Kademeli Trafo.

Trafoyu saramayacağına, siz emin misiniz?

Bobinaj Ustasının Görevleri Nelerdir?​

Bobin ustasının görev tanımı: Bobin sarma makinelerini ve el aletlerini kullanarak, kablo şemalarına, numune bobinine veya iş emrine göre; elektrikli ekipman ve aletlerdeki veya elektronik bileşenlerdeki bobinleri sarar.

• Motorlar, armatürler ve statorlar gibi kablolu elektrikli bileşenleri, ölçüm cihazlarını kullanarak inceler, test eder ve test sonuçlarını kaydeder.
  • Dirençler ve transformatörler gibi elektrikli bileşenler de, bobinler ve jeneratörler gibi elektrikli ekipman ve aletlerde kullanılan tel bobinleri sarmak için tel sarma makinelerini çalıştırır veya yönlendirir.
Benim sanayideki 4 bobinajcı saramadı. Trafoyu tanısaydın bu işin bobinajcı işi olmadığını bilirdin.

Saramamalarının sebebi ve özellikleri nedir? Görünüş olarak sıradan bir trafoya benziyor...

Nuvesi, uzun seritle sarilmamis gorunuyor. Eger oyle olsaydi kimse ugrasmak istemezdi. Zaten cogu da yapamazdi.

Fakat nuve 4 parcaya bolunebilecek gibi gorunuyor.

Bu trafoyu özel yapan tek şey, daha küçük boyutta daha yüksek güç verebilmesi olabilir. Eğer böyle ise, yüksek gauss lu saç gerektirir. Ama boyutta herhangi bir kısıtlama yoksa, bunu her türlü trafocunun sarabilmesi lazım. Yuvarlak kıvrımlı nüve yerine standart E nüve kullanılır ve aynı sonuç elde edilir diye düşünüyorum.

Bana sanki press ile kapatılmış gibi geldi saclar bu trafomun kullanım amacı nedir ?

Bu transformatorlerin nuvesi cok ince sac seritten yapildigi icin kayiplari daha az oluyor. Ayrica presle sikistirildigi icin saclar arasindaki bosluk daha da azalmis oluyor.

Dört tane U şeklinde sac grubundan oluşuyor. Birleşim noktalarında ne tür bir yapıştırıcı varsa artık... Uygun bir solüsyon ya da kaynar su bırakmasını sağlamaz mı acaba? Sac paketleri dağılmadan birleşim noktaları bıraksa gerisi zaten iş değil.

Trafo zaten ölü ise önce buzlukta dondurup, çıkarıp kaynar suya atardım mesela. :gulus1:

Son düzenleme:
Dört tane U şeklinde sac grubundan oluşuyor. Birleşim noktalarında ne tür bir yapıştırıcı varsa artık... Uygun bir solüsyon ya da kaynar su bırakmasını sağlamaz mı acaba? Gerisi zaten iş değil.
Kaynak yapılmış gibi.
Kaynak yapılınca dilimli sac kullanmanın bir anlamı kalmıyor.
Kaplama lehimede benziyor.

En disa da bir iki kat sac serit sarilip gerdiriliyor. Boylece karsilikli U nuveler birbirlerini daha da siki opuyor. Bu trafoda da vardi belki de sokuldu.

Müşterimin isteği üzerine becerikli bir motor ustasına sarması için teslim ettim.
Konuştuğum 3 trafo üreticisi ve 4 bobinajcı yapamayacağını belirtmişti.

Sonucu bende bekliyorum.

Sarılmasındaki sorunları şöyle söylediler;

Nüveyi sökersek aynı şekilde toplayamayız,
Yeni nüveyi Almanyadan tedarik etmemiz gerekir,
Alınacak nüve 1/1 aynı olmadığından doyuma gitme eğrisi aynı olmayacaktır.

Trafonun bununduğu cihaz x ray cihazı.

İlgilenen herkese Teşekkür Ederim.

66d208693e006924d0d6b584_65526b56e441ecce01c3504b_Step-lab%2520Joint-min.jpeg

Bu resimde sacların boşluk yerleri dağılmış halde.
Tek ek yeri var.
Buna sargıyı sarmak zor.

buradaki u şeklinde. İki parçalı.

Bunlar standart dışı vida başları gibi pazarlama stratejisi. Pek bir avantajı yok.

İçeriden bir yerden bobin koptu herhalde..
Benim anlamadığım çekirdeği dağıtmadan bobin sarmak neden bu kadar zor olsunki..
Tabii çekirdekte bir problem yoksa..

Bu trafoyu özel yapan tek şey, daha küçük boyutta daha yüksek güç verebilmesi olabilir. Eğer böyle ise, yüksek gauss lu saç gerektirir. Ama boyutta herhangi bir kısıtlama yoksa, bunu her türlü trafocunun sarabilmesi lazım. Yuvarlak kıvrımlı nüve yerine standart E nüve kullanılır ve aynı sonuç elde edilir diye düşünüyorum.
Trafocum ASLAN TRAFO saramayacağını söyledi.

Trafocum ASLAN TRAFO saramayacağını söyledi.

Burada senin şunu değerlendirmen lazım. TAM OLARAK aynı trafoya mı ihtiyacın var? Orijinal trafo küçük boyutta daha yüksek güç veriyor olabilir. Saçların yerleşimi sonucunda kayıpları daha az olabilir, daha az ısınır. Ama işte elindeki arızalı cihazın çalışır hale gelmesi için bunlar elzem mi değil mi? Bunun kararını vermek lazım. Eğer elzem ise o zaman üreticisinden yedek parça olarak alman gerekecek.

Yoksa istenen voltajları verebilecek alternatif trafo da iş görür mü? O zaman da trafocuya sadece primer ve sekonder şemalarını gönderip isteyeceksin trafoyu, orijinal trafo resmini gönderip değil. Orijinal resmi gönderince adam zaten hemen refleks olarak "olmaz" demiştir :D

Forum istatistikleri

Konular
7,110
Üyeler
2,880
Son üye
onur1986

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back