Yaklaşık iki yıldır kullandığım iki adet korad güç kaynağım var. Aldığımda ikisini de modladım. Öncelikle soğutması muadil ürünlerin pek çoğuna kıyasla iyi olmasına rağmen bence yetersiz ve gürültülü. Soğutma bloğu küçük. Isıyı havaya etkili şekilde aktaracak bir yapıda değil. Bu sebeple fan devri yüksek tutulduğundan gürültü fazla. Bu arada bazı muadil ürünlerde soğutucu bile yok, transistörleri direk sac kasaya monte edip bırakmak gibi rezalet bir çözüm kullanmışlar. Mesela Uni-T nin lineer modelinin fotoğraflarında öyle olduğunu görüp direk elediğimi hatırlıyorum.
Lineer güç kaynaklarında soğutma çok önemli. Yüksek ısı sebebiyle transistörlerden biri kollektör-emiter arası kısa devre olacak şekilde yanarsa, bu sırada güç kaynağına bağlı kıymetli bir yük varsa vay halimize...
Korad'ın fan kontrolü ısıya değil, çekilen akıma göre hareket ediyor. Çekilen akım artarsa fan devri anında yükseliyor. Ayrıca fan PWM ile kontrol ediliyor. PWM frekansı düşük tutulmuş. Duyulabilir sınırlar içinde kaldığından fanın hoparlör gibi davranıp istenmeyen sesler çıkarmasına sebep oluyor. Önce fanın çok uyduruk olduğunu sanmıştım, sonra duyduğum cızırtının PWM kaynaklı olduğunu anladım.
Fotolarda görüleceği üzere soğutucu olarak eski pentium 4 bloklarından kullandım. Bloğu fana kesip biçtiğim sac parçaları ile tutturdum. Transistörlerin olduğu kartı da soğutucuya monte ettim. Gerekli vida deliklerini matkap ve M3 vida klavuzu ile açmak gerekiyor.
Transistörlerin montajında önce izolatör kullanmıştım. Ölçümlerde ısı iletimini çok fena bozduğunu gördüm ve izolatörleri çıkardım. İzolatör kullanılırsa yük altında transistör gövdesindeki sıcaklığı 15-20 derece daha yüksek ölçtüğümü hatırlıyorum. Soğutucu blok transistörlerin kollektörü ile irtibatlı olduğundan blokta voltaj var. Fakat blok kasa ile temas etmediği için sorun teşkil etmiyor.
Fan kontrolü ısıya duyarlı hale getirdim. Bunun için aliexpress'den adetli aldığım bir voltaj regülatör modülünü kullandım. Modülün geri beslemesindeki gerilim bölücü dirençlerden şaseye bağlı olanı çıkartıp yerine 10K NTC takınca fan kontrolcü haline geliyor. Üzerindeki trimpotu yüksüz sıcaklıkta 5V çıkış verecek şekilde ayarladım. Isı arttıkça NTC sayesinde fan voltajımız yükseliyor. Bu yöntemi saçma sapan fan kontrol sistemi olan cihazlarda kullanıyorum. Mesela yüksüzken bile eşşek gibi anıran online UPS'ime de uyguladım.
Fan kontrol olarak kullandığım voltaj reg. kartının sağ üst köşesinde şaseye bağlı boşta bir tel göreceksiniz. Korad lineer ve temiz çıkış gerilimi verme iddiası olan bir güç kaynağı olduğundan içine smps bir reg. girdiğinde regülatörün anahtarlama frekansının çıkışa yansıdığını görme ihtimali var. fan kontrolü bir kat bant ile izole ettikten sonra üzerine alüminyum folyo sardım ve şaseye bağlı teli folyonun arasına sokarak bir faraday kafesine hapsetmiş oldum.
Bu arada fan havayı dışarı atacak şekilde bağlı ve arkasındaki sacı kesip, hava akışı bakımdan daha iyi olacağını düşündüğüm bir fan ızgarası taktım.
Fan ile soğutucu blok arasında fotolardaki gibi bir miktar boşluk bırakmakta fayda var. Fanı soğutucuya yaslarsak hem hava akışı olumsuz etkileniyor, hem de fan gürültüsü epey artıyor.
Fan kontrol için beslemeyi buradan aldım.