Ilk semama goz atarmisiniz? (ATMEGA328P)

8 Servo 1.5 Ampere kadar akim cekebiliyor, servolari sag ustteki 8 pinde siralayip onlara akimi poligonlarla goturup bu problemi cozmeye calistim. Aslinda kirmizi ve mavi poligon bu servolari besliyor diyebiliriz. Regulatorun outputundan basliyor kirmizi + poligon, GND is bataryanin - tarafindan asagi katmanda.
 
Hatlar hakkaten fazla ince. Akım taşımasa bile böyle ince olması sorun yaratabilir. Genel olarak bakırda eriyen bölümleri minimize etmek lazım, çünkü plaket ne kadar uzun süre asitte kalırsa, o kadar uzun süre boyanın altından da asit yemeye devam ediyor. O incecik yolların dışında kocaman bakır tabakanın asitle uzaklaştırılması gerekiyor ve bu sürede asit ince yolları daha da inceltecek.

Full poligon yapman daha iyi olur.
 
Bence yolların en kötü ihtimalle işlemci bacağı kalınlığında olması gerek.
 
Ben bu yollari kalinlastirmayi bir arastiriyim, full poligona ceviricem dediginiz gibi. Evet bide acemilikle ben bu yollari darma duman ederim lehimlerken kesin.
 
Ben bu yollari kalinlastirmayi bir arastiriyim, full poligona ceviricem dediginiz gibi. Evet bide acemilikle ben bu yollari darma duman ederim lehimlerken kesin.

Birde tasarımda sorun çıkabilir. Mesela bir yolu kesip başka bir yola lehimlemen gerekebilir. Bu durumda kalın yol ile daha rahat çalışırsın.
 
@FxDev Pcway tecrubelerini aktarmisti, 7805 konumu sanki olmamış genelde sırtı devre dışına verilir ki kolayca soğutucu bağlanabilen. PCB ye lehim veya percinle sabitlenebilir elbet tab orta ayağa bağlı olduğundan saseyle irtibatlamakta sakıncası yoktur.
 
Autodesk Fusion 360da iyi yol aldim diye yine ayni firmadan devam edip Eagle ogreniyim dedim ama bundan sonra KiCad denemek istiyorum.

Bende Fusion 360'ı biraz öğrendim, ama fazla da yatırım yapmak istemiyorum. Daha önce duymuşsundur, ABD Venezuela'ya ambargo koyunca, Venezuela'daki Adobe kullanıcılarının abonelikleri anında iptal oldu. Bir yıllık ödeme yapanların parası çöp oldu. Aynı şeyi AutoDesk de yapabilir. Tam sana en çok lazım olduğu anda AutoDesk hem Fusion 360 hem de Eagle'ın fişini çekebilir. O yüzden bence de en mantıklısı KiCad'e yatırım yapmak.

Hatta ben istiyorum ki Türkiye'deki bir yazılım ekibi KiCad'i öğrensin ve onu geliştirecek seviyeye gelsin. Böylece bu konuda tam bağımsız olabiliriz. Bende Altium akademik lisansı var, süresiz kullanma izni veriyor, ama işte fazla öğrenmeye korkuyorum yukarıdaki nedenden ötürü.
 
Ortaya cikan son urun bu, yorumlar icin tesekkurler.

it3.png
 
Last edited by a moderator:
Bende yalnızca Proteus'un AutoRouter'ı berbat sanıyordum. Eagle'ın ki de berbatmış :)
 
1621013342609.png


Olumlu eleştiri olarak al lütfen;
Hatlar, vialar birbirine ve padlere gereksiz şekilde çok yakın duruyor. Tarla gibi yerin var var biraz daha mesafeler açılmalı. Birde genelde 328 in beslemesi üzerindeki 100nf kondansatörlerinde 328 in mümkün olan en yakın noktasına konması tavsiye edilir.
 
Hatlar hakkaten fazla ince. Akım taşımasa bile böyle ince olması sorun yaratabilir. Genel olarak bakırda eriyen bölümleri minimize etmek lazım, çünkü plaket ne kadar uzun süre asitte kalırsa, o kadar uzun süre boyanın altından da asit yemeye devam ediyor. O incecik yolların dışında kocaman bakır tabakanın asitle uzaklaştırılması gerekiyor ve bu sürede asit ince yolları daha da inceltecek.

Full poligon yapman daha iyi olur.

Fabrika tanıtım videosundan hatırlarsanız siparişleri çok büyük parçalar halinde, başkalarının çalışması ile birlikte üretiyorlar. Tek kartta (sayıyı atıyorum) 10 farklı müşterinin PCB'si birlikte üretiliyor. Yani asit banyosunun süresinin değiştiğini sanmıyorum.

Bununla birlikte ilk çizilen yollar çok ince son görselde ise @Endorfin35+ 'nin söylediği gibi bir birine çok yakın duruyor.
 
Tasarımda kristal uzak gibi geldi bana kristal ve kristal için olan kondansatörler mikrodenetleyiciye olabildiğince yakın olmalı...
 
Tesekkurler yorumlar icin, mikro denetleyiciyide DIP-28 e cevirmeyi dusunuyorum buradaki yorumlarla beraber. Birsekilde Eagle ile yildizim barismadi, birazda KiCad'e veya EasyEDA'ya yatirim yapip orada birde deneyeyim diyorum. Fusion 360 super calisiyor ama Eagle'da bir kullanilabilirlik sikintisi cekiyorum.
 
Evet DIP kullanmak hakkaten daha avantajlı olur. Entegrenin başına birşey gelirse soketten çıkarır yenisini takıverirsin. Ama bu SMD olanı sökmesi zor olur.
 
KiCad'i denedim, gercekten cok begendim. Basitligi, klavye kisayollarinin gorunur ve ortada olmasi.. KiCadi tavsiye eden arkadaslara tesekkurler, Eagle (macte kullaniyorum) herseyi ittirerek yapiyormusum hissine kapildim.

Simdi bu proje uzerine dusundukce, belkide tek bir kartta herseyi toplamadan once bir arduino nano shield yapmak daha basit bir ara adim olabilir..
 
Son düzenleme:
KiCad'i denedim, gercekten cok begendim. Basitligi, klavye kisayollarinin gorunur ve ortada olmasi..
Simdi uzerine dusundukce, diyorum ki, neden baslamak icin bir arduino nano shield yapmiyorum? KiCadi tavsiye eden arkadaslara tesekkurler, Eagle (macte kullaniyorum) herseyi ittirerek yapiyormusum hissine kapildim.
İsabetli karar.
Bende proteus dan geçtim kicad e
Proteus da hangi elemanın ne olduğunu öğrenmem aylarımı aldı, kicad e geçtim hepsini elimle koymuş gibi buluyorum. Üstelik proteus da elemana atanmış en fazla bir yada iki kılıf bulunurken kicad de seç beğen al modunda.
En güzeli de Eğer windows dan linuxa geçersem tasarım sıkıntısı çekmeyeceğim.
Kicad IN, Proteus OUT :)
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,713
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top