LCR metre tavsiyesi

Sanıyorum burada doğruluk olayında Uni-T bir miktar kelime oyunu yapıyor. Çünkü en yüksek doğruluğu vermiş ki bu değer Hantek'te 0.2% iken Uni-T'de 0.1%. Ama öyle bir algı varki sanki Uni-T hep 0.1% veriyor gibi görünüyor. Tabi başka nelere dikkat etmek gerektiğini de bilmiyorum.
 
UNI-T nın toleransları için bir formül verilmiş. Değişik değerler için toleransı hesaplaman gerekiyor. Ama genel olarak tolerans değerleri Hantek'e göre daha iyi.
 
Halihazırda bende HW-308 var.
Yanlış hatırlamıyorsam bu modelden kullandım. Plastik bir çanta ile geldi. İçerisinde kolay ölçüm için bir iki aparatı var.

Daha çok endüktans ölçümü için kullanmıştım. Birkaç defada kondansatör ölçtüm. Çok ihtiyaç duymadığım için çok kullanmadım. Yani tecrübem bu kadar. Ama cihaz kalite olarak hoşuma gitmişti.
 
EEVBLOG'da en popüler taşınabilir LCR metre DER EE DE 5000


Bende var. Memnunum. Ancak Türkiye'de bulmak zor olabiliyor.
@ozkarah hocam bu LCR metre Q (kalite faktörü) vb değerleride ölçüyormuş.
Bu değerleri ölçmesi size hangi koularda yardımcı oluyor.Örneğin aynı değerdeki birkaç elkonun hangisinin daha kaliteli olduğunu ölçümle anlayabiliyormusunuz? (ESR bildiğim kadarıyla kapasiteye göre belirli bir sınırlar içerisinde kalmalı yani tam olarak kondansatörün sağlığı için yeterli değil gibi)
 
ESR, Q, D, θ parametreleri, aynı şeyin farklı şekilde ifade edilmişidir. Mesela kondansatör için konuşursak, kapasite değerini biliyorsan, frekansı biliyorsan, yukarıdaki 4 veriden bir tanesini de biliyorsan diğerlerini hesaplarsın.
 
Peki bobindede kondansatördede Q kalite faktörü değeri var .Bu değerler o komponentin imalat kalitesi değeri anlamına mı geliyor?
 
Bütün o veriler, kondansatörün empedans vektöründen türetiliyor. Açı ne kadar küçük ise, kondansatör o kadar idealdir, kalite faktörü de o kadar yüksektir. Yani Q, imalat kalitesi ile ilgili değil, kapasitörün ideale ne kadar yakın olduğu ile ilgili. Genelde burada bir korelasyon vardır, ama her zaman da geçerli değildir.

Mesela çapı fazla olan küflü, pis bakır tel ile bir bobin sararsan, bu bobinin kalite faktörü çok yüksek çıkar, çünkü seri direnci çok azdır ve nüve de olmadığı için kayıpları da çok azdır.

1703694689737.png
 
Yanlış hatırlamıyorsam bu modelden kullandım. Plastik bir çanta ile geldi. İçerisinde kolay ölçüm için bir iki aparatı var.

Daha çok endüktans ölçümü için kullanmıştım. Birkaç defada kondansatör ölçtüm. Çok ihtiyaç duymadığım için çok kullanmadım. Yani tecrübem bu kadar. Ama cihaz kalite olarak hoşuma gitmişti.
Ürün şu:

https://mekatronik.org/forum/threads/hw-308-esr-transistoer-komponent-test-cihazi.903/
 
Hıı oradaki kayıp açısı(loss Angle) ne kadar küçükse o kadar kalitelidir anlamınamı geliyor?
(Ekleme:Siz yazıyı bitirmeden cevap yazmışım yani benimsorduklarıma cevap olarak aynı şeyleri söylemişsiniz)
 
Son düzenleme:
[math]D = tan(\theta)\newline Q = \frac{1}{D}\newline ESR = X \times cos(\theta)\newline[/math]
 
Amerika ya da Avrupa'dan gelip giden çok arkadaşım oluyor. DER EE DE 5000'ün gelmesi 2 ila 5 ay arasına sürer ama kargo vs ile uğraşmadan getirtirim. Hatta Almanya'dan alırsam daha hızlı da gelebilir.

Asıl önemli olan modele karar verebilmek.
 
Yani açının kosinüsü biliyorsan tanjantının tersi Q değeridir
 
Aşağıdaki gibi seçenekler de mevcut. İyi cihazlara benziyorlar.


 
UT622 ye göre bir üstünlüğünü göremiyorum derdeere'nin (John Deere traktör aklıma geldi :D ). Hatta yüksek direnç ölçüm toleransları net bir şekilde açıklanmamış, belirsizlik de var.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,929
Mesajlar
101,274
Üyeler
2,504
Son üye
yaxe22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top