Forumda Konu Paylaşımı Düzenlemesi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Forumumuzda yeni konu açacak üyülerimizin Dikkatine !!!

Değerli forum halkımız,

Sadece linklerden oluşan konular açmayalım. Bu linkler zamanla ya geçersiz hale geliyor, yada ilgili domain boşa çıkarsa alakasız bir sayfaya yönlenebiliyor. Veya sadece youtube linki eklenirse, videonun sahibi videoyu private yapıyor veya sadece youtube'da çalınabilir diyor veya video tamamen kalkıyor ve anlamsız bir mesaj kalıyor geriye. Bu tip mesajların sıklığı belli bir düzeye gelince de artık yeni üye olan birisi "bu forumda yararlı mesaj pek yok" gibi bir önyargıya kapılabiliyor.

Sadece linkten oluşan yeni konunun başlığı yeterince açıklayıcı diyebilirsiniz, ama gerçekte çoğu zaman linkin kendisi kadar anlamsız oluyor. Bir link paylaşıldığı zaman ana fikrin bir paragraf şeklinde açıklamasını yapalım. Mesela bir CNC makina videosu paylaşacaksınız. Binlerce böyle video var, ama siz bu videoyu belli bir sebepten dolayı seçtiniz. Size göre sıra dışı bir özelliği var, o özelliği açıklayın. Bir link paylaştınız, o linkin neden yararlı olduğunu düşünüyorsun? Bunu yaptığımız zaman, o linkler artık geçersiz hale gelse bile "hmm, böyle bir bilgi varmış bu linkte, bu bilgi de bana lazım, eşdeğer bilgiyi internette arayayım bari" diye düşünürüz ve o kırık linkli mesaj bile bir işe yaramış olur.

Halihazırda tartışmaya açılmış bir konu hakkında cevaben video yada link yapıştırılabilir. Bu konuda bir kısıtlamamız bulunmamaktadır.

Forum konusu dışında paylaşım yapmak isteyen üyelerimiz (Örneğin: yemek tarifi, çay, kahve sohbeti vs.) çok sık olmamak kaydı ile "Sohbet" bölümünde konu açmaya devam edebilirler. Ancak forum sayfasının en üstünde bulunan son 10 mesaj kısmının, 3/10'u (onda üç)'ünden fazla bu alakasız içerik görünüyorsa yine tarafımızdan müdahale edilecektir. Kısacası alakasız konu açmak isteyen üyemiz son 10 konuya bakacak. Eğer bu 10 konunun 3'ü forum konusundan alakasız ise yeni konu açmayı ertelemesi uygun olacak.

Sonuç olarak, forumun ana amacı, ülkemizde gençleri hobi çalışmaları yapmaya teşvik etmek ve ülkemizin teknik ve bilimsel seviyesini yükseltmek. Bunun dışında da elektronik ve mekanik konusunda çalışan profesyonellerin ve hobicilerin fikirlerini ve projelerini paylaşabileceği bir ortam oluşturmak. Bazılarının dediği gibi burasının bir "yaşlılar kıraathanesi" olması değil. Bu kararı da herkesin bu doğrultuda değerlendireceğini umuyoruz.

"yaşlılar kıraathanesi"

Foruma kayıt esnasında doğum tarihini sallamış ve görünmesini iptal etmiştim.
Benzer yöntem izlenirse sadece "yaşından dolayı" bir üyeden korkulmamış olur. Ayrıca üyenin yaşı ve sosyal konumu bilinmezse daha fazla fayda sağlayabilir. "ben 100 kişi çalıştırıyorum, 50 tane makine yaptım, 200 bin dolar batırdım" gibi faydasız ve alakasız mesajlardan kurtulmuş oluruz.

Normalde üyenin yaşı gözükmüyor zaten. Varsayılan ayar bu. Ancak üye kendisi seçerse yaşını görüntüleyebiliyor. Bir kere üye yaşının bilinmesini istiyorsa da, bu görüntülemeyi yasaklayarak adamı engelleyemeyiz. Gider yaşını imzasına yazar, profil sayfasına yazar, 10 mesajda bir yaşını hatırlatır vs.

Ama birine yaşından veya parasal durumundan dolayı sahte bir saygı gösterilmemesi konusunda aynen katılıyorum. İnsanın bilgisi ve görgüsü ile saygıyı haketmesi lazım.

Başka forumlarda çok görmüşümdür, genç bir çocuk gelir, bir soru sorar, aldığı cevabı beğenmez ve itiraz eder. Veya bilgili birisinin yazdığı bir şeyi sorgular. Bu itirazı gören oradaki oturmuş düzenin elemanları çocuğu alıverirler ortaya, önce birisi, sonra diğeri vurur. "Önce saygılı olmayı öğren!" vs. Diğerleri de hemen ilgili mesajı beğenir.

Böyle bir diyaloğu kesinlikle istemiyorum. O çocuk buradaki bilgili ve tecrübeli üyelere itiraz edebilmeli, hatta saygısız da davranabilmeli. Zeki olan birçok çocuğun otorite problemi vardır zaten, o yüzden böyle bir sahte bir saygı beklentisi içerisinde olmak çok gereksizdir bence. Bize saygı göstermese de olur. Yeter ki işini iyi öğrensin, ülkesine faydalı olsun.

Video paylaşımları şeklinde bir bölüm oluşturulabilir belki.

Foruma vakit ayırıp farklı tecrübeler öğrenme umuduyla geliyorum. Bazen de sonuçlar aynı ya da bilindik olsa bile, tecrübelerimi paylaşmak için buradayım. Bunlar deneyimlenmiş bilgiler ve bence çok kıymetli.

Çoğu zaman bir saat ya da bir gün önce izlediğim bir video, kısa bir süre sonra burada paylaşılıyor. Youtube algoritması zaten bu topluluktaki üyelere aşağı yukarı aynı içerikleri öneriyor. Burada paylaşan kişi, sanırım Youtube’un videoyu sadece kendisine önerdiğini düşünüyor.

Youtube'un çalma listesi, beğenilen videolar, yorum yapma gibi birçok özelliği zaten mevcut. Bu içerikleri olduğu gibi foruma taşımak ek bir fayda sağlamıyor.

Yazın son günlerinde meteor yağmuru gözlemiyle ilgili bir etkinlik duyurusu paylaştım; ancak bir kişi bile yorum yapmadı.

Daha sonra, dürbünle bile yukarı bakmadan uzayla ilgili sayfalarca konuşuldu. Tabii, konu "yaşlılar kıraathanesi" kıvamında ilerlediği için her yöne kayabiliyor. İçerik 10. sayfaya yaklaşınca insanın "bizim oraletler hâlâ gelmedi" diyesi geliyor. Neyse zaten o konu da sonunda kilitlendi.

Fakat bu durumun sorumlusu üyeler değil, forum yönetimidir.

En başından beridir aynı şeyi söylüyorum. Bir özgürlük tanınıyorsa, bu herkese eşit şekilde olmalı. Eğer sağlanamıyorsa, herkese "eşit kurallar" uygulanmalıdır. Yani konu tahmini bir noktaya göre sonradan değil, en baştan içeriklere doğrudan müdahale etmek gerekir.

Çünkü birtakım konuşmalar olup, içerikler paylaşılıp bunlara karşı fikir beyan etme ya da benzer paylaşımları yapma hakkı vermediğinde orası adil bir yer olmuyor...

Son düzenleme:
Gördüğünüz gibi bomboş bir mesaj...
Video yükleyici tarafından kaldırılmış. Mesaj içeriğinde hiç bir şey yazılmamış. Neymiş, ne amaçla paylaşılmış belli değil.
Bu tür içerikler biriktikçe forum veritabanını gereksiz yere şişirip duruyor.
Her gece saat 04:00 de forum yedeği alınıyor. Ortalama 5 dakika sürmesi gereken yedek alma işlemi, veritabanımız çok dolu olduğu için 25 dakika civarı sürüyor. Bu süre zarfında da forum kapalı kalıyor.
Bunun önüne geçmek için bize yardımcı olun. Forumda amacımız belli ama madem arada bir konu dışına çıkıyoruz bari faydalı bir içerik olsun. Bundan 10 yıl sonra bile bakınca bilgi alabileceğimiz içerikler paylaşalım.

Ekran görüntüsü 2024-11-02 150831.png

Son düzenleme:
En başından beridir aynı şeyi söylüyorum. Bir özgürlük tanınıyorsa, bu herkese eşit şekilde olmalı. Eğer sağlanamıyorsa, herkese "eşit kurallar" uygulanmalıdır. Yani konu tahmini bir noktaya göre sonradan değil, en baştan içeriklere doğrudan müdahale etmek gerekir.

Çünkü birtakım konuşmalar olup, içerikler paylaşılıp bunlara karşı fikir beyan etme ya da benzer paylaşımları yapma hakkı vermediğinde orası adil bir yer olmuyor...
Bu biraz da muzik icine istedigimiz muzigi atabiliriz, ama konu basligi Yemek sanati olunca, ya da Aglayin insanligimiza olunca video atamayiz, tebrik ederim, kurulan iliskiye . :gulus2:

Rica ediyoruz olmuyor, uyarıyoruz olmuyor. Silince de kızıyorsunuz. Biraz empati yapın yav. Buranın bir yönetimi var. Biz yok gibi davranmaya çalışıyoruz, kimseye müdahale etmek istemiyoruz ama sizinde bizi desteklemeniz gerekir.

@hakan8470'ın tüm mesajları bundan böyle moderasyon onayına tabi tutulacaktır. Ne zaman forum kurallarına uygun mesaj yazar o zaman açarız.

Bu biraz da muzik icine istedigimiz muzigi atabiliriz, ama konu basligi Yemek sanati olunca, ya da Aglayin insanligimiza olunca video atamayiz, tebrik ederim, kurulan iliskiye . :gulus2:
Müzik evrenseldir. Yemek tarifi evrensel değil kişişeldir. Bizler kişisel olarak elektronik ve mekanik konular ile ilgilendiğimiz için buradayız.
Her zaman dediğimiz gibi arada bir sistem dışına çıkmaya karşı değiliz. Ancak haftada bir, iki haftada bir sürekli yemek tarifi, yok bilmem birinin eşi iyi olursa mutlu olurmuş filan gibi videolar... :bok1: 'unu çıkartmanın manası yok.

Ben yemek yemeyen hayvan gormedim, ama muzik dinlemeyen cok hayvan gordum. :gulus2:

Bende "Ne insanlar gördüm üstünde elbisesi yok, Ne elbiseler gördüm içinde insan yok."
Böyle mi devam edeceğiz? Yaş kaç? Ergen misin?
Forum içinde istediğimiz şey 1.mesajda yazıyor ve senin laf yetiştirmenle yada itiraz etmenle değişmeyecek.

Belirli bir foruma takilmaya baslayinca forumun ana konusu ile ilgili olmayan bir soruyla vs karsilasinca benzer kafa yapisindaki uyelere konuyu danismak ya da tersine konu acmak benim de sik yaptigim seylerden birisi.

Soyle bir sey yapabiliriz. Ivir zivir konular icin actigimiz ana baslik her sene sonunda komple sifirlanip temizlenebilir.

Forumun ana konusu dışındaki konuları şimdiye kadar engellemedik zaten. Normalde gene engellemeyiz. Ama yeni üye olmak isteyen birisi forumun ana sayfasına bakınca başlıkların büyük çoğunluğu teknik olmadığını görürse, veya sadece site/video linklerinden oluşan mesajların olduğunu görürse, bu forumdan yararlanma durumum yok deyip üye olmamaya karar verir.

İş neticede sinyal gürültü oranına geliyor. Sinyal çoğunlukta ise konu dışı mesajlara muhtemelen takılmamıza gerek yok. Ama gürültü çoğunlukta ise, o zaman müdahale etmemiz gerekecek.

Soyle bir sey yapabiliriz. Ivir zivir konular icin actigimiz ana baslik her sene sonunda komple sifirlanip temizlenebilir.

Bunun için bir ana başlık açabiliriz tabiki. Ama burada açılan yeni konuların ana sayfada "yeni mesaj" olarak görünmemesini sağlarsak bu mantıklı olur. Böyle yapınca da, spesifik olarak o ana başlığa girmedikten sonra yeni mesaj geldiğini göremezsin. Bizim bir "Deneme" diye bir ana başlık da var, istediğin mesajı yazabiliyorsun ve yeni mesaj olarak görünmüyor.

Ivır zıvır dediğimiz forum amacı dışındaki başlıkların ana sayfada listelenmesini kaldırsak nasıl olur, ilk girdiğimizde sadece ilgili konular yer alır diğer konuları merak eden varsa girer veya ayrı bir sekmede listeleriz oradan takip etmek isteyen eder.

Ivır zıvır dediğimiz forum amacı dışındaki başlıkların ana sayfada listelenmesini kaldırsak nasıl olur, ilk girdiğimizde sadece ilgili konular yer alır diğer konuları merak eden varsa girer veya ayrı bir sekmede listeleriz oradan takip etmek isteyen eder.
Bunu birkaç sene önce ben de önerdim.

Benim hiçbir şekilde amacım siyasi değilken, yerli teknolojilerle ilgili kaç tane konuyu gündeme getirdiysem olay hemen siyasete kaydı. Dikkat edilirse mühendislik forumunda ülkemizdeki gelişmelerle ilgili tek satır konu geçmez.

Forum konusu dışında konuşmak isteyenler için bir bölüm açılsa süper olur, hatta engelleme özelliği gelse tadından yenmez. Ben orayı doğrudan engellerim. Bu alan dışında da siyaset, futbol, din, soyut bilim vs. ne varsa konuşulması yasaklansın. Zaten o konularla ilgilensem, o konuların uzmanlarının dolaştığı bir sürü forum var; oraları takip ederim...

Pratikte bu dediğim, forumda diğer konuları yasaklamaya eşdeğer ama benim için fark etmez. Hem ifade özgürlüğü korunur hem de mekatronikle ilgili içerikler. Benim gibi düşünenler de foruma vakit ayırdığı zaman ilgili içeriklere odaklanır. Açıkçası gerisi de beni ilgilendirmez.

Hatta bu kadar önemliyse, belirlenmiş tarz cevaplar, silinmek yerine konu dışı denilen bu alana (belki yeni konu olarak) taşınabilir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,922
Üyeler
2,810
Son üye
eslop400

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back