Ben SMPS konusunda pek bilgili değilim. Temel topolojileri ve çalışma mantıklarını biliyorum, çalışır bir uygulama yapmadım. Bu havya kontrolcüsü uğraşında çıkma trafolarla-nüvelerle düşük voltajda birkaç deney yaptım. forward+flyback converter uygulamak kafama yatmıştı. voltaj regülasyonuna ihtiyaç olmadığından sorun basitleşiyor. Ben indüktörsüz ve ufak bir kapasiteyle kurdum deneyi. Deneyimde verimi çok düşük hesapladım(%50'nin altında), birşeyleri yanlış da yapıyor-hesaplıyor olabilirim. Derli toplu bir çalışma yapınca ayrı bir konuda detaylı sorarım bunu.
27930 eklentisine bak
Ne düşünüyorsunuz bu konuda? Bir dezavantaj görüyor musunuz?
Bunu sadece havyayı ısıtması için kullanmayı düşünmüştüm. Yükün sadece iki durumu var, ya 2.5-3 Ohm, yada havya değişim için çıkarılmış yani açık devre. Regülasyonu gerekli görmediğimden çıkıştaki indüktörde enerji depolamaya gerek yok diye düşünmüştüm, kondansatör de "dead time"da voltajın 0'a düşmesini geciktiriyor. Bahsettin gibi indüktör bu yapıda resetlemeye de yardımcı oluyor. Mosfet akımının takip edilmesi gerekliliği işi karmaşıklaştırıyor, mcu ile sürünce bir de akımı okumak... basit olmaktan uzaklaşıyor. Deney devresini kurdum ama saat geç odu. Yarın akşam konu açayım.O extra bobini hiç koymadığımızı düşünelim , reset sargısını da 300v değil zaten çıkışa verilmiş oluyoruz aslında iyi gibi görünüyor ama değil.
Çıkışdaki yüke göre reset zamanını ayarlamak gerekecek yük çoksa reset süresi uzayacak , ya pwm çok küçültüp çıkış amperi çok düşürülmesi gerekir (ki çıkışta amper düştükçe voltaj da düşecek bu bir kısır döngüye neden olacak) yada pwm frekansı ile oynamak gerekir (ki nerdeyse imkansız).
Heleki böyle bir devrede özel bi feedback gerekiyor normalde feedback çıkışdaki voltaj az ise pwm artırır burada bunu yapra ise devre R gibi
davranır sebekeden boşa yük çeker aynı zamanda mosfetin bacağından I feedbacki alması gerekir o zamanda çıkışda asla istediğin voltajı alamazsın.
KIsaca burada da konu ferritin doyuma gitmesi ikinci eklenen bobin sistemi rahatlatır ama tehlike halen devam ediyor.
Şu şekilde bağlanırsa daha güzel olur. Devre çalışmaz değil , çalışma sınırları daha dar , flybackteki bazı sorunlar burada da devam ediyor fakat iyileşmiş şekilde
27940 eklentisine bak
Montaj çok güzel duruyor, bence bir diferansiyel prob almayı düşünün. Ya da diy alternatifleri düşünülebilir28538 eklentisine bak
Montaj biraz yavas ilerliyor. Guc katinda az bir isim kaldi. Simdi izolasyon transformatoru konusuna bir cozum bulmam gerekecek cunku primer tarafta scopla bir kac olcum yapmam sart.
Bu proje vesilesiyle yeni olcu aletimi kullanmaya basladim. Onunla ilgili izlenimlerimi yakinda paylasirim.
Izolasyon trafosu satin almayi dusunmuyorum. USB Scop kullandigim icin PC'yi ve scopu da riske atmak da istemiyorum. Bir kac saniye icinde olcum yapip ogrenecegimi ogrendikten sonra primer tarafta olcum isim olmayak.