JBC marka saplara kontrol unitesi tasarimi projesi

İzole demek floating olacağını garanti etmez. Sürekli unuttuğum bir sınıflandırması var bunun, bazılarında dc - hattını earth e içeriden bağlamış oluyorlar.

Esd den ya da stray voltage dan bir hasar oluşmasın diye, tabiki burada bir varsayım var lehim yaptığınız yer de toprak potansiyelinde olacak ki normalde esd ekipmanlar kullanılınca olur. Kısacası ucun üstündeki voltajı kontrol altına almalısınız, e kaç volt olsa kesinlikle zarar vermez 0. Ancak neden düşük direnç derseniz bende aşırı emin değilim ondan, sanırım bir şekilde canlı bir yere dokunursanız gfi tetiklensin diye, ki zaten bazı havyalarda bu ucun groundlanması kaldırılabiliyor ya da başka potansiyele verilebiliyor olması lazım.
Sadece sesli düşünüyorum. Lehimlenecek devrenin GND si ile Havya kontrol ünitesinin GND si bir birine bağlanmalı. Havya ucu tamamen floating olabilmeli.

Sadece sesli düşünüyorum. Lehimlenecek devrenin GND si ile Havya kontrol ünitesinin GND si bir birine bağlanmalı. Havya ucu tamamen floating olabilmeli.
Aslında sizin durumunuzda bu havyayı siz ya da sizden bilgileri alacak olanlar kullanacağı için daha farklı bir şey yapabilirsiniz. Mesela hazır projede dc - tarafı toprağa verilmiş bir smps kullanıldığında diyot ile clip edilmiş bir voltaj aralığında kalıyor havyanın uc kısmı, sizde aynı şekilde iki gnd yi birbirine bağlasanız diyotla clip ederek dahi voltajı limitlersiniz, ancak tamamen floating kalması işi için tasarım a iyi bir bakmak lazım, bunun şöyle bir dezavantajı da olmaz mı siz orayı bir şekilde gnd ye göre 100-200V a şarj etseniz bu lehimlerken devreye boşalacak. Bence floating bıraksanız dahi bir şekilde limitlemeniz gerekiyor, çalışırken lehim yapmak bu açıdan da sıkıntılı işlem

Şu yapılabilir belki, normalde earth e bağlı olur. İstenildiğinde oradan çıkartılır bir konnektöre verilir, konnektörü devrenin ground una bağlarsınız uca da içeriden 1Mohm ile bağlantı sağlarsanız, böyle olunca en azından dc bir devrede lehim yapılabilir duruma gelir gibi ama incelemek lazım

Tasarımı, enerjili noktalara lehim yapabilecek şekilde yapmaya çalıştım.

Burada sorun çıkacaksa TC amplifikatör girişlerinde çıkar. TC girişlerini 10K dirençlerle ve 100n kapasitörlerle korumaya çalıştım.
Gerekirse tranzorp ilave edeceğim. TC girişlerinden zıt yönde paralel dıyodlarla kontrol kartımızın GND sine baglayabiliriz gibi görünüyor.

Normal kullanımda PC USB baglantısı olmayacak fakat gerektiğinde havya parametrelerini değiştirirken PC'ye usb baglantısı yaptığımızda voltaj barındıran noktalara lehım yapmamak önemli.

Ne tür sorunlar çıkacak ancak montaj bitince göreceğiz.

Son düzenleme:
Enerjili bir devrede havya kullanmaktan cekinmedigimi soylemistim.

Fakat simdiki tasarimin cimbiz havya tasarimi oldugunu hatirladim. Malesef cimbiz havya ile enerjili devrelerde calismak mumkun degil.
En azindan mevcut kontrol karti semam ile.

Havyanin kontrol karti ile ilgili elektronik malzemelerin siparisini bugun verdim.
Cimbiz havya ve fiseklerin siparisini gecen hafta vermistim ancak teslimat suresi 15 Araliga otelendi.

Bu sure zarfinda daha fol yol yumurta yok ama kutu isine de kafa yormam gerekiyor.

Kutuyu kolay islemek adina kes yapistir teknigi ile kontraplak levhadan yapacagim daha sonra da macunlayip spray boya ile boyayacagim.
Boya yerine diger secenek de yapiskanli kaplama kagidi ile kaplamak.

Fakat cimbiz havya standi icin nasil bir duzenek yapmam gerektigine karar veremedim.

JBC nin bu havya icin hazir bir standi var fakat cok pahali.

Kontrol duzenegini ve standi birlesik tek kutu olarak yapmayi dusunuyorum.

1702199375113.png

Son düzenleme:
JBC konnektörler çinden geldi. Dişi konnektörü havyanın tutucusuna takmaya çalıştım, uymadı. Sonra konnektör ile beraber gelen erkeğe takmaya çalıştım ona da olmadı :mad: Biraz ikna çalışması yaptıktan sonra birbirlerine uydular.

1702491926646.jpeg

Forumdaki tartismalarinizdan anladigim kadariyla JBC kendine ozgu konnector yapmis.

Konnectordeki belirsizlikten dolayi disi konnektor haric tum malzemeleri Farnell'den siparis ettim.

Conrad'a havyayi da goturup soracagim. Buldum buldum, bulamadim Conraddan erkek disi herhangi bir takim alip cimbizin konnektorunu sokup degistirecegim.

Sonra bu konnektörler ile bir ara kablo yaptım.

1702492129374.jpeg

1702492270413.jpeg

Sonra istasyonu power on yapınca pinlerden ikisinde ısıtıcıyı süren sinyali görüyorum. ± 24 V ile sürüüyor.

1702492031905.png

JBC konnektörler çinden geldi. Dişi konnektörü havyanın tutucusuna takmaya çalıştım, uymadı. Sonra konnektör ile beraber gelen erkeğe takmaya çalıştım ona da olmadı :mad: Biraz ikna çalışması yaptıktan sonra birbirlerine uydular.

27510 eklentisine bak
Niye çinden aldınız ki en son ben farnell'dan orjinalini aldığımda çindeki çakmalarından daha ucuza gelmişti.

± 24 V uygulanan uçların direncini 4 wire modda ölçtüm ve bunun sadece rezistans olduğunu görüyorum. Yani termokupl üzerinden geçmiyor ısıtma akımı, sadece rezistans üzerinden geçiyor.

Kontrol sinyalinin daha ayrıntılı resmi

1702493253799.png

Rezistans doğrudan 50 Hz AC ile sürülüyor. Aşağıda sap sleep'ten çıkarkenki durum

1702493319700.png

Bir de şunu farkettim. Osiloskopun Ground'u rezistansin belli bir pinine bağlanması gerekiyor. Yanlış pine bağlanırsa, istasyon hata veriyor "kısa devre var" diye. Yani rezistansın bir ucu ya doğrudan yada çok düşük bir empedansla toprağa çekilmiş durumda.

Niye çinden aldınız ki en son ben farnell'dan orjinalini aldığımda çindeki çakmalarından daha ucuza gelmişti.

Çok araştırmamıştım konnektörün tam olarak ne olduğunu. Ama kontrol cihazı yapacak olursam orijinalini alırım :)

Yalnız şu ilginç geldi: Rezistansa verilen 24 Vpp AC sinyalin geçiş yerleri temiz değil. Sanki TRIAC ile pozitif ve negatif alternans bağımsız olarak ON/OFF yapılıyor. Bu durumda acaba bunun içinde 24 VAC veren bir trafo mu var diye merak ediyorum. Eğer trafo yoksa, SMPS varsa, o zaman neden AC olarak anahtarlıyor? Doğrudan tek MOSFET ile +24VDC den anahtarlamak varken. Neyse, bir ara içini açıp bakarım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,949
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back