Öğretmen27
Aktif Üye
Merhaba ustalarim. Hangi marka flux kullaniyorsunuz? Anakartlarda flux kullanmadan parca sokmek zor ve karta zarar veriyor.
En temel soruyu ben sorayım oradan başlayalım.
Flux nedir? Ne işe yarar?
Adını çok duydum ama neye hizmet ettiğini iyi bilmediğim için hiç ihtiyaç duymadım. Tahminim pasta reçinesi gibi bir şey.
Alttakini almayi dusunuyorum. Siringa gibi ucu yok. Cok para da vermek isteniyorumReçine bazlı flux'lar gayet güzel iş görüyor. Bu tip flux'ları kendimiz de yapabiliriz. Taneler halinde reçine alıp izopropil alkolde eritip ince bal kıvamına getirebiliriz. Veya hazır reçine bazlı flux'lar da var. Bunların kullandıktan sonra temizlenmesi gerekir, çünkü hem çirkin bir görünümü var hem de rutubet absorbe edip devrede iletkenlik yapma riski var.
Bir de "no clean" denen, temizlenmesi gerekmeyen flux'lar var. Genelde no clean olanı kullanıyorum ama gene de temizliyorum, çünkü devrenin temiz ve düzenli görünmesini istiyorum. Aşağıda iki çeşit flux'ı görüyoruz. Üstteki "no clean", alttaki reçine bazlı. Bunlar AMTECH firmasının kaliteli ürünleri. Bunun bir de çakmaları var bol miktarda. Benim elimdekiler orijinal diye tahmin ediyorum çünkü hem iyi iş görüyorlar, hem de çakmalarda görülen saçma sapan ingilizce gramer hataları yok.
1519 eklentisine bak
@taydin abi asitli ve sıvı fluxların zamanla bozulma durumu varmı.Paket üzerinde son kullanma tarihi yokda.Birde lehim telinin içersindeki flux da zamanla içersinden uçar gider mi?
Yıllar boyu Lötfett'i marka zannetmiştim.
Tamam abi,havya ucunu temizlemek için nişadır nasıl tavsiye edermisin.
Ben havya ucunu temizlemek için bulaşık teli kullanıyorum abi.Havya temizleme telinden bir farkı varmı bilmiyorum ama. Muhtemelen kaliteli olanları daha yumuşak dır diye düşünüyorum.Sünger ise hiç kullanmadım.Nişadırın elektronik atöylesinde yeri yoktur. Onu gazlı havya ile peynir tenekesi lehimleyenler kullanır
Olağan lehimleme sırasında havya ucunu arada bir temizlemek için bulaşık teli gibi olan temizleyicileri öneriyorum. Islak sünger, ucu ani olarak soğuttuğu için aşındırır diye düşünüyorum.
1539 eklentisine bak
Eğer havya ucunda baya korozyon oluştu ise ve bakım yapmak istiyorsan, bunun için özel "tip activator" denen ve lehim pastasına benzeyen, ama çok daha katı kıvamda olan maddeler var, onlardan alabilirsin. Ama bunları alma şansın yoksa, 2000 veya daha ince kumda zımpara bul ve onunla ÇOK HAFİF olarak ucu zımparala.
1541 eklentisine bak