Kaliteli Staubli banana jackler

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,203
Size birkaç tane Staubli banana konnektör göstereyim de gudurun biraz :D

1704974719768.jpeg


Bunları Özdisan'dan aldım. Firmada sadece siyah renk olması kötü, ama bana da farklı renk lazım değil zaten. AC güç kaynağının çıkış kablolarının ucuna takacağım. Sonra da gerekirse bir priz grubuna, gerekirse de krokodil veya grabber'lara takacağım.
 
Gereken kadarı kırmızıya da boyanabilir.O tür boyalar vardı
 
Aslında bendeki banana uçlarla kıyaslayıp, sonuçları çok merak ediyorum. Özelliklerinde belirttiği en yüksek akımı her ikisinden de çekelim ve direnç değerlerini filan ölçüp, sonuçları gözlemleyelim?

Bence aynı değerleri "bir miktar" fiyat farkı ile alacağız... :D
 
Abi fiyat yazmadın ama tanesi 3.6$ imiş. KDV ile 140₺ falan.
Kasada yada yastık altında saklamak için bir çift slınabilir :dusun2:
 
Abi fiyat yazmadın ama tanesi 3.6$ imiş. KDV ile 140₺ falan.
Kasada yada yastık altında saklamak için bir çift slınabilir :dusun2:

Millet dolar avro koyuyor yastık altına. Halbuki doğrusu Staubli ve Korad koymakmış :D
 
Asıl yatırım rpi picoymuş baktım şimdi ilk aldığımda picodan 2 tane almışım,
tanesi 48 tl'ye gelmiş;

1704995471797.png

birde güncel fiyatına bakalım;
1704995560941.png



İlk satışa çıktığı gün 100 adet rpi pico alsaydınız 4800 türk lirası ödemiş olacaktınız, şimdi 4800 türk liranız 25,588 türk lirası olacaktı
 
Ben sana daha güzel bir hesap yapayım @Ahmet

Pi Zero ilk aldığımda 35₺ idi. Şu anda 480₺ + KDV.
Screenshot_2024-01-11-21-14-59-247_com.android.chrome-edit.jpg


Screenshot_2024-01-11-21-15-37-451_com.android.chrome-edit.jpg
 
4800 türk liranız 25,588 türk lirası olacaktı
TL olarak para artmış gibi görünse de paranın değeri düştüğü için aslında pek artmamıştır. Mesela altın olarak düşünmüş olsak o ürünün değeri çok değişmiş değildir. Eskiden 1g ise belki şimdi 0.95g altın değerindedir.

Kısaca aslında hepinizin bildiği fakat inanmak istemediğimiz şey, TL olarak elde edilen kârın aslında öyle olmadığıdır. Eskiden kaç gram altın idi şimdi ne kadar gram altın ediyor ona bakmak gerek. Hiç olmazsa dolar olarak kıyaslamalı
 
Dolar üç kat arttı. Ama ürün ve hizmetlerin fiyatı en az 6 kat arttı. Olay sadece dolardan ibaret değil. Bizim fırsatçı tüccarlar, nasıl olsa dolar arttı diye açgözlülük yapıp bir o kadar daha zam yaptı her şeye.
 
Fırsatçılık olmakla beraber kıyaslama biraz eksik kalıyor. Bu durumda karşı tarafta şu şekilde bir tez ileri sürecek. Dolar bugün yaklaşık 30TL, ekim 2021 de dolar 10 TL civarındaydı o zamanda asgari ücret net 3577 TL en düşük memur maaşı 4880 TL motorin 7,5 TL idi bugün ne kadar
 
Dolar üç kat arttı. Ama ürün ve hizmetlerin fiyatı en az 6 kat arttı. Olay sadece dolardan ibaret değil. Bizim fırsatçı tüccarlar, nasıl olsa dolar arttı diye açgözlülük yapıp bir o kadar daha zam yaptı her şeye.

Sanıyorum fırsatçılıktan kastın, bir mecburiyetin lehte kullanılıp, başkalarından adil olmayan bir üstünlük elde edilmesinden anlamından bahsediyorsun.

Mesela ihtiyacından fazla ev sahibi olanların (güncel tablo değil) yaptığı gibi. o_O

1705012180018.png


Tabi bu durumun doğurduğu ve aynı fırsatçılığın artı bir abartı ile birde şölye bir gerçek yanı var. Kira fiyatlarındaki artışın dünya genelinde birinci olmamız gibi.


1705012699717.png



--

Bana göre bugün lokantada yediğin 300 TL'lik bir porsiyon yemeğin, 100 TL'si malzeme, 100 TL'si iş yeri maliyet ve karı kalan 100 TL'si ise iş yeri kirasına gidiyor. Öyle ki birileri mülk sahibi diye muhtemelen işletmeden daha çok kar koyuyor. İşletme kendi yeri ise o da cebine kalıyordur orası ayrı.

Gazi Mustafa Kemal'in şu sözünü hatırlayalım.

"Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; önce haysiyetlerini sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar."

Sanıyorum tam olarak bu noktadayız.
 
İşin komik tarafı;

buradaki astronomik artışın en büyük sebebi kiralar çok yükselmesin diye kira artış oranını %25 ile sınırlayan dahice (!) düzenleme. Mülk sahipleri 3-5 sene enflasyonun çok altında artış yapmak zorunda kalacak olmalarından doğacak kayıplarını baştan mülkü kiraya verirken fiyatlamaya başladılar. Böyle olunca rayiçler çok yükseldi. Rayiçler yükselince mevcutta kiracısı olan ev sahipleri huzursuzlanıp arıza çıkartmaya başladılar. Zaten 3-4 yıl kadar önce konut kiracılarını 10 yıl emsal değer davasına karşı koruyan düzenleme de 5 yıla indirilmiş ve esnetilmişti. Böyle olunca mevcuttaki kiracılar da bu artıştan o ya da bu şekilde etkilenmeye başladı. %25'in üzerinde artış yapamayan mülk sahipleri emsal değer tespiti davası açmaya başladı. Böylece hep birlikte kiraları tavana çektik :)

KKM gibi saçma sapan bir çözümle kendi ayağımıza sıktık yine.
 
Kusura bakma ama çok fena yanılıyorsun.

Hükümet sözcüsü değilim. Alınan her yerinde ya da saçma karar eleştirildi/eleştirilebilir.

Mesela devlet hiçbir şey yapmasa, devlet oralı olmadı derdin.

Dünyadaki hangi model uygulanırsa uygulansın, mesela, İrlanda'daki gibi ev kiralarına limit getirselerdi, "elden" en çok parayı veren liste başına taşınırdı. Ya da başka bir senaryoda başka bir reaksiyon...

Burada ekonomi ile de ilgisi olmayan, etik dışı bir oportünizm var. Bilmem farkında mısın kira tablosundaki çubuğun nereye uzandığının? :eek:

Sözüm meclisten dışarı; Dede Korkut'a "Kahpe içerden olunca kapı kilit tutmaz oğul" sözünü söyleten senaryoyu yaşıyoruz.

Minare çalınmış da, doğmamış "kayıpların telafisi" diye kılıf uyduruluyor, pes artık!

Devlet hangi kararı alsa bu insanlık dışı çirkin tablo ortaya çıkmazdı?

İnsan olana falaka mı hacet, devlet milleti kırbaçlasın mı?
 
Zamanında dandik banana jaklarla cebelleştikten sonra biraz risk alıp bu jakları ve bir miktar silikon kabloyu Aliexpress'den almıştım. Jaklar gerçekten mükemmel çıktı. Epeydir sorunsuz kullanıyorum. Görüldüğü gibi 17A ile ısı ve kayıp ortaya çıkmadan rahatlıkla başedebiliyor. Ayrıca kaskat bağlantıya uygun yapıda ve boşta iken jakı izole eden yaylı bir muhafazası var.

Şimdi sipariş geçmişine baktım. Ekim 2018'de 10 adet Kırmızı + 10 adet Siyah 14.25 dolara almışım.

Ürün hala mevcut görünüyor. 20 adet jak şu an vergi dahil 700TL tutuyor. Fakat hala birebir aynı kalitede gelir mi bilemem.



IMG_20240112_032113.jpg
IMG_20240112_032136.jpg
IMG_20240112_032214.jpg
 
Son düzenleme:
Yok estağfurullah, elbette kusura bakmam, her fikre de tartışmaya da açığım. Ancak cevabında neden yanıldığımı anlayamadım.

Mekanizmayı tarif ettim ve fikrimin de arkasındayım. Aşağıda da teknik olarak anlattım.


Burada ekonomi ile de ilgisi olmayan, etik dışı bir oportünizm var. Bilmem farkında mısın kira tablosundaki çubuğun nereye uzandığının? :eek:
Öncelikle o grafik yanlış:
1- Grafik kiraları değil ev fiyatlarını gösteriyor.
2- Onu da nominal olarak seçmişler, komple yanlış. Doğrusu "Real House Prices" olmalıydı (enflasyondan arındırımış).

Aşağıda grafiğin doğru halini paylaşıyorum. Durum kötü ama o grafikteki değil.
1705026665877.png

Kaynak: https://data.oecd.org/price/housing-prices.htm

Mesela devlet hiç birşey yapmasa, devlet oralı olmadı derdin.

Dünyadaki hangi model uygulanırsa uygulansın, mesela, İrlanda'daki gibi ev kiralarına limit getirselerdi, "elden" en çok parayı veren liste başına taşınırdı. Ya da başka bir senaryoda başka bir reaksiyon...

Serbest Piyasa Ekonomisinde yapabileceğiniz en kötü şey politikalarla beceremediğiniz şeyi uygulayamayacağınız yasaklarla engellemeye çalışmaktır. Hükümetin gerçekten birşey yapmasına gerek var mıydı? Zaten bu amaçla konut kira artışlarında TÜFE limiti vardı. Kaldı ki resmi TÜFE fiili enflasyonun çok altında kalıyorken.

Kiracı değilim, kirada mülküm de yok. Ancak, yukarıda yazdığım mekanizma bire bir gözümün önünde, çevremde, tüm ülkede yaşandı. Aşağıda daha teknik ve adım adım anlatacağım.

Tek bir sorum var. %25 kira artış yasağından sonra ülkedeki kira rayiçleri ne oldu. %25-30 seviyelerinde mi artı, yoksa %100-150 mi arttı? Eğer ilki gibi olduysa hükümet (devlet terimi biraz daha farklı) doğru yapmıştır. İkincisi olduysa yanlış yapmıştır. Gerisi laf-ı güzaf.



Ama biraz laf-ı güzaf yapayım:

İrlanda örneğine bakalım. İrlanda'da da 2016 yılından beri belli bölgelerde (RPZ - Rent Pressure Zones) kira artışlarına yasal benzer bir sınır varmış. Bir de şu habere bakalım:

"İrlanda'da konut kiraları 12 yılda AB ortalamasının neredeyse 5 katı arttı."

Orada da işe yaramamış gibi görünüyor.


Hükümetin yapması gereken en başta irrasyonel (Daha önce de söylemiştim, bu tanım benim değil. Mevcut hükümetin mevcut maliye bakanının, göreve geldiğinde, mevcut hükümetin geçmiş ekonomi politikasına eleştirisi) politikalarla ekonomik düzeni bozmamak.

Hükümetin irrasyonel ekonomik politikalarını ilk defa eleştirmiyorum. Bugün dış gelir dengesi, sanayi üretim endeksi, yüklenilen kur korumalı mevduat zararı, net döviz rezervleri ve düşük (%14 lerde) tutmak uğruna bu kadar şey feda edilen politika faizinin bugünkü seviyesi (%42.5) hangisine bakarsak geçmişte boşuna uyarmadığımız anlaşılıyor.

Ama bozduktan sonra suni yasaklarla para akışını kontrol etmeye çalışıp da başarılı olan bir ekonomi politikası modeli yok. Bu bakterileri vücüda yayıp ondan sonra ataeşin 38den fazla yükselmesini yasaklıyorum demek gibi birşey.

Rasyoneli nasıl olur?

"Rasyonel" bir hedef belirlenir. Burada baz enflasyon olabilir, döviz kuru olabilir, büyüme olabilir. Tüm diğer göstergeler ve rasyolar buna göre ince bir şekilde planlanır ve tüm kamu ve finans kurumlarının liderliğinde tüm taraflarca bu göstergeler ve hedefler baz alınarak makro planlar mikro planlara yansır.

Daha da yazarım ama doğrusu nasıl olmalının bir kıymetinin olmadığı bir dönemdeyiz.

Ama şimdi siz hayal etmesi bile komik rakamları hedef diye açıklayıp ondan sonra bu rakamlara göre yasal sınırlar getirirseniz ve halkın buna uymasını beklerseniz orada yarattığınız irrasyonel durumu piyasa öyle ya da böyle bir şekilde normalize eder. Alçak piyasa deyin, hain piyasa deyin, dış güçler deyin, ne derseniz deyin. Dünyanın her yerinde piyasanın karakteri bu. Dünyada tefecilerin en çok para kazandığı yerler faizin en hor görüldüğü yerlerdir.

Önemli olan hükümetin güven verecek şekilde politika belirlemesi ve şeffaf bir şekilde uygulamasıdır.

Bakın bakalım fazla değil 1 yıl önce Merkez Bankası Başkanının 2023 enflasyonu tahmini ve 2024 enflasyon tahmini neymiş:

2023 tahmini: %22
2024 tahmini: %8


2023 %64.77 olarak gerçekleşti.
2024 için daha erken ama sadece geçen ayki yani son 1 aylık enflasyona bakalım: %2.93. :)


Dediğim gibi kiracı-evsahibi denkleminin bir yerinde değilim. Ancak, şimdi soralım:

1- Neden %25 mesela? %40 değil, %15 değil, %50 değil? Neye göre hesaplandı?

2- Neden eskiden olduğu gibi enflasyona endeksli değil ?

3- Aynı dönemde devletin cezalara, vergilere vb kalemlere yaptığı artışlar da %25 ile sınırlandı mı mesela? Örneğin 2023 yılında devletin bu tür kalemlerdeki artış oranını belirleyen "Yeniden Değerleme Oranı" kaba tabirle devletin zam oranı kaç biliyor musunuz? %122.93 :)

4- Köprü geçiş ücretleri vb kalemlerdeki artışlar %25 ile sınırlandı mı mesela?

5- Şimdi bir kişi düşünelim. Bu sarmalın yaygınlaştığı 2023 yılı başında; yeni kiraya vermek istediği bir evi olsun. Açıkladım, resmi tahminlerin bir kıymeti yok pratikte. Yüzde 22ye inanmadı tabi. Kendi öngörüsüyle enflasyonu %70 tahmin ediyor. Kaba bir hesapla evinin makul kirası kendince 10 bin TL olsun.

Evini 10 bin liradan kiraya verse, bir sonraki yıl 12500 yapacak. Ancak %70 enflasyondan dolayı o 12500 TL bugünün 7352,94 lirası değerinde olacak.

İşin kötü tarafı da ne biliyor musunuz? Adam haklı enflasyon %22 filan olmadı. TUIK: %64.77 ENAG: %127


Adamın hiç bir art niyeti olmadığını düşünelim. Şimdi basiretli tüccar diyeceğimiz bu adam evini 10 bin liradan mı kiraya verir yoksa 3-5 yıllık Net Bugünkü Değeri (bu terimi bilmeyener lütfen araştırsın. önemlidir.) 10 bin liraya gelecek şekilde başlangıç kirasını revize mi eder.




Aslında ortada basit bir finans sorusu var, ülke kural vs boşverin şöyle tarif edelim:

Evinize bir fiyat biçeceksiniz ve her yıl en fazla %25 arttırabileceksiniz. Enflasyon ise önümüzdeki 3-5 yılda %70 seviyelerinde gerçekleşecek. Evinizinden beklediğiniz kira geliri 10 bin lira. Evinizi hangi fiyattan kiraya verirseniz beklediğiniz geliri 5 yıllık dönem için kayıpsız elde edersiniz.

MBA ve Finans Doktorası yapmış birisi olarak iddia ediyorum bu soruyu aynı bu cümlelerle dünyanın neresinde bir finans öğrencisine sorun alacağınız cevan 10 bin TL'nin çok üzerinde bir rakamdır. 16.859 TL dir.


Ama önce adam evini gerçekten 10 bin liraya verirse ne olur ona bakalım:

1705022271249.png


Kira geliri hızla erir, 5. yıl alacağı 24414 TL kira bugünün parasıyla 2923 TL eder. Ortalama kira geliri ise 5931.61 TL olur. (Basitleştirmek için kiranın her yılın başında yıllık peşin alınacağını kabul ediyorum. Yoksa durum daha da vahim.)



Peki kirayı 16859 olarak tespit ederse ne olur:

1705022458241.png


Önümüzdeki 5 yıllık dönemin ortalama kira geliri 10 bin TL olur. Ama bu durum bile aslında arzu edilecek bir durum değil. İlk yıllardaki yüksek kira zararı telafi ediyor. Son yıllardaki kiranın bugünkü değeri yine arzu edilenin çok altında. Yani kiracı 5 yıldan sonra kalmaya devam ederse adam yine kaybetmeye başlar. Burdan sonrası risk primleri vs. ile ileri seviyehesaplamaya giriyor burada bırakıyorum.

Şimdi hiç bir art niyeti olmayan adamın senaryosunun bir finans problemi olarak bilimsel çözümünü anlattım. İnanmayan lütfen bu soruyu çevirip varsa herhangi bir ülkedeki tanıdığına yollasın. Finans eğitimi alan birisinin çözmesini istesin. Söylediğim arguman bu. Ve tamamen bilimsel.

Piyasa koşulları geçerli olsa, popülizm ve yanlış ekonomi politikalarının siyasi sonuçlarını az yaşamak uğruna böyle kararlar alınmasa piyasa bu kadar sert bir refleks göstermeyecekti.


Buradan sonra işleri kötüleştiren 2 durum daha var:
1- Piyasa sadece art niyetsiz insanlardan oluşmaz, ve siz bir irrasyonel bir düzen başlatırsanız bunu fırsata çevirmeye çalışacak bir sürü aktör ortaya çıkar. Bunu bizim insanımız ahlaksız diye değerlendirirseniz yanılırsınız. Dünyanın her yerinde (otokrasi hariç) böyle olur. Wall Street'i çok mu ahlaklı ve romantik bilirsiniz. İş piyasayı sürekli, uygulanabilir, güven veren ve şeffaf bir şekilde regüle etmektir. Ama politikalarınız inandırıcı değilse regüle filan edemezsiniz.

2- Problemin içinde bu saçma durumun (artış limiti<enflasyon) yarattığı bir döngüsel girdap var. Bir ev sahibi ev kirasını yukarıdaki gibi yeniden değerlediğinde emsal değerleri biraz yükseltmiş oluyor. Çünkü ilk yıllardaki reel getiri artıyor. Öyle olunca bir süre sonra evini kiraya verecek bir sonraki ev sahibinin baz alacağı getiri beklentisi de biraz yükseliyor. O yükselmiş getirinin üzerine bu matematiği yapmaya başlıyor. Derken bir sonraki ....


Tekrar geri dönüp soralım bu %25 limiti kiracılar için gerçekten iyi birşey mi? Yoksa iddia ettiğim gibi bir hata mı?



Peki barınma sorunu var, herkes ev de alamıyor, görmezden mi gelsin devlet ? Ne yapmak lazım? :


1- Türkiye'de emlak (inşaat) işi uyuşturucu ticaretinden karlı. Sistem ucuza imarsız ya da imarı kötü bir arazi alıp, araya birilerini sokarak imar durumunu değiştirmek ve daha arsa aşamasında %1000 kazanmak üzerine kurulu. İzahı imkansız binalara izinler veriliyor. Bakanlık bizzat binaya özel imar izni veriyor. Yerleşime açılan orman arazisi, tarla vb yerler, imar durumu değiştirien yerler gibi tüm yerlerde oluşacak değer artışı çok yüksek bir vergi oranı ile vergilendirilmeli, buradan elde edilecek gelirler ev sahibi olmayanların ev sahibi yapılmasını finanse etmek için (uygun kredi, devlet eliyle konut yapımı vb.)

2- Mülk sahibi olmayan kiracılar ödedikleri kirayı gider göstererek gelir vergisi matrahından düşebilmeli. Böylece ücretlerinden (şahıs şirketiyse kazancından) kesilen vergi azalacak. Ödedikleri kiranın bir kısmını devlet karşılamış olacak (yukarıdaki kaynakla). İşverniyle anlaşnması net ücret üzerinden olanlar için bu AGİ gibi bir geri ödeme şeklinde de olabilr.

3- Yabancılara konut satışı sınırlandırılmalı. (Konut krizi için Arjantin, Kanada, Singapur gibi ülkeler böyle yaptı)

4- İkinci, üçüncü evlerin alımında, kullanılan kredilerde vb kalemlerde ekstra vergisel maliyetler oluşturulmalı. (bu da yukarıdaki fona)

...
...

Önerecek daha çok madde var ama asıl konu bu olmadığı için devam etmiyorum.

Kusura bakmayın konu derin olunca çok uzun yazmışım.

@Sercan, görüşmeyeli bayağı zaman oldu. Bu konu burada çözülmez :)
Bence bu yakında bir kahve içip devam edelim
 

Ekler

  • 1705025488273.png
    1705025488273.png
    24.5 KB · Görüntüleme: 49
  • 1705026564170.png
    1705026564170.png
    131.3 KB · Görüntüleme: 47
Size birkaç tane Staubli banana konnektör göstereyim de gudurun biraz :D

28840 eklentisine bak

Bunları Özdisan'dan aldım. Firmada sadece siyah renk olması kötü, ama bana da farklı renk lazım değil zaten. AC güç kaynağının çıkış kablolarının ucuna takacağım. Sonra da gerekirse bir priz grubuna, gerekirse de krokodil veya grabber'lara takacağım.
Kirmizisi da var emme accuh paali. :D

Benim pahali standardima gore degil, genel olarak pahali. :katil2:


Edit : Pakette 5 tane varmis. Simdi benim icin pahali hale geldi. :cool:
 
TL olarak para artmış gibi görünse de paranın değeri düştüğü için aslında pek artmamıştır. Mesela altın olarak düşünmüş olsak o ürünün değeri çok değişmiş değildir. Eskiden 1g ise belki şimdi 0.95g altın değerindedir.

Kısaca aslında hepinizin bildiği fakat inanmak istemediğimiz şey, TL olarak elde edilen kârın aslında öyle olmadığıdır. Eskiden kaç gram altın idi şimdi ne kadar gram altın ediyor ona bakmak gerek. Hiç olmazsa dolar olarak kıyaslamalı
Hayır altından çok kazanmış oluyorum TEORİK OLARAK.

2022 aralık ayı için ortalama gram altın fiyatı 1087 TL 100 tane rpi pico almak için ödeyeceğim 4800 ₺ için gram altın almış olsam kaba hesap ile 4,4 gram altın almış olacaktım şuan o altını bozdurmaya gitsem alacağım para 2024 11 ocak itibari ile 8619₺ pico çok daha büyük bir yatırım aracı oluyor bu durumda.

Sadece sayısal olarak hesap yaptım enflasyon, alım gücü vs. göz etmeden yapıyorum bu hesabı ne alırsak alalım enflasyona zaten yenik düşüyoruz.

Benim en sevdiğim dönem %1,69'dan nakit avans çekip altın aldığım dönemdi.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,979
Mesajlar
119,229
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top