@clc üstad
Önceki bir mesajınızda TL 494 çok eski PWM entegresi demişsiniz.Kasdettikleriniz UC384X serilerimi? yoksa daha yenileride varmı?
Voltaj çıkışı ayarlanabilen SMPS güç kaynağı yapmak istesem hangi pwm chipi önerirsiniz? . Eğer akım sınırlamada yapılabiliyorsa çıkışdaki gürültüler azaltmak için birşeylerde yapılıbiliyorsa süper olurdu.
Böyle bir uygulama notu yada benzeri pekçok konuların izah edildiğibir app notunun linkide olur.
Şöyle ki mesela TL494 yanlış bilmiyorsam 80lerin başında çıkmış. Temel olarak lazım olan her şey var gibi içinde, basit ve çok işlevsel bir entegre her işe gelir, üstünde çok referans tasarım bulursunuz ancak yaklaşık 40 yaşında olduğunu düşündüğümüzde günümüzün ihtiyaçlarını karşılamasında sorun yaşamamız bence beklenir. Meslea UC384X ler dediğiniz için örnek flyback tasarımı bakalım TL494 için:
https://www.ti.com/lit/an/slva666/slva666.pdf . Bu Tasarımda mesela akım için ekstra opamp eklenmiş, gate i sürmek için bjtler gelmiş, oysa 90larda çıkan UC serilerinde ek komponent olmadan bu iş yapılabilir gibi duruyor. Başka bir önek vereyim, buck converter yapmak istiyorum diyelim, TL494 ile yapabiliriz, hatta çıkış akımı, voltajı falan ayarlı bir versiyon dahi yaparız. Ama mesela 2-10A çıkış akımı arasında çalışan bir yere tasarladım ben bunu(ürün içinde sabit olabilir, mesela fan gibi her zaman devrede olmayan yükler olduğunu düşünelim ve akım 2A ile 10A arasında gezsin), e orada bir diyot var, 10A de 5W güç kaybı demek en iyi ihtimalle, bunu soğutmak ekstra iş düşen verim ekstra can sıkıcı, napalım sync edelim onu mosfet ile değiştirelim, e tamam değiştirelim de nasıl süreceğiz? CCM de iken hali hazırda sürdüğümüz mos un tersi gate sinyali ile süreriz tamam ama DCM ye geçince olmaz, bunu çözmek için ekstra manipülasyonlar lazım. Düşük yük verimi de artsın dedik mesela, bu sefer yük düşükken neden mos u sürüyoruz ki anahtarlama kayıpları diyot kayıplarından çok olaiblir düşük yükte, e bu sefer bunu implemente etmen lazım o da ekstra bir sürü parça. Özetle TL494 temelini sağlıyor üstünü inşa edeceksiniz o da bazen çok dertli.
UC3843 e gelelim mesela efsane bir entegre, ki zaten bu entegreler efsane olmasaydı bunları tasarlayan orijinal şirketi TI milyar dolara almazdı. Flyback, forward böyle yapılara bu entegreler çok iyi gidiyor gibi gözüküyor, ancak bunlarda da bir çok özellik eksik. Günümüzün verim isterlerine, EMI isterlerine bu entegreler ile uyum sağlamak her zaman mümkün olmuyor. Bence modern entegrelere göre kalan avantajları, ucuzluğu, çok adette hali hazırda üretilmiş olması gibi şeyler. Kalan açılardan kesinlikle kapışmaları mümkün değil. En basitinden bu entegrelerin akım feedbacki için direnç üstünde istediği voltaj o kadar yüksek ki, shunt direncindeki loss veriminizi ciddi miktarda etkiliyor. Yeni entegrelerde tabiki bu değerler düşüyor. Mesela TI ın çıkardığı UCC ler, quasi resonant çalışabilen, aktif clampler yapabilen ya da bir sürü özelliğe sahip olanları var. Mesela LT3798 var, ya küçücük entegre azıcık çevre komponenti al sana PFC+flyback üstelik opto istemiyor. Kısacası modern dünyanın isterlerinde her yere o entegreler gitmiyor.
Çıkış voltajı ayarlanabilen SMPS (SMPS diyince sadece flyback değil buck boost tipi dönüştürücüler de dahil) çıkabilecek ilk sorun şu ki, sizin çıkış voltaj ve akım aralığınız boyunca düşük ripple şartlarını sağlayabilecek çıkış LC filtre kombinasyonları boyut/fiyat olarak çekici değil, hatta pratikte mümkün olmayan seviyeler dahi olabilir. Dolayısı ile bu tür işleri şöyle yapıyorlar, çıkışa bir lineer regülatör tasarlıyorsunuz, üstünde 2-3V civarı bir gerillim tutan versiyonu yapılabilir. 2 stage de çözüyorsunuz ve güzel de çalışıyorlar. Çıkıştaki ripple ihtiyacınıza ve tasarladığınız regülatörün PSSR ına göre girişteki anahtarlamalı topolojinin çıkış özellikleri belirli oluyor ve eliniz rahatlıyor. Üstelik o linear regülatör sayesinde dinamik performansınız daha iyi olur, çıkış kapasitesini düşürürsünüz vs vs. Maalesef elimde appnote yok bu konu ile alakalı, ama herhangi bir PWM kontrolcüsü ile yapılabilir bu iş.