Hangi mühendislik daha uygun?

jiyan

Üye
Katılım
12 Mayıs 2023
Mesajlar
97
Merhaba 2 sene sonra üniversite sınavına gireceğim , gömülü sistemler üzerine çalışmak istiyorum.Sizce eem mi daha uygun olur mekatronik mühendisliği mi ne gibi farkları var?
 
Eğer mesleğini derinlemesine öğrenmek istiyorsan elektrik elektronik mühendisliğini seç. Ama matematiğinin de ağır olduğunu bilmen lazım.
 
Şahsım hem Makina hem EE mühendisiyim. Mümkün ise İTÜ Elektronik Haberleşme bölümünü öneririm. Madem 2 seneniz var hedefinizi net koyup o şekilde çalışmak sizin içinde iyi olacaktır. Eğer olmaz ise İTÜ Mekatronik mühendisliğini tavsiye ederim. Sonrasında Elektrik Elektronik Müh. ancak burada da çok kriter var. Ve tabi itü olmaz ise yıldız teknik veya odtü EE ilk sırada tavsiye edebilirim.(Şahsım olarak ben ODTÜ yü tercih etmezdim muhtemelen.) Eğer o da olmaz ise illa ki hocaları araştırmanız gerekli çoğu üniversitenin EE mezunu neredeyse Elektrik üzerine uzmanlaşmış olabiliyor. Yani hoca araştırın derim. Baktınız EE de olmadı Mekatronik veya Adli Bilişim gibi bölümler yerine yurt dışı eğitim ortaklı devlette bazı yazılım mühendisliklikleri var (örneğin fırat teknoloji fak. yaz. müh. de olması lazım) biraz maddi olarak külfetli oluyor ama eğer imkanınız var ise onları tercih edebilirsiniz zannedersem 3. sınıfı amerikada görüyorlar. Eğer o da olmaz ise bilgisayar mühendisliğini tavsiye ederim. Eğer o da olmaz ise sonrasında Mekatronik mühendisliğini tavsiye ederim. Gömülü sistemlerde amacınız eğer sadece kart tasarlamak ise veya çip içine yazılım yazmak ise zaten algoritma alt yapısına sahip olan birisi bunu udemy den eğitim alarak da yapabilir. Günümüzde çoğu gömülü sistem bilgisayar uygulamaları veya mobil app ler ile çalışıyor. Yani cihaz bir kere yapılıyor app 40 kere güncelleniyor. Bunu da akılda tutmakta fayda var. Ancak illaki gömülü sistem üzerine gideceğim ben app ler ile uğraşmayacağım diyorsanız FPGA kartları son derece hızlı ve uzmanlık isteyen kartlar Türkiye de çok bilende yok zaten. FPGA üzerine gerçekten uzmanlaşmış hocaların olduğu bir yer buluyorsanız (İTÜ ve YTÜ Dışında ve sonrasında) orası da düşünülmesi gereken önemli bir noktadır. Sonuç olarak; 1- İTÜ Elektronik Haberleşme olmaz ise İTÜ Mekatronik 2- ODTÜ veya YTÜ EE 3- Gerçekten FPGA Üzerine uzmanlaşmış kadrosu olan bir okul bulabiliyorsanız o EE bölümü 4- Yurt Dışı Ortaklı Yazılım Müh. 5- Eğer okul bitince memur olmak istiyorum diyorsanız hiçbir mühendisliği tavsiye etmem gidin ataması kolay bir 2 Yıllık okuyun KPSS ye girin atanın sonrasında istediğiniz mühendisliği okursunuz. Devlette gömülü sistem bilen değilde genelde Elektrik bilen daha makbul olur. Kolaylıklar dilerim.
 
Her seyden once ingilizceyi ogreneceksin, neyi nasil ogrenecegini ogreneceksin. Sonra ne istersen onu ol, hic farketmez. Cizgileri nasil olsa bir yerde bulusacak.
 
Çok tuhaf aslında . Ben daha ortaokuldayken hangi mesleği yapacağım ve hayatta ne olacağım konusunu kafamda netleştirmiştim . Şimdi bir sürü gencin üniversite eğitimi kapıya dayanmadan hayatta hangi meslekle iştigal edeceği konusunda bir fikri yok . Malesef kendi aile yakınlarımdaki gençlerde bile bu durumu çok gördüm . Benim babamın 2 çocuk sahibi olup çalıştığı yaştaki gençler hala A mı olacağım B mi diye düşünüyor . Bu noktada meslekler herhalde sevilerek ömür boyu uğraşılacak aynı zamanda geçim temin edilecek hayali kurulan sanatlar iken ; en çok parayı en kolay yorulmadan kazanılacak meşgalelere dönüşmüş durumda gençlerin kafasında . Dünya sürekli değişiyor ama biz alışamadık hala değişen dünyanın geldiği noktaya.
 
Tip ile Muhendislik arasinda gidip gelme ne kadar dogru bir hareket? Birbiriyle alakasi bile yok konularin, muhendis mi olayim hukuk mu okuyayim? :kotek1:


simdi 2 yil onceden ne olacagim diyen cocuk sorunlu degil ki, bu cocugu boyle dusunduren sorunlu. 2 sene onceden karar verirsen, okurken 2 sene sonra okuldan ayrilirsan sasmam.
 
Son düzenleme:
Şu andaki konumunuzu eğitiminizi belirtmemişsiniz.!
Mühendislik okumak mesleki olarak bilgi bazında size ilaveten bir şey öğretmeyecekse, yada mühendisliği okuduğunuz süre boyunca, orada öğreneceklerinizi piyasada çalışarak da öğrenebiliyorsanız, mühendislik diploması ile maaşlı olarak size ait olmayan başka bir işyerinde çalışmak amacında değilseniz,
Mühendisliği okumanın faydası pek olmayabilir. Mühendislik okuyup kendini devlet memurluğuna atmak, doktara verip öğretim görevlisi olmak peşinde koşturanları çok gördüm.
5 sene mühendislik okuma süresinde, çok ciddi ticari bir proje yada projeler bitirebilenlerde olabiliyor.
Tabi bu arada geçim derdi ve faturalar ay sonunda nasıl ödenecek kaygısı olmayacak, mühendislikde okuyor pozisyonunda olduğunuz düşünülecek.
Duruma göre mühendislik okumanın faydasının görülebileceği veya görülemeyeceği durumlar olacaktır.
Aslında bu gibi durumlar adamına göre kabiliyetlerine becerilerine girişkenliğine göre de değişebilir.

Birisini görüp tanımadan elinden netür işler geliyor kabiliyetleri ne bilmeden, ezberden sen mühendisliği oku hatta şu mühendisliği oku veya okuma demek ne derece doğru olur bilemiyorum.
Belkide uzamanı teşhisini çoban olmandan yana kullanacak ve belkide gerçekden uzman çoban olabilecek biriside olabilirsiniz? Önemli olan sevdiğin işi yapmakdır.
Kimisine görede başarılı olacağın işi yapmaktır.
Önemli olan çıkarabildiğin becerebildiğin iştir.
 
Üniversite hayatından çok önce gençlerimizin ve çocuklarımızın hangi meslekte basarili olabileceğine , hangi meslekte verimli olabileceğine dair hiçbir çalışmamız yok ülke olarak . Siyasî aklın bu işlere bir yatırımı olmayınca daha küçük toplumsal birimlerin meslek konusunda tek odağı az çalışma ve çok maaş, bol itibar hangi meslekte diye düşünmekten başkası olmuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,747
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top