Güç kaynağı tasarlayalım

Sorun dan ne kast ettiğin önemli. Teknik olarak bir sorun olmaz ama pcb yi herkes evde basamaz...

Mesela aşağıdaki geçiş sırasında hat 0,5mm den 0,3mm düşüyor. Aslında tüm yok 0,3 olsa sorun yok ama sadece riskli yerlerde ayarlama çekiyorum kendimce böyle bir yol/yöntem buldum...

18697 eklentisine bak

Şurası aslında.

Screenshot_20220819-232454_Chrome.jpg
 
Senin kullandığın galvo laser ile o ince yollar basılabilir mi?
 
Pcb yi basıp devreyi çalıştırdım. Henüz ne kadar iyi emin değilim çok deneyemedim. Fakat çıkışın tam sıfır olduğunu, temel işlevlerin iyi çalıştığını söyleyebilirim. Vakit buldukça aklıma gelen testleri yapacağım. Sizlerinde aklında olan bir test var ise uygulamaya çalışırım.
 

Ekler

  • IMG_20220827_164915.jpg
    IMG_20220827_164915.jpg
    319.8 KB · Görüntüleme: 93
Eline sağlık güzel bir proje olmuş. O dijital göstergelerin daha büyük ekranlı olanları daha iyi ölçüm yapıyor. Bu küçükler iyi değil.
 
Eline sağlık güzel bir proje olmuş. O dijital göstergelerin daha büyük ekranlı olanları daha iyi ölçüm yapıyor. Bu küçükler iyi değil.
Sırf ibre bulsam göstergeleri analog yapmak istiyorum. Eskiden çok görürdüm elektronik mağzalarında ama artık herşey dijital olunca ortalıkta pek kalmamış.
 
Eline sağlık. Benim merak ettiğim bir kaç şey var. Ripple frekansı şebeke frekansında mı videoda yakalayamadım.
Değişken yüke nasıl cevap veriyor? Mesela akım sınırlama modundayken yük aniden düştüğünde veya yük değiştiğinde voltaj veya akım sıçrama yapıyor mu? Sabit voltajdayken yük arttığında ve azaldığında çıkış gerilimi nasıl davranıyor? Mesela devreye ikinci bir lamba bağlandığında veya ikinci lamba devreden çıktığında, PWM bir yük bağlandığında, motor veya lamba, regülasyon nasıl oluyor? Kendime yapmak istediğim güç kaynağında kafama takılan sorular bunlar oluyor. Bu şartlarda regülasyon bozulmuyorsa bence harika olmuş demektir, ben de bunu yaparım.
 
Test düzeneğini kurmadan sormak lazımdı aslında hatta sen de yukarda belirtmişsin merak ettiğiniz testler var mı diye ama...
 
@semih_s , devreyi bir daha çalıştırdığımda denerim. Ripple şebeke frekansındaydı diye hatırlıyorum. yani 100hz.

Endüktif yüküm yok. Küçük bir motorum var ama gücü çok düşük.

İkinci lambam var. Cv cc modda ayrı ayrı tek lamba çift lamba devreye alıp çıkarma sıçrama testlerini yapabilirim. İlla sıçrama var ama süresi ve seviyesini ölçerim.

Benim hala tam anlamadığım konu cc modun nasıl çalışması gerektiği... Cc modda ripple artıyor.

Video da cc modda iken cv modu bir aralıkta kararsız davranıyor. Bunu sonradan fark ettim. Çıkış kapasitesi 10uf idi biraz daha yüksek olunca daha iyi oluyor.
 
Benim hala tam anlamadığım konu cc modun nasıl çalışması gerektiği... Cc modda ripple artıyor.
Aynen, ortalama bir güç kaynağının bu durumlarda nasıl davrandığını ben de bilmiyorum. Kendinyap düşük bütçeli bir projeden 10.000 tl'lik cihazla aynı performansı almayı ummak saçma olabilir.

Akım sınırlamalı modun nasıl uygulandığı, transistörün nasıl sürüldüğü vb. deneyler beni 1 yıl eğlendirebilir. Bir osiloskop almam lazım. Akı bokunu geçen işlerin hastasıyım.
 
Ben baya kurcaladım. Akım sınırlama pwm gibi çalışıyor. Bu nedenle ripple artıyor. Kondansatör ile ripple ve osilasyon frekansı makul bir seviyede tutuluyor.
 
Orda GNDlerin hepsi şönt direnç sonrasına alınmalı benim fikrimce.Çünkü değişen akım sürekli GND referansını değiştirip kararsızlığa neden olacaktır.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,885
Mesajlar
100,433
Üyeler
2,493
Son üye
cym247

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top