JBC marka saplara kontrol unitesi tasarimi projesi

Cimbiz havya hala saticiya ulasmamis. Zaten gecikmeli olarak 15 Aralik derlerken simdi de 5 Ocak'a otelendi.
Farnell'den eksik nuve sparisimi verirken uyumlu uyumsuz iki tane de konnektor takimi siparis vereyim gerekirse konnektoru sokup degistireyim. Fakat JBC AT420-A adjustable tweezers ucundaki konnektor kac pinli onu bile bilmiyorum.

Mantiken her bir fisegin 3 ucu olacagina gore konnektorunde en az 6 pin olmasi lazim. Net b
ilgisi olan var mi?

T245 kalen havyanın konnektöründe üç pin kullanılıyor

1702817078341.jpeg

T420 cımbız konnektöründe 6 pin var

1702817105912.jpeg

1702817058625.jpeg

Biraz ölçtüm pinler arasında. Gördüğüm kadarıyla bir ortak uç var. O ortak uca bağlı iki rezistans, iki tane de termokupl var. Ama hem rezistansın direnci C245 e göre farklı hem de termokupl direnci farklı. Rezistans direnci 2.83 Ω, termokupl direnci de 0.35 Ω

Havyayi ana govdedeki yerine koydugumuzda isitici gucunun kesilip standby moduna gecmesi, havyayi yerinden aldigimizda ise calisma moduna gecmesi icin switch kullanacagimi varsaymistim. Fakat bu switch icin guzel bir mekanizma yapmak lazim.
Cimbizin agirligi ile harekete gececek fakat cimbiz yuvasinda kenarlara surtunurse switch mekanizmasi bundan etkilenmeyecek vs sorunlari cozmek gerek. Bu da su anki sartlarda benim icin kolay degil.

Mekanik sorunlarla ugrasmaktansa optik sensorle algilamak daha pratik ve sorunsuz olacak.

Havya yuvasina IR led ve alici koyayim. Cimbizi yerine koydugumda isik demetinin sensore ulasmasini engelleyecek, cimbizi yerinden aldigimda isik demeti sensore ulasacak.

Bir ara bu konuyu tartistiginizi hatirliyorum. JBC bu sorunu nasil cozmus?

2.jpg

Son düzenleme:
JBC'de ana üniteden standa giden bir kablo var. El aletini de stand'a takıyorsun, o da ayrı bir kablo.

ana ünite ile stand arasındaki kabloda 7 iletken var. Dolayısıyla bunlardan birisi herhalde el aletinin standa konduğunu algılayan sistemin sinyalidir.

Kontrol kartina ait tum malzemeler gelmis durumda. Sadece havyanin sapi ve fisekler eksik. Son duruma gore 5 Ocakta kargolanacak gorunuyor.

PCB cizmeyecegim. Elimde 10x16 (cm) ebatlarinda delikli bakirli pertinax var.

Fakat pertinax uzerine cogu guc elemanlarinin bacaklarini takabilmem icin buyuk capta delikler delmem gerekiyor.
Bu amacla coktandir almak istedigim asagidaki urunu siparis settim.

1703182473904.png

Bu yuzden bu aparati beklemem gerekiyor.

Fakat pertinax uzerine yerlesimi simdiden planlayabilir ve transformatoru sarabilirim.

Curcuna basliyor.

Kontrol kartina ait tum malzemeler gelmis durumda. Sadece havyanin sapi ve fisekler eksik. Son duruma gore 5 Ocakta kargolanacak gorunuyor.

PCB cizmeyecegim. Elimde 10x16 (cm) ebatlarinda delikli bakirli pertinax var.

Fakat pertinax uzerine cogu guc elemanlarinin bacaklarini takabilmem icin buyuk capta delikler delmem gerekiyor.
Bu amacla coktandir almak istedigim asagidaki urunu siparis settim.

27786 eklentisine bak

Bu yuzden bu aparati beklemem gerekiyor.

Fakat pertinax uzerine yerlesimi simdiden planlayabilir ve transformatoru sarabilirim.

Curcuna basliyor.

PCB çizseydiniz aynısını yapıp denemek isteyenler için de iyi olurdu aslında. Zaten biliyorsunuzdur çindeki firmalar 2dolar gibi ücretlere kart üretiyorlar

Ortada sadece taslak bir sema var. Sonuca ulasincaya kadar muhtemelen degisiklikler olacak.

Bu sebeple bu asamada PCB'ye gerek yok. Proje bittiginde nasil olsa birisi cizer olmadi ben cizerim.

Bu proje icin aldigim AD8293G80 cipleri cok minik. Mecburen ince tellerle cerrahi islem yapacagim. Fakat son siparisimle ne olur ne olmaz cerrahi islem yapamam korkusuyla AD88494ARMZ-R7 de aldim. (Bu da cerrahi muhale istiyor ama oteki kadar degil)

Son düzenleme:
Ortada sadece taslak bir sema var. Sonuca ulasincaya kadar muhtemelen degisiklikler olacak.

Bu sebeple bu asamada PCB'ye gerek yok. Proje bittiginde nasil olsa birisi cizer olmadi ben cizerim.

Bu proje icin aldigim AD8293G80 cipleri cok minik. Mecburen ince tellerle cerrahi islem yapacagim. Fakat son siparisimle ne olur ne olmaz cerrahi islem yapamam korkusuyla AD88494ARMZ-R7 siparisi de aldim. (Bu da cerrahi muhale istiyor ama oteki kadar degil)
SMD entegreler için bu tür adaptör kartları var, kolaylık sağlaması için. Çinliler her türlüsünü yapıyor bunların.
sop8-tssop8-ssop8-to-dip8-adapter-4.jpg

Saptaki konnektoru bununla degistirecegim

Isitici kontrol kutusuna asagidaki iki konnektorden hangisini alacagimdan emin olamadim.

Asagidaki iki konnektor yukaridaki erkek konnektor ile uyumlumu? Asagidakilerden herhangi birisi isimi goruyor mu?

Secenek 1

Secenek 2

Iyiki her iki konnektoru de siparis etmisim. Cunku secenek1 ve secenek 2 olarak verdigim panel konnektorlerden birisi erkek digeri disi imis.
Farnelin ilgili sayfasina tekrar baktim ama erkek disi ayrimini goremedim.

Cok kaliteli metal konnektorlermis. Turkiye'de harci alem bulunan metal govdeli konnektorlerle alakasi yok.

1703189299258.png

Uyumlu cift asagidakiler.

09 0322 00 06

1122593

BINDER

Circular Connector, 680 Series, Cable Mount Receptacle, 6 Contacts, Solder Socket

09 0324 00 06

1122607

BINDER

Circular Connector, 680 Series, Panel Mount Receptacle, 6 Contacts, Solder Socket, Zinc Alloy Body

Son düzenleme:
Projeye baslarken gucu cok yuksek tutmustuk. Fisekler icin 230w civarinda guc harcanacagini ongormustuk.
Gerci bu guc de surekli guc olamayacakti. Havya isindiktan sonra guc tuketimi cok dusuyordu.

EE den ETD nuveye gecince ilk baslarda yaptigimiz hesabi tekrar yapmamiz gerekecek.

Amacimiz smpsden ortalama degeri 24v olan 230w gucu asilabilmek olsun.

Kontrol kartinin +5v beslemesini elde etmek icin sekonderi 2x6v olan sebeke transformatoru aldim.
Sekonderdeki 6v gerilim 5.5v olsa bile havya calisabilsin.

Bu durumda

230v 6v ederse 5.5v sekonder voltaji icin sebekenin 200v a inmesi gerekir. O halde guc katimizin da calisacagi min voltaj AC 200v olsun.
Normalde kriter 50Hz transformatorun sekonder voltajinin alacagi min voltaj olmamali. Fakat bu projede kriter bu oldu. 78L05 yerine anahtarlami calisan bir regulator kullanabilirdik. Fakat analog sinyallerle ugrasacagim icin lineer ve siradan bir regulator tercih ettim.

1703358647821.png

Gelelim frekans meselesine. Ilk baslardaki dusuncem regulasyonu duty degerini ayarlayarak yapmakti. Fakat bu konuda da tasarimi biraz daha ozgunlestirmeye karar verdim. @taydin kendi JBC cihazindaki fisek geriliminin dalga sekillerini yayinladiginda 50Hz de alternans on/off teknigi (integral kontrol) kullanildigini gorunce bende ayni teknigi bizim HF transformatorde kullanmaya niyetlendim.

Bu teknigin elbet dezavantaji olabilir ve HF transformatorden subhormonik frekanslarda akustik gurultu duyabiliriz. Boyle bir durum rahatsiz edici olursa neyseki transformator sargilarini sokup yeniden sarmamiz gerekmeyecek. Sadece kontrol algoritmasini degistirerek klasik yonteme gecebiliriz. (Digital kontrolun avantajlari boyle bir sey iste.)

Bu teknik bire bir ayni olmasa da elektronik transformator adiyla led aydinlatma sistemlerinde kullanilmakta. Fakat asil dusunulmesi gereken, boyle bir anahtarlamanin yayacagi harmonikler hakkinda bu asamada sadece ongorulerim var. Harmonik ureten bir havya labaratuvar ortaminda kullanilan olcum cihazlari acisindan hos olmayabilir. Bu konuda tecrube ettigim bir durum var.

Atelyemde masami tavandan aydinlatan led projektoru calistirdigimda PC ile baglantili amplifikatorumle youtube dan muzik dinlerken volume kisik ise muzik ile birlikte tislama ve vinilti sesi duyuyor, projektoru kapattigimda bu gurultuler de yok oluyordu.

Dusundugum kontrol tekniginde fisek isiticilardan gecen akim asagidaki gibi olacak. Ozellikle grafigin altta olanina bakarak anahtarlama frekansi f, f/2. f/4 hatta f/100 degerine kadar dusurulebilecek.

Bu durumda EMI yayinim, spectruma dagilacak ve spectrumdaki yogunluk dusecek demektir. Ancak bu durumun, yururlulukteki kurallara ne kadar uyacagini bilmiyorum.

1703421153515.png

Anahtarlama frekansini bu durumda 100Khz dahi yapabilirim. Bu durumda kontrol algoritmasinda kapali cevrim suresi anahtarlama frekansinda olmayacak. Aksi halde islemcinin islem yuku cok artacakti. Neticede ataletli bir sistemde sicaklik kontrolu yapacagimiz icin 10 mili saniyelik donguye sahip bir kontrol fazlasiyla is gorecek gibi. (Bakiniz @taydin'in cihazindaki dalga forumlarina)

Son düzenleme:
Aslında benim cihazda adamlar büyük güçlü SMPS kullanmamak için yapmışlar bu AC kontrolü. Sen zaten 230 W lık SMPS yapıyorsun, doğrudan DC çıkıştan MOSFET ve PWM kontrol yapsan daha temiz bir tasarım olmaz mı?

Amaci gerceklecek bir suru yol var. Ben heyecanli olani sectim.
En pratigi 50Hz transformatorlu olani.

Amaci gerceklecek bir suru yol var. Ben heyecanli olani sectim.
En pratigi 50Hz transformatorlu olani.

Evet değişik bir uygulama olacak. Ama 230 W SMPS varken bir de 230 W 50 Hz transformatör gerekecek.

Hayir hayir sadece 230W 50Hz transformator yeterli. Senin JBC cihaz oyle ya.

Hayir hayir sadece 230W 50Hz transformator yeterli. Senin JBC cihaz oyle ya.

Hmm tamam. Herhalde senin için SMPS tasarımı sıradan geliyor o yüzden AC kontrol ilginç geliyor. Ben olsam SMPS tasarımını yapmak isterdim :)

Bu son tasarimdan geri adim atmazsam HF transformator DC 300V ile beslenmiyor dogrultulmus sebeke ile calisyor. Ledler icin uretilmis elektronik trasformatorlerde de 300v hattinda buyuk degerli elco kullanilmiyor. Hatta PFC katlarinda da.

Boyle bir kapasitor kullanmayinca da 50Hz cok yuksek frekansda kiyilmis oluyor. Sadece miknatislama enduktansindaki enerjiyi geri kazanmak ve beslemede buyuk voltaj ziplamasi yapmamak icin kucuk degerli bir kondansator kullanacagim.

Gene isin icinde HF transformator ve HF guc kati var.

1703447082412.png

Eger tam dalga dogrultulmus sinus gerilimin egektif degeri V, R direncli isiticiya uygulansaydi ve guc P oluyorsa, gerilimin yarisini kesip atinca guc P/2 olacagina gore

[math]\frac{P}{2}=\frac{V_x^2}{R} = \frac{V^2}{2R}[/math][math]V_x^2 = \frac{V^2}{2}[/math][math]V_x = \frac{V}{\sqrt{2}}[/math]
O halde efektif degeri 200v olan gerilim %50 pwm ile kiyilirsa elde edecegimiz gerilim 200/1.41=140v olacaktir.
Tek bir fisegin direnci yaklasik 2.5 Ohm idi. 2 tanesi toplamda 1.25 ohm olacak. Bu durumda direncte 230w harcayacaksak sekonder gerilimimiz Vs=16.9v olmalidir.

Bu tam sinus voltaj durumu icin hesaplanan deger. Kok2 ile carparsak 24v kiyilmis sinus uygulamamiz gerekiyor.
Bunun da tepe degeri 34V olmali.

Bu durumda 140/24=5.8 donusum oraninda transformator sarmaliyiz.

Sectigimiz topolojide Ton suresi en fazla %50 olabilir. (Her iki primer enduktansi es oldugu icin)

Yaptigim hesaplarda primer icin gerekli sarim sayisi 32 tur cikiyor. 1.25mm emaye tel siparisi vermistim. 32 tur, 32.7mm boyundaki karkasta 1 tam kata sigmiyor ilave 5...6 sarim daha istiyor. (Hesaplamada 66Khz frekansi baz almistim._

Simdi 1 kat sar sonra ustune ilave eksik sar. Hos olmayacak. (Karkasin bir bolumunde cikinti olacak)

Bu isi fringin etkisini goz ardi edip tek bir katta bitirirsem anahtarlama frekansim ne olacak ona bir bakalim. Bir de fringing etkisini goz onunde bulundurup karkas boyunu daha kisa secerek iki kat sarim sararsak ne olacak ona bakalim.

Emaye telimin capi 1.25mm, karkasin boyu da 32.7mm. Yani 32.7/1.25=26 Tur sarabiliyoruz. 25 diyelim.

[math]N=\frac{V10^8}{4BSf}[/math]
Bagintisindan F yi cekelim

[math] f=\frac{V10^8}{4BSN}[/math]
[math]f=\frac{200*10^8}{4*1000*2.09*25}=95Khz[/math]
Bu bana buyuk gorundu.

Karkasin her iki basina bosluk koyup bir kata 20 sarim olmak uzere 2 kat sarim yapsak N=40 olur.

[math]f=\frac{200*10^8}{4*1000*2.09*40}=60Khz[/math]
Bu hosuma gitti.

40 turluk bir bobin kac mH eder bir de ona bakalim.

[math]L=AL*N^2=3800*40*40[/math]
6 mH de gozume biraz fazla gorunse de miknatislama akimini cok dusuk tutacak kadar guzel bir deger

200V da %50 duty icin

[math]i=\frac{V}{2fL}=\frac{200}{2*60*{10^3}*6*{10^{-3}}}=0.27A[/math]
Harika.
1703453385662.png

60 Khz anahtarlama frekansi 16.6uS ediyor. %50 duty 8.3uS

%50 Dutyden nedense tedirginim.

Ton suresini 8uS secersem Duty 100*8/16.6=%48 oluyor. Bu da harika.

Yarin transformatoru saracagim.

Primer sarim sayisi 40 tur.
Sekonder sarim sayisi 40/5.8=7 tur.

32.7-(20*1.25)=7.7mm

Karkasin her iki ucunda 3.5 mmlik bosluk birakip 20 tur saracagim. Sonra Izolasyon yapip 7 tur sekonderi saracagim. Sonra tekrar izolasyon yapip primerin diger 20 turunu saracagim.

Tekrar izolasyon yapip primerin geri donus sargisi olan 40 turu saracagim.

Aslinda daha baska sarim senaryolari da olabilir.

1703458018537.png

1703499414243.png

Son düzenleme:
Bu smps'de voltaj regülasyonu yapmayacaksınız değil mi? Primary tarafı da mCu ile mi süreceksiniz?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,945
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back