LM324 testleri.

TA3UIS

Doğan
Elimdeki LM324 leri test etmek için bir şema aradım ve aşağıdaki şemayı yapmaya karar verdim.

Devreyi kurdum piller dolu olmasına rağmen LED8 ve LED9 yanıyor.
Acaba diyorum LM324 ler gerçekten sahte mi yoksa ben mi beceremedim :dusun1:
WhatsApp Image 2024-12-07 at 00.04.13.jpeg

1733519142584.png

LED1 baglantisini kontrol et. Ledi ters baglamis olabilirsin. bu ledin voltaji/rengi onemli. Dokumanda ne demis

VR1 de asagidaki degisikligi yapip cevirdikce ledlerin sirayla yandigini gormelisin.
1733523480573.png

Son düzenleme:
Bu devreyi müsait olduğumda baştan kurayım.

Son düzenleme:
Boş vaktimde LM324 ile fonksiyon üretici devresini yapmaya çalışttım.
2 nolu girişte 1uF kutuplu tantal kondansatör kullandım. elimde kutupsuz yoktu.
Elimde 33nF olmadığı için 3 tane 100nF yi seri bağladım.
-5V, +5V ve sonra -10V, +10V ile besledim.
OpAmp ın 7, 8 nolu çıkışlarından gereken sinyalleri alamadım nedense.
100k trimpot ile 3 çıkıştan da frekans ayarı yapılabiliyor.
1734295324226.png

OpAmp 1 nolu çıkış.
1.jpg

OpAmp 7 nolu çıkış.
7.jpg

OpAmp 8 nolu çıkış
8.jpg

WhatsApp Image 2024-12-15 at 23.37.39.jpeg
WhatsApp Image 2024-12-15 at 23.37.39 (1).jpeg

Son düzenleme:
konuyla alakalı olmayabilir: skopta arkadaki gürültüler nedir ? siglent cihazları çok tanımıyorum ama normal bir dalga formunda arkadaki gibi silik gürültüler olmaması gerekir diye düşünüyorum.

burada ikinci kademedeki op-amp devresi integratör-integral alıcı ama bu devreye dc kazanç verilmiş. bu kazanç çok yüksek olursa üçgen değil gene kare dalga çıkar. kapasitörün üzerindeki 100k direnci söküp, 10k dirençle bağlı bacağı da direkt şase yaparak bu devrenin çıkışına bakabilir misin.

Son düzenleme:
konuyla alakalı olmayabilir: skopta arkadaki gürültüler nedir ? siglent cihazları çok tanımıyorum ama normal bir dalga formunda arkadaki gibi silik gürültüler olmaması gerekir diye düşünüyorum.
Bazen o şekilde gölgelenmeler osiloskop ekranında oluyor ama PC den bağlandığımda o gölgelenmeler görünmüyordu galiba tam emin değilim. Osiloskopun ekranının yenilenmesiyle ilgili bir durum mu acaba bilemedim. :dusun1:

O gölgelenmeler osiloskop ekranındayken PC LAN arabiriminden ekran görüntüsü almıştım galiba ve gölgelenme alınan görüntüde mevcut değildi, o ekran görüntüsüne ait olan OpAmp 8 nolu osiloskop çıkış fotosu da üst resimde mevcut.

Ya da osiloskop ekranının fotosunu çekerken biraz üstten çektiğimden dolayı da olabilir.

Persistence ayarını açmış olabilirsin. Eğer sonsuz yaptıysan, o ekrandaki görüntü sonsuza kadar orada kalır :)

Persistence normalde hep off yap. O sadece istatistik ölçümlerde ve bir sinyalin geçmişini görmek için gerekli. Mesela bir sinyalde jitter var mı yok mu, ne kadar rastgele glitch oluşuyor gibi ölçümlerde işe yarar.

Şunu dene: 100 kHz kare dalga üret sinyal jeneratörü ile ve persistence sonsuz iken ölç. Sonra da kare dalgaya 100 Hz frekans modülasyonu uygula ve ölç. Sonra gürültü ile frekans modülasyonu yap ve ölç. Persistence modu ile oluşan jitter çok net görünecektir.

Tamam şimdi integratörü kur, sinyal jeneratöründen kare dalga ver ve çalıştığını teyit et.

Bu semadaki malzeme degerlerinde hata var.

1uF, 33nF ve 10nF bir birine gobek bagiyla bagli.

33n ve 10n degerlerine bakinca devrenin orjinalinde 1uF nin daha dusuk oldugu, sonradan birisinin 1uF yazdigi anlasiliyor.

1uF yi once 100nF yap. Baktin olmadi 10nF yap. Baktin olmadi daha da dusur.

Tamam şimdi integratörü kur, sinyal jeneratöründen kare dalga ver ve çalıştığını teyit et.
Ben böyle yaptım ama... Aynı kare dalga test devresini 1. opAmp tan söküp 2. OpAmpa taktım bu sefer çalışmayan 2. OpAmp çalıştı.
1. ve 3. OpAmp bağlı değil.

1734354686459.png
1734354944465.png

1. ve 2. OpAmp ları teker teker test etmiştim.

3. OpAmp ı tek başına test ettim ve kare dalga alabildim.

1734355422729.png

Ayrı ayrı çalıştıklarına göre, OpAmp sağlam diyebiliriz sanırım.

@czorgormez in yazdıklarını uygulayınca 2. ve 3. OpAmp larda olması gereken Üçgen ve Sinüs dalga şeklini alamadım, değişen bir şey olmadı.

@Mikro Step in yazdığını uygulayım. 2 nolu bacaktaki 1uF tantalı söküp yerine 100nF kutupsuz seramik takayım bakalım. :dusun1:

bu integratör frekansa da bağımlı bir devre yapısı, 25hz gibi çok düşük bir kare dalga ile beslediğini görüyorum ister sinyal jeneratöründen istersen de 1 numaralı op ampın kondansatörünü değiştierek kare dalganın frekansını 1-2 khz civarına alıp deneyebilir misin. 1uf yerine 22 veya 33 nf takabilirsin.

bir de şuna bakabilirsin osiloskobun 2 kanalını da kullanarak integratörün giriş ve çıkış sinyallerini görelim. yakından bakınca rise ve fall time değerleri integratör girişinde daha keskin çıkışında daha düşük bir eğime sahip olmalı.

1uF yi söküp 3 tane 10uF seri bağladım, 2 tane de seri bağlayarak değiştim.
Kare dalga tam kare değil.
1734358090602.png

Üçgen dalga ise bozuk geldi.
1734358058190.png

Forum istatistikleri

Konular
7,914
Üyeler
3,171
Son üye
zapkinus

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back