Kaynak Kursunda Bir Kız

MWM

Yeni Üye
Hayırlı akşamlar, sevgili forum üyeleri;
Uzun uzun anlatacak kadar dertli ve bir o kadar da çaresiz hissediyorum ancak kimsenin zamanını bu şekilde çalmayacağım. Yanıt geldikçe konuyu farklı perspektiflerden değerlendirebiliriz.

Kaynak kursuna başladım. 10 haftalık sürecin 2 haftasını tamamladım ancak hiç verim alamadım. Yaptığım işi beğenmiyorum ve çözümü için farklı yolları denesem de istediğim sonucu hiç bir zaman elde etmiş sayılmam. İlk 2 haftalık süreçte elektrod kaynağı öğredik ki ben öğrenmedim. Seviye atladım ancak durumumdan memnun değilim. Kullandığımız elektrod bazik örtülü elektrod ve amperi 90-100 arasında kullanıyordum. Hayatımda daha önce hiç sanayiye gitmedim, çevremde bu ve benzeri mesleği yapan kimse de yok. Kaynakçılık hakkında hiç bilgim yoktu. Biraz okuma biraz izleme diyerekten bir ön araştırma yaptım ancak pratik işin en önemli boyutu. 21 yaşında bir kız olarak zorlanıyorum ancak gerçekten yapmayı, hakkı ile yapmayı çok istiyorum. En zon elektrod ile boruya geçmiştik ki bir iş çıkardım içler acısı... :( Şefimiz yoktu da görmedi yarın sabah görünce ne diyeceğim bilemiyorum. Zorlanmamam için bana en temiz ve az iş isteyen boruyu kendisi seçip vermişti ancak durumu epey batırdım.

Yeni haftada argona geçmemiz gerek ama ben elektrod ile geçtiğim seviyelerden hiç emin değilim ki boru kısmında büyük patladım. Çok fazla teknik sorun yaşıyorum ve uzjn uzun anlatıp çözüm arayamıyorum.

Ama kafama net koydum. Bu işi mutlaka en güzel, temiz ve sağlam şekilde öğreneceğim. Mesele ne parası ne de milleti susturma çabası... Bunlar umrumda değil. İstediğim şeyi sağlam şekilde elde etmem gerekiyor.

Boru ile ilgili bir kaç veri paylaşayım ancak ne yaptığımı ben bile bilmezken anlaşılır mı, emin değilim.

Ekler

• VID_20251031_165949_HSR_120.mp4
    107.8 MB
  • VID_20251031_170106.mp4
    75.4 MB
  • IMG_20251031_170212.jpg
    IMG_20251031_170212.jpg
    1.5 MB · Görüntüleme: 35
  • IMG_20251031_170221.jpg
    IMG_20251031_170221.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 35
  • IMG_20251031_170247.jpg
    IMG_20251031_170247.jpg
    1.5 MB · Görüntüleme: 30
  • IMG_20251031_170244.jpg
    IMG_20251031_170244.jpg
    647.1 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_20251031_170256.jpg
    IMG_20251031_170256.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 28
  • IMG_20251031_170253.jpg
    IMG_20251031_170253.jpg
    730 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_20251031_170303.jpg
    IMG_20251031_170303.jpg
    705.5 KB · Görüntüleme: 32
Yanyana iki sıra kaynak yapmışsın. Arada boşluk kalması o yüzden.
Borularda basınç testine sokulması lazım.
Su içinde kabarcık çıkmıyorsa kaynak geçer not alır.
İki videodaki kaynak iyi. Kaynak yerinde metal içinde hava boşluğu kalmamış.

• Beğen
Reactions: MWM
Yanyana iki sıra kaynak yapmışsın. Arada boşluk kalması o yüzden.
Borularda basınç testine sokulması lazım.
Su içinde kabarcık çıkmıyorsa kaynak geçer not alır.
İki videodaki kaynak iyi. Kaynak yerinde metal içinde hava boşluğu kalmamış.
Keşke borunun ilk halini de çekmiş olsaydım. Normalde herkes boruya kök, kapak, bindirme şekilde yapıyor ve benim borum gayet temizdi. Tek yapmam gereken kapağın yanına bindirme yapmaktı ancak batırdığım için taşlamak istedim ve tam taşlama da yapamadım. Daha önce çok düzgün olan kısımları da bozdum... Geri dönüşü var mı bilmiyorum? Tamamen taşlasam falan? Sanırım yine olmaz. Yarın bu boruyu hallettikten sonra Argona geçiş yapabiliril ancak elektrod kaynağından nefret ettim .
Yapışır, yanmaz, hızlı olur, undercut olur, el titremesi olur, gözenek olur, havalandırma olur, yamuk olur, pozisyon ayarlaması bir türlü olmaz, birleştirme kısımları olmaz! Bunları tamamen çözmek istiyordum.

Bence de işi yeni öğrenen birisi için kaynaklar fena değil. Her iki boruda da görünen sorun şu gibi: Kaynak kötü başlamış, bir süre sonra düzelerek devam etmiş. Bu da genel olarak kaynak yerine yeterince ısı girmemesinden kaynaklanır. Akım değerini arttırmayı deneyebilirsin. Veya boruları ön ısıtmaya tabi tutmayı da deneyebilirsin.

Kurslarda kullanılan kaynak makinaları, muhtemelen piyasanın iyi makinaları arasında değildir. Elektrotlar da taze mi yoksa nem tuttu mu o da belli değil. Senin elinde olmayan faktörlerden çıkan sorunlar da olabilir. O yüzden her zaman pozitif ol ve denemelere devam et.

2 haftada kaç saat elektrod kaynağı yaptın bilmiyorum ama yeni kaynak yapmaya başlamış biri için bence de fena değil. Elini nasıl bir pozisyonda kullandığını bilmiyorum ama sanki pensi çok dik tutuyorsun. Pensi biraz yatırarak işlem yapsan sonuç daha iyi olur diye tahmin ediyorum.

Yarım kutu elektrot bitirip iki profili dik şekilde kaynatamamış biri olarak yazıyorum.
Öncelikle denemeye devam et.
Her defasında 1 değişkeni değiştir. Birinde elektrotu farklı, diğerinde kaynak açısını farklı diğerinde kaynak akımöını farklı dene.
Kaynak yaparken kararan maske yada yüzü tam kapatan kaynak maskesi kullanmayı ihmal etme. Yüksek yoğunluklu ışık cilde ciddi zarar veriyor.
En güzel yaptığın kaynaktan başla. Ben iki profili uç uca eklemeyi kolay yaptım. Sonra açılı sonra T yapmaya çalıştım.
Kaynak videolarını ve tekniklerini anlatan videolara bak.

Kaynak işinde iş el becerisi kadar ortam sıcaklığı, kaynatılan malzeme, kaynak makinesinin kalitesi, elektrotun tipi ve uygun olduğu akım gibi el becerisi ve bilgi dışında birçok değişkene bağlı.
Ve sakın ümitsizliğe düşme. Bu işi yapanlar bu işi bilerek doğmadı. Sadece yaptığı hatalardan ders çıkardılar.
Kolay gelsin.

Son düzenleme:
ben bu tip öğrenme süreçlerinde şunun yapılmasını tavsiye ediyorum. Sürekli yapılan işin yapıldığı şeklinin bir yere not alınması lazım. Böylece iyi kötü veri seti oluşuyor ve öğrenme sürecine etkisi muazzam oluyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,471
Üyeler
3,362
Son üye
ncdtkrts

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back