Kiraci , Ev Sahibi mevzuularini en iyi kim anlatir?

Ben %25 kira artışının doğru bir uygulama olup olmadığını tartışmıyorum. Doğru olabilir, yanlış olabilir. Benim asıl söylediğim, bir sorun varsa ülkede, devletin o sorunun çözümü için gerekli politikaları ve kanunları çıkarması gerektiği. Burada bir adalet arıyorsan, bu pek mantıklı bir yaklaşım olmaz. Diyelim devletin varlığını sürdürmesi için daha fazla vergi toplaması lazım. Herkesin vergi dilimini %10 puan yükseltti. Burada adalet mi arayacağız? Adil olan nedir? "Benim ne suçum vardı, neden benden daha fazla vergi alıyorsun?" mu diyeceğiz?

Eğer ülkede çok sayıda boş daire varsa, bu bir sorundur ve devletin buna el atıp çözüm getirmeye ÇALIŞMASI gereklidir. Yanlış çözüm getirirse hepimiz cezasını çekeriz, doğru çözüm getirirse hepimize yararlı olur. Ama birçok boş daire var, sebepleri de makul sebepler, o halde hiçbir şey yapmayayım diyemez devlet.
 
devlet zengilerin, fakirlerin, ev sahiplerinin ve kiracıların da devletidir.

varlık sahibi diye ev sahiplerini rezil, evleri yok diye de kiracıları vezir edemezsin. otorite olarak -adil- regulasyonları hazırlar ve uygulamaya koyarsın.

yoksa saçma sapan tuik verileriyle vatandaşları birbirine düşürürsün.
 
Veya bütün fırıncılar anlaştı ve ekmek fiyatını 20 katına çıkardılar. "Serbest ekonomi var, mal da onların, istediği gibi tasarruf ederler" mi diyeceğiz?
Bunun çaresi ekmek 10 tl den fazla satılamaz diye kanun çıkarmak değildir.Fiyat 20 katına değil iki katına çıksa fırın sayısı iki katına çıkar.Devlet
burada fırın açma şartlarını kolaylaştırarak teşvik edebilir.Bir süre sonra ekmek fiyatları normal seviyeye gelir.
 
Bunun çaresi ekmek 10 tl den fazla satılamaz diye kanun çıkarmak değildir.Fiyat 20 katına değil iki katına çıksa fırın sayısı iki katına çıkar.Devlet
burada fırın açma şartlarını kolaylaştırarak teşvik edebilir.Bir süre sonra ekmek fiyatları normal seviyeye gelir.

İyi de, fırıncının yaptığı şeyin maliyeti ne, devletten yapmasını istediğin şeyin maliyeti ne? Fırıncının tek yapması gereken, çıkıp "ey ahali, fiyatı 10 katına çıkardım" demek. Devletin cevaben yapması gereken, bir sürü yeni satış noktası oluşturmak, her birisinde de eleman istihdam etmek, tedarik zinciri oluşturmak ... Her canı isteyen malının fiyatını 10 katına çıkarırsa, devlet hangi birine yetişecek alternatif satış kanalları oluşturmak için? Onun yerine aç gözlüleri terbiye etmek bana daha mantıklı geliyor.
 
Her canı isteyen malının fiyatını 10 katına çıkarırsa, devlet hangi birine yetişecek
Çare devlet her malın azami fiyatını belirlesin herkes bu fiyattan fazlasına satamasın mı.Bunu yapan ülkelerin durumu malum.
Para basma yetkisi kimdeyse ekonomideki bozulmanın suçlusu odur.
 
Çare devlet her malın azami fiyatını belirlesin herkes bu fiyattan fazlasına satamasın mı.Bunu yapan ülkelerin durumu malum.
Para basma yetkisi kimdeyse ekonomideki bozulmanın suçlusu odur.

Barınma, eğitim, sağlık, gıda ve bunun gibi başka temel, olmazsa olmaz konularda devletin mutlaka sürecin içerisinde olması lazım bence. Onun dışındaki konularda serbest ekonomi işlesin. İnsanlar cepleriyle karar versin ve şirket ya başarılı olsun yada batsın.
 
Barınma, eğitim, sağlık, gıda ve bunun gibi başka temel, olmazsa olmaz konularda devletin mutlaka sürecin içerisinde olması lazım bence.
Tabi ki ama bu narh koyarak olmaz ,teşviklerle olur..Kira sınırlamasıda olabilir ama enflasyon makyajlanmış haliyle %80 iken %25 az .%40-50 gibi olmalıydı
 
Bu çok iyi günlerimiz. Yaz diye pek hissedilmiyor.
Herkes işine gücüne okuluna dönünce, üniversitesine kayıt olup eğitime başlayınca, kışa doğru meselenin büyüklüğü anlaşılacak.
Bu iş yakında çok büyük patlayacak.
Mevcut boş görünen dairelerde komple kiraya verilse, çözüm olmuyor, ihtiyaç bundan çok daha fazla. Kısa sürelik rahtalama olur anca.
Yalnız satılık olarak boş duranlarda bir şekilde değerlendirilebilirse, bunların içine mantıklı bir çözümle insan oturtulabilirse, bu aradada inşaat üretimine hız verilirse iş kotarılabilir. Adamın satılık dairesine zorla bir formülle kiracı sokulabiliyorsa
Acilen üretim yapılmazsa-yaptırılmazsa, arz artmasza, işin bu kısmı bir şekilde çözülmezse.
Kanun manun kurtarmaz. İsterse anayasayı değiştir çözüm olmaz. Çözdüm dersin bir süre sonra yine karşına daha büyük sorun olarak çıkıverir.

Çözüm önerim :
Mevcut satılık olan daireler makul bir çözüm yöntemiyle sahiplerinide çok üzmeden, kiracılarla buluşturulacak.
Mevcut kiralık olup tutulmayan dairelerde bir şekilde mal sahiplerini üzmeden, kiracılarla buluşturulacak.

Bunlarda bir kaç çözüm yöntemi uygulanabilir. Ama bu çözümlerde devlet-bankalar ve mal sahipleri ile kiracıların hepsine birden yük ortak olarak paylaştırılacak. Yalnızca mal sahiplerine yük bırakılmayacak.

Dairelerin satışı olduğu için arz oluşacak yeni imalatlarında yapılabilmesine imkan olanak sunulacak. Burdada devlet-bankalar-üreticiler yükü adaletli paylaşacak.

Şu anda yük sadece mevcut mal sahiplerine ve yalnızca mütaitlere yükleniyor. İşin sorun olarak kalmasıda bundan kaynaklıdır.
Mütaitte aptal değilki niye sorumluluğu üstüne alsın kazanmayacağı inşaatı üretmeyiveriyor. Parası nasıl olsa bir şekilde işliyor.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Tamam Devlet fiyat belirleme görevinide yerine getirecekse serbest piyasa ekonomisinden çıkılır.
İstinasız her türden malın değerini o belirler ve belirlenen fiyatları uygulamayanda ağır cezasını çeker.
Kabul mü? Herkes bunu kabul ediyor mu? Ama işin ucu kendisinede dokunursa ses çıkarmayacak.
İstisnasız her şeyde yapılacak bu varmısınız?

Bence yoksunuz.! Azcık düşünce sizinde canınız yanabilir çünkü.

Devlet fiyat belirlemez bu onun asli görevi değildir.
Bir çok sektörde - alanda hatta tamamına yakınında durum böyledir. İstisnalar hariç ekmekde bu istsinaya dahildir.

Yediğiniz iştiğiniz tükettiğiniz kullandığınız tüm şeyleri düşünün, onların fiyatlarını Devlet belirlemiyor belirlemek zorunda kalmamalı, bugüne kadar kalmamış.
serbest rekabetçi bir piyasada Devlet adaletli eşit yaklaşımlı imkanlar sunar, can mal güvenliği sunar. piyasa müdahale olmadan kendi dengini ayarını bulur.

Adamın mal güvenliğini kaldırırcasına onun malı üzerinden başkalarına imkan fırsat sunup onu ezerseniz, o adamda kendini bu duruma adapte etmeye çalışır.
Sonuç istenildiği gibi oluşmayabilir.

Devletin Tokisi yokmu? Yapsaya maliyetinin biraz üstüne para koyarak ev. Verseye vatandaşına. Yapsın satamıyorsa kirayada verir. Uygun verir tutan çok olur.
Veriyor ama yetmiyorki diyende olur. Bence yapmak istemiyor maliyeti kurtarmıyor.
Arsası uzakta Devletin arazisimi yok istediği alana ev yapar.
O zaman ev yapmak için o maliyetleri azaltmak için kanun çıkart çök milletin malına işçiliğine ürettiğine sonu yok bu işin.

Devletin bu tür alanlarda müdahalesi ters tepki oluşturur. Şu an mevcut sorunun en az yarısı bence %25 kanunundan dolayı oldu.
Koca sektörü kilitleyen ana sebeplerin başında bu geldi. Yatırım amaçlı alanlar satılığa çıkardı. Alan yok boş duruyor. Suçmu yani.
 
Son düzenleme:
Gelir dagilimda dengesizligi coz, kaynaklari kullanmayi ve yonetmeyi bil, hepsi duzelir.
 
özellikle kiralanmayan ev sayısını veren güvenilir bi kaynak var mı?
yazlıkların olduğu yerleri bu işin biraz dışında sanki...
daha çok da yakın çevrenizdeki gözlemlerinizi merak ediyorum.
 
"özellikle kiralanmayan ev sayısını veren güvenilir bi kaynak var mı?"

bunu yazdım yukarıda, nüfus idaresi-tapukadastro-iç işleri bakanlığı ve belediyedeki resmi bilgisayar verileriyle hesaplanıyor doğrusuda budur bence.
çevremde boş görünen ama boş olma nedenleri makul çerçevede mantıklı duran daire-ev çok diyebilirim.
Bizim binmızda bile 2 tane var.

Bir yerde baraj eksikliği varsa o eksiklik şimdi çalışmaya başlarsan 5 sene sonra çözülür.
Doğalgazın petrolün dışardan geliyor açık veriyorsan ve kendin üretmen gerekiyorsa çalışmaya başlar ve bulursan 7 sene sonra sıkıntıların yavaşdan çözülmeye giderilmeye başlar.
Elektriğin yetmeyip üretim santralimi gerekiyor duruma göre yıllarca çalışıp o bölge için 5-10 sene sonra çözüme kavuşabilirsin.
Uçakmı lazım kafadan 10 senen gider.
Bir Süleymaniye camisi dahamı lazım 10 sene tutar yapılması.

Barınmak için bir binamı yapılacak kafadan 1-1,5 senedir oturlmaya başlanması. Oda temele kazmayı yarın vurursan böyle.
 
şu anda peşin parası olan, yerine göre pazarlığını yapıp, ne kadar çok daire satın alabilirse, 1 sene sonra 2-3 katı para kazanabilir, bu rantdan sayılırmı?

daire satılık kiralık uzmanı sahibinden.com dur orda ne yazıyorsa odur %95 ve üstü oranda satılık kiralık ne varsa ondadır. mülk emlakçıda bile olsa yine burdadır.
çevrenizdeki satılık kiralık ne varsa burda rahatça görülebilir.
 
Son düzenleme:
Malum ev fiyatları uçtu gitti. Evini satıp oturacağın yerden ev alabilirsin. Neden kiracı/ev sahibi ile uğraşıyorsun?
Biraz duygusal sebepler, biraz da konumu sebebiyle daha sonra aynı bölge de alabilme ihtimali düşük.
Yoksa haklısın Sercan abi.
Bir de içinde hayrına bedavaya oturan kiracı olduğu için alacak adamın da en az 1 yıl onu bu fiyattan kabullenmesi lazım.
Yani o da oturamayacak ancak yatırım için alabilir. Yatırım için de 1 yıl sanki 2 aylık kira eline geçmiş gibi olacak.
Bu sebeple de benim evi ucuza satmam lazım, iki ucu şeyli şey.
 
Bizim binada 10 daire var , 2 si bos
– Ailenin tespit edilen aylık geliri
– Aile kendi evinde ya da kira ödemeden bir başkasının evinde oturuyorsa, evin rayiç bedelinin 240'ta biri.
– Ailenin oturmadığı başka konutu varsa bunların da 240'ta biri. – Aile bu konutu kiraya vermişse, kira bedeli.
– Dükkanlar için rayiç bedelin 240'ta biri.
– Arazi ve tarlaların rayiç bedelinin 240'ta biri.
– Binek otomobil ya da ticari amaçlı binek araç için rayiç bedelinin 120'de biri.
– Büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlar varsa, ilçe ya da il Tarım Müdürlüklerince bunlar için tespit edilen aylık gelir.
– Bankadaki mevduat hesapları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar.
– Sürekli olarak alınan burs, yardım gibi ödemelerin aylık ortalaması.
– Diğer tüm gelirlerin aylık ortalaması.

Aşağıdakiler ise harcamalar olarak kabul edilir:

– Giyim, gıda, sigara, yiyecek, kira, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi tüm giderlerin aylık ortalaması.


GSS gelir hesabında kiraya vermesen bile kira geliri almış gibi sayıyorlar.
Evin Rayiç bedelinin 240 da biri alınacak diyor.
Ama devlet kiraya sınır koymuştu. Yeni serbest bıraktılar. :)
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,748
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top