fide
Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Nesnelerin interneti olarak dilimize çevrilen bu terim günümüzde hepimizin dilinde.
Fakat işin içine girince ilk önce "işte üzerinde Wifi Modül var", "Bluetooth modüle ve sensörler var","veri topluyor" gibi cümleler kuruyoruz. Buraya kadar donanım olarak sıkıntı yok. ESP32 yada benzeri modüller ile donanım kısmı bir şekilde çözülür. Ama asıl bütün dünya IOT konuşurken ben bu konuda ne anlamam gerektiğini tam olarak bilmiyorum.
Geçen bir yazıda @ozkarah hocam yazılım alanında yükselen trendin IOT olduğunu belirtti. Sonuna kadar haklı olduğunu biliyorum ama IOT sadece donanımdan ibaret değil. Ona asıl can veren arkadaki servisler yada bütüncül tasarım.
İlk gördüğüm IOT örneklerinden biri "kamera yerleştirilmiş buzdolabı" idi. Herkes elindeki telefon ile evdeki buzdolabındaki pastanın "hala" yerinde olup olmadığını kontrol ettiği hoş bir reklam ile karşımıza çıkmıştı.
İleride ise buzdolabı kullanım alışkanlıklarınızı öğrenerek marketten sizin yerinize "sipariş" verecek şeklinde lanse edilmişti. Bu noktada ben hala "IOT" kavramını oturtamadım.
sanayi, ev, iş kullanım alanları olarak örnek verebilir misiniz? Konu burada donanımın özellikleri olmaktan çıkıyor. Arkasında çalışacağı ve besleyeceği/besleneceği servisler önem kazanıyor. Bu konuda ise Herkes "IOT" diyor ama mutfak kısmı her zaman "muğlak" kalıyor yada benim için öyle oldu.
"IOT" hk fikir, öneri, kaynak ve / veya öngörülerinizi bekliyroum.