Eevlogda paylaşılan şemaya göre zaten istasyon kaçak akımı ölçüyor gözüküyordu ancak bu bilgi ile ne yaptığını bulamamıştım, güzel test olmuş. Aslında muhteşem bir özellik. 24Vac yi iki mos kullanarak anahtarlıyor, bu şema da gözüküyor.
Evet, klasik 50hz de çalışan tipte. Çift çıkışlı diye hatırlıyorum bir sargı 24dü, diğeri daha düşük çıkışlıydı beslemeleri vs alıyordu oradanYani içinde 24 VAC trafo mu var?
Evet, klasik 50hz de çalışan tipte. Çift çıkışlı diye hatırlıyorum bir sargı 24dü, diğeri daha düşük çıkışlıydı beslemeleri vs alıyordu oradan
Açıkcası olayı bende merak etmiştim, zira büyük firmaların tek kalemli tipleri sanki çok taşınabilir gibi gözüküyor ama ağırlar, görsel olarak uzaktan bakıldığı gibi değiller. Üstelik trafo ile yaptıklarında her voltaj/frekans kombinasyonuna farklı sargılar ile üretmeleri lazım ya da bazı kombinasyonlarda trafonun gücü düşecek. Ama düşününce olay sadece ağırlık/maliyet değil sanırım, bu istasyonları günde 10 saat açık tutan şirket uzunlukta, sadece 5 gün mesai den hesaplasak ayda 200 saat, yılda 2400 saat ediyor. Bunu smps ile yapsalar o kapasitörlere iyi para harcamazlarsa zaman içinde kuruyacak, 10 senelik istasyon olmayacak mesela ama genelikle bu istasyonlar ömürlük gibi weller in 13-15 senelik ürünlerini kullanan ve yazdığım sıklıktan çok daha uzun süre kullanan insanlar gördüm, sanıyorum ki ürünlerin sağlam ve dayanıklı olmasını da sağlıyor.Yüksek akım verebilen DC 24 V elde etmek için bir SMPS koyacaklarına doğrudan AC yi kullanmışlar demekki. İlk anda Rezistans 7-8 A akım çekiyor 24 V dan, 200 W lık SMPS koymak işlerine gelmedi veya trafoya göre daha pahalı geldı herhalde. Veya belki de sadece trafonun olmasının sağladığı basitliği tercih ettiler.
Benim ilk aklıma gelen smps lerdeki Y kapasitöründen dolayı trafoyu tercih etmiş olabilirler. Sonuçta bu havyanın ucu kendisinden kat ve kat daha pahallı kartlara dokunabilir.
Evet çelişkili bir durum. Havya üreticilerine sorsak hiçbiri enerjili bir devreye havya ucunun dokunmasını istemezler. Ama havya ucunun direkt toprak hattında düşük empedansla bağlı olması da ne kadar doğru bir yaklaşım buda ayrı bir tartışma konusu olur. Şahsen bu temasın antistatik bilekliklerinde olduğu gibi 1Mohm gibi seri bir dirençle yapılmasının daha güvenli olacağını düşünüyorum. Acaba orijinal sapın içerisinde böyle bir numara olabilir mi? Yada pcb üzerinde basit bir sigorta görevi görebilecek bir kompanet olabilir mi?Ama Y kapasitör yüksek empedanslı bir bağlantı sağlıyorken toprağa, bunda çok düşük bir empedansla toprağa bağlanmış. Yani bu havya ucunu, çalışan bir SMPS'in primer tarafına dokundurursan birşeylerin havaya uçma ihtimali çok yüksek.
Benim cihazın sekonder çıkışnın biri 23.5 V, diğeri 12V.24 VAC veren bir trafo mu var diye merak ediyorum. Eğer trafo yoksa, SMPS varsa