriyorlarmış.
Bazı Avukatlar, doktorlar sektörlerinde az vergi beyanı varmış.

vergi adaletinin de sağlanması lazım.
Yeterli denetim olursa, kayıp kaçak azaltılırsa, vergi de adalet sağlanacaktır.

Adaletsiz olarak tahsil edilen dolaylı vergiler azaltılıp, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi tahsili yapılırsa, ülkede vergi adaleti sağlanacaktır.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,636
Üyeler
3,086
Son üye
tb5byo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back