Kapasitör iç direnç ölçümü ?

Forum ailesine saygı ve sevgilerimi sunuyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Aşağıda resmi görülen pil iç direnç ölçümü yapan aleti gördüm.
Öncelikle bu aleti üretenler ile ilgili hiçbir ticari bağlantı ve menfaattim yoktur. Bu yazı reklam amaçlı değildir.
Forumda bir kaç arkadaşımızda bu aletin olduğunu gösteren yazılar mevcut. Onları kontrol ettikten sonra yazıyorum.

Öğrenme amaçlı yaptığım çalışmalarda breadboard ile çalışmak zorunda kalıyorum. Bu çalışmalar sırasında LM7812 gibi modüler yapıları filtre elemanları ile birlikte genelde bir delikli bakır plaket üzerine lehimleyip breadboarda öyle takıyorum. Bu hem derli toplu hem de kolay bir şekilde takıp çıkarmaya faydalı oluyor.
Böyle modüler sistemleri yaparken üzerine takacağım elemanları ölçüp takmaya özen gösteriyorum ki tekrar söküp takma işi çok uğraştırıyor.

Sizlerin de tecrübe ettiğiniz ve büyük sorun yaratabilen konu olan kapasitör iç direnç problemi hakkında bir kaç soru sormak istiyorum.
Sağlam gözüken kapasitörlerin sırf bu iç direnç meselesi yüzünden görevini yerine getiremediği yönünde forumlarda çeşitli yazılar okumuştum.

Bu alet ile pil iç direnci ölçer gibi kapasitörlerin iç direnci ölçümü yapılırsa sonuçlar fikir edinme açısından bir işe yarar mı ?
Ölçümleri teyit edebilme açısından başka ne gibi yöntemlere başvurulabilir.
imagerc3563T1.png

kapasitörün iç direnci tamamen test frekansıyla alakalıdır. ESR ölçümü yapan bir LCR metre ile bunu ölçebilirsin.
pillerin iç direncini ölçen bu aletler pilden anlık akımlar çekerek gerilim düşümüne göre iç direnç hesabı yapar.
yani aynı şey değil ve bunlarla kapasitelerin iç direncini ölçemezsin.

uygun fiyatlı LCR olarak şu ürünü önerebilirim. bu CEM markası çinli ama kaliteli ürünler yapar. hatta taiwan malı. avrupa malı birçok cihazın da aslında fason üreticisidir.

Opera Anlık Görüntü_2026-01-01_192743_www.falstad.com.png

100hzde 10 ohm iç direnci ile voltaj düşümü çok az oluyor.
10Khz yapınca artıyor.
iç dirence L indüktansı eklemeyi unutmuşum. onuda eklerseniz daha iyi olur. Düşük frekanslarda kısa iletkenlerin etkisi olmaz.

Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkür ediyorum. Olayı başından tamamen yanlış anlamışım. Şimdi konuyu daha net anladım.

Forum istatistikleri

Konular
8,743
Üyeler
3,501
Son üye
yücel güler

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back