JBC marka saplara kontrol unitesi tasarimi projesi

1703499414243-png.27886


Karkasin iki bas ucuna sararak karkas boyunu 6mm kadar kisaltmak icin yaklasik 3mm eninde 1.25mm kalinlik elde edecegim aralayici malzemeye ihtiyacim var. (Cizimde gri renkle)

Bu amacla kartondan serit kesip karkasa sariyor ve band ile sabitlemeye calisiyorum fakat ortaya iyi bir sey cikmiyor.

Bu hep sorun oluyor benim icin. Sizler ne kullaniyorsunuz?
 
3mm kapton veya başka tür band kullanabilirsiniz. 50 mikron kalınlığı olsa 20 25 turda işinizi görür heralde. Trafocularda bant kullanıyor
 
tablet tamirinde kullanilan kalin kavucuk bantlardan kullaniyorum, birkac tur sardiktan sonra teli uzerine yatirinca gomuluyor ve katlar arasi gecis nispeten duzgun oluyor.
 
tablet tamirinde kullanilan kalin kavucuk bantlardan kullaniyorum, birkac tur sardiktan sonra teli uzerine yatirinca gomuluyor ve katlar arasi gecis nispeten duzgun oluyor.
Hangi bantmis o? Ben de istiyorum. Severim bantlari. Kauçuk bant, çamur bant, cift tarafli bant, kagit bant, elektrik bandi, alemiyon bant, kapton bant, teflon bant. Benim bildigim kaucuk bant bu.

 
Beyaz hafif kalın çift taraflı bantlar bu işin kesin çözümü. Falçata ile de kolay kesilebiliyor.
 
@Alt 255 telefon tablet tamir yapan yerlere git cok degisik malzemeler var ellerine, tek bir bant ile calismiyorlar haliyle, bende arkadasimdan aldim, malzeme baya guzeldi oyle 3M filan markada degildi alelade birsey 1/2 cm genisliginde 1mm kalinliginda.
 
@Alt 255 telefon tablet tamir yapan yerlere git cok degisik malzemeler var ellerine, tek bir bant ile calismiyorlar haliyle, bende arkadasimdan aldim, malzeme baya guzeldi oyle 3M filan markada degildi alelade birsey 1/2 cm genisliginde 1mm kalinliginda.
Sunu buldum. 0,76 mm kalinliginda diyor. Budur belki. Bantlar inanilmaz kolaylik sagliyor tamirlerde. O yuzden ogrendigim her bant turunu temin etmeye calisiyorum.


Bir sure once evdeki buzdolabinin icindeki kaplamanin bir yeri catlamis, icine su dolmus dolabin govdesinin. Butun kaplamayi acmam gerekti icini kurutmak icin. Kuruttuktan sonra cift tarafli suya dayanikli bantla yerine yapistirdim. Kaplamanin ek yerlerini birlestirmek icin camur bant dedikleri bandi kullandim. Beyaz sprey boyayla boyayinca ancak dikkat edildiginde belli olan bir islem oldu. Aylardir bana misin demedi. Yeni dolap almaktan kurtardi. Govde hasari oldugu icin tamirciler muhtemelen ilgilenmezdi bile ya da inanilmaz fiyat cikardi.
 
Trafoyu sarip bitirdim ancak cok titiz calismama ragmen sarimlar siskin olmus. Yaklasik 0.3 -0.4mm fazlalik yuzunden nuve, sarilmis karkasa . gecmedi.

Simdi sardiklarimi soktum ve tekrar saracagim.

Izolasyon malzemesini cift kat yapmistim. Bu kez tek kat izolasyon yapacagim. 1.25mm capli tel de el ile sarim icin fazla kalin. Bu nedenle zahmetli ve agrili bir sarim oldu..

Bu kez daha dikkatli sarmam gerekecek. Iyiki ETD49 secmisim. Daha kucugune bu frekans icin sarimlari sigdirmam mumkun degilmis.
Aslinda primeri 1.25 mm capli telle sarmaya gerek yok. Fakat tek tip makara ile isi bitirmek adina tel capini 1.25mm secmistim. Sekonderi cift sargi paralel sardim.

Asagidaki malzemeyi izolasyon icin kullandim. Ivir zivir yuzeyleri plastik kaplama malzemesi.

izolasyon.jpg
 
Son düzenleme:
27913 eklentisine bak

Bu kez transformator sarimi oldu. Hem de hacim tami tamina doldu. Nuveler surtunmeden karkasa gecti.

Fakat bir kotu haber sargilarin giris cikislari karisti. SMPS uygulamalarinda topolojiye bagli olmakla birlikte bir sarginin girisi ile cikis yer degisirse sonu facia olur. Bizim yapida da sargi giris cikislarinin dogru olmasi hayati derecede onemli.

Neyseki giris ve cikislari scop ile cok kolay tespit edebiliriz. Hatta 1.5v kalem pil ve led ile de dahi tespit edebiliriz.
Ben bu tur uclarin karismasi ihtimali olan islerde oje kullaniyorum, size de tavsiye ederim. Rengarenk, guzel guzel ojelerim var. :) Bir tablo yapip her ucun rengini bir degere atiyorum. Olurda renkler yetmezse iki renk kullanacagim. Hos, o kadar karmasik bir isim olmadi simdiye kadar ama olursa B planim hazir yani.
 
Ben bu tur uclarin karismasi ihtimali olan islerde oje kullaniyorum, size de tavsiye ederim. Rengarenk, guzel guzel ojelerim var. :) Bir tablo yapip her ucun rengini bir degere atiyorum. Olurda renkler yetmezse iki renk kullanacagim. Hos, o kadar karmasik bir isim olmadi simdiye kadar ama olursa B planim hazir yani.
Direnç renk kodlarına göre oje takımı bulunabilir mi acaba?
 
Biraz da havya kontrol cihazi uzerindeki dugme ve ledler hakkinda konusmak istiyorum.

Cihazda bir tane buton bir iki tane de led olacak. Ledlerden birisi havya isinirken isildayacak, sicaklik acisindan hazir hale geldiginde blink edecek.

Diger led secilen modu gosterecek.
3 tane mod olacak.

Normal, sicak, cok sicak.

Normal mod siradan kolayca sokulebilen malzemeleri sokup takmak icin. Baktin guc sorunu var malzeme lehimleri erimiyor. Butona basiyorsun sicak moda geciyorsun. Baktin gene sorun var cok sicak moda geciyorsun.

Hangi modda oldugunuz ikinci ledin flash sayisindan anlasiliyor.

1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 Normal mod
1 0 1 0 0 0 0 0 1 0 1 0 0 0 0 0 Sicak mod
1 0 1 0 1 0 0 0 1 0 1 0 1 0 0 0 Cok sicak mod

Hepsi bu kadar.

USB kablo ile Android telefona ya da PC ye baglanip ilgili program calistirildiginda ise ekranda parametrelerin ayarlanmasi zaten mumkun olacak.

Cihaz uyku moduna gecince her iki led de sonecek ledlerden birisinin isigi yavas yavas isildamaya baslayip max parlakliga kadar cikacak sonra da tersine yavas yavas sonecek. Sakin sakin nefes aliyorum anlaminda

Uyku modundan cikis icin havyanin yuvasindan alinmasi ya da butona basilmasi yeterli olacak. Uyku moduna giris icin havyanin yuvasina girmis olmasi ve en az xxx saniye orda durmasi gerekecek.

Montaj icin bekledigim siparisler gelinceye kadar MCU kodlamasina baslayayim en azindan bu ivir zivirlar aradan ciksin.
 
Tek bir tane RGB LED cok iyi olur bence. Maviden kirmiziya kadar sicaklik degerine gore renk degistirir. Her renk icin baslangic ve bitis sicakliklari olur. Tabii bunlarin birbiri ile cakistigi alanlarda olacak. Boylece bir suru program yapmaya gerek kalmaz. Cok sicaksa kirmizi, sicaksa sari, iliksa yesil, soguksa mavi tonlari gibi. Oyle blink falan ugrasmaya gerek kalmaz bence. Uykudaysa buz mavisi, 450C ise alev kirmizisi, 280C ise turuncu vb.
 
Yardımcı sargı ile ana sargı arası yalıtım çok iyi olması gerekiyor ben de bir güç kaynağı yapıyorum hatta forwarddan vazgeçme noktasına geldim, cünkü iki sargı arasında bildiğin mavi ışık çıkıyor yüksek voltaj +yüksek frekans sebebi ile.

Ayrıca sen neden sürekli %48 duty ile sürüyorsun bence yine doyma problemi ortaya çıkar ve enerji kaybı olur.

Ayrıca forward yapıda trafonun verecebileceği gücün max yarısını vermez mi ? full brigde de hem pozitif hemde negatif yönde akım çekiliyor forwardda ise tek sefer akım çekiliyor bu da beni düşündürüyor.

Forwardda şebekeden akım çekilip tekrar şebekeye veriliyor , peki kaç amper çekiyor kaç amper veriyor , sürekli dolanan bu elektronlar boşa enerji kaybı değil mi , fullbridge de şebekeden trafoyu doldurmak için ilk akım çekiliyor ve daha sonra kayıplar harici çekilmiyor tabi bu söylediklerim sürekli %50 yakın durty ile sürülme durumunda.
 
Flyback gibi dusunme.

Tamam yuke %48 gibi nerede ise yarim alternans boyunca akim basiliyor ama bunun sadece miknatislama akimi kadar kismi enduktansda depolaniyor. Off peryodunda depolanmis kadari geri beslemeye gidiyor.

Evet forwardda nuveyi iki yonlu magnetize etmiyoruz bu nedenle guc, iki yonlu calismaya kiyasla dusuk kalir ama bize fazlasiyla yeter.

Benim kaynak makinam 2 transistorlu forward calisiyor.

Primerleri iki emaye teli birlestirip yan yana mi sardin? Mavi isik baska nasil cikacak?

Eger surekli calismada yuksuzken bile %48 surus sorun olusturursa duty yi dusurebilirim. Bu zaten istedigimiz gibi kullanabilecegimiz bir koz.
 
Son düzenleme:
Hocam iki transistör yapmalarının nedeni büyük ihtimalle bu korona meselesi. Ben bant yapıştırdım bildiğin mavi ışık çıkıyordu bir de o yüksek voltaj kokusu geldi , snubber vardı.

Senin nüve çok büyükmüş.

Ben bu forwardı çok merak ediyorum ee35 nüve ile yapacağım bakalım 300w verebilecek mi.
 
Primer taraftaki iki sargiyi yanyana mi sardin diye sormustum. Eger oyle sardiysan izolasyon sorunu yasamam normal.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,945
Mesajlar
118,681
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top