LM324 testleri.

Bende test etmek istedim. Ancak zamanım çok kısıtlı idi. Ancak ilk karedalga çıkışı deneyebildim.

Üstteki 100k trimpot yerine 10k kullandım. Çünkü frekans çok düşüktü bir kaç hz gibi bir değer veriyordu.

İç işleri bakanı arayınca ara vermek zorunda kaldım. Fırsat bulursam ikinci kademe üçgen sinyal için test edeceğim.

Not girişteki kapasitör de 1 uF kullandım.

20241216_171119.jpg

20241216_171058.jpg

@serkan_48
bu testi görünce ben de trimpotu kaldırdım ve 10K direnç koydum.

@Mikro Step
Girişe 1uF kutuplu tantal koydum yine.
33nF yi de paralel 3 tane 100nF ile değiştirdim.

1. 2. 3. OpAmp sinyal çıkışları düzeldi gibi.
Üçgen ve sinüs olması gerektiği gibi tam şekilli değil mi yoksa bana mı öyle geliyor?

1734360520091.png
WhatsApp Image 2024-12-16 at 17.49.28.jpeg

Ben sinüs ü alamadım 220k direnci taktığımda sinyaller bozuluyor.

Sizin sinyaller tutuyor. Başlangıç ile bitiş noktaları da.

Ucgen sinyal geldikten sonra temiz bir sinus elde etmek icin son opampin kapasite degeri ile de oynamaniz ve de 220K yerine trimpot baglamaniz gerekir.
sinyaldeki bozulmayi giderinceye kadar kapasitorle (semada 10n) ve trimpotla oynamak gerek.

Fakat temiz bir sinus gorseniz bile en soldaki opamp devresinden frekansi degistirdiginiz anda hem ucgen dalganin genligi degisir hem de sinus dalganin genlisi degisir hem de sinus dalganin sekli semali degisir.

Bu yuzden bu teknikle sinus sinyali uretileceksek tek bir frekans icin sinus uretmek amac edinilmeli. Ayrica cikisa hic olmazsa ikinci dereceden bir yada iki tane low pass filitre eklenmeli.

Sayın @TA3UIS başlamışken şu sinyal üretme konusunu bir üst noktaya taşıyalım.

XR2206 entegresini incelemeni tavsiye ediyorum. Bunu dener misin?

1734363722723.png

Daire icine aldigin yere odaklan, Mavi grafigi okla gosterdigim yere cekebilmen lazim. Bunun icin de bahsettigim direnc ve kondansatorle oynayacaksin.

39096 eklentisine bak

Daire icine aldigin yere odaklan, Mavi grafigi okla gosterdigim yere cekebilmen lazim. Bunun icin de bahsettigim direnc ve kondansatorle oynayacaksin.

Amacım aldığım LM324 lerin sahtemi değilmi olduğunu anlamaktı, en azından LM324 içindeki 3 opampın da görevlerini yaptığını gördüm.

Devreyi sökmüş bulundum bu mesajı okumadan önce , tekrar kurduğumda kurcalarım.

Bu devre kurularak opamplar test edilir tabiki de daha basit yollari var.

Aklinagelen her turlu teknigi kullanabilirsin. OSC yapmak en pratik olani.

Mesela en soldaki kare dalga osilatoru aynen kurarsin. kare dalga cikisini buffer modunda kalan diger opamp kanallarinin hepsine uygularsin. Cikislarina da led baglarsin.

Yada paketin her bir opampiyla dusuk frekansda kedalga uretir ve cikislarina led baglarsin. Ledler kafalarina gore yanip sonuyorsa opamp saglam demektir.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,121
Üyeler
2,885
Son üye
ozcanthegreat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back