LTSpice da ilk simulasyon denemem

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,813
Biraz önce LTSpice programını indirdim ve basit bir devreyi simule edeyim dedim. Sonuç hüsran :mad: MOSFET girişine 30 V luk DC kaynak bağlıyorum ve MOSFET sadece 5 küsür mA çekiyor. Bu nasıl olur yav?

1610053793707.png
 

Ekler

  • Draft1.asc
    659 bytes · Görüntüleme: 141
EEVBlog'da paylaşılan aşağıdaki şemadan esinlenerek şöyle bir devre kurdum

1610058886224.png


Ama oradaki devrede olduğu gibi MOSFET değil de transistör kullandım. Ama sonuç, hiç çalışmıyor ... Veya LTSpice gene kekliyor beni.

1610058772583.png
 

Ekler

  • Draft1.asc
    1.9 KB · Görüntüleme: 130
LTspice pişmanlıktır hocam, internette ilaçlı şekilde dolaşan PSIM kullanmanızı öneririm.

Altium ve PSIM gibi yazılımlar benim için erişilmez şeyler. Bir ara MultiSim almaya kalktım, adamlara ürünün özellikleri ile ilgili birkaç soru sordum, dönüş yapmaya tenezzül bile etmediler. LTSpice, MicroCap, ve TINA ile idare etmek durumundayım ...
 
acload.png
 

Ekler

  • acload.asc
    2.5 KB · Görüntüleme: 132
Son düzenleme:
Akşam bende yükledim kurcalıyordum. Devre bile kuramadım. Transistörü bulamadım. Eklemek mi gerekiyor?

Birde bu programda simulasyon çalışırken, butona basınca ne olur, pot değeri değişince ne olur gibi simulasyon yapabiliyormuyuz?
 

Benim aldığım sonuç da buna benzer zaten. Beklenen sonuç bu değil. Akım değeri hem sinüsoidal değil, hem de negatife inmiyor.

Sadece sıfır geçişlerinde crossover distorsiyon olmasını öngörüyordum ve bunu düzeltmenin yollarını arayacaktım ama devre malesef hiç çalışmıyor.
 
Akşam bende yükledim kurcalıyordum. Devre bile kuramadım. Transistörü bulamadım. Eklemek mi gerekiyor?

Birde bu programda simulasyon çalışırken, butona basınca ne olur, pot değeri değişince ne olur gibi simulasyon yapabiliyormuyuz?

Kullanıcı arayüzü biraz değişik evet. Alışma meselesi sanırım. Sorduğun sorunun cevabını ben de bilmiyorum. Bir de jenerik transistör olmaması biraz gıcık. Ben bir devrenin konsept olarak çalışıp çalışmayacağını görmek istiyorum, component seçimini sonradan yapacağım. Neden jenerik ve ideal bir NMOS veya NPN kullanamıyorum anlamadım. Mesela ideal opamp var (gerçi onu da eklemek bir tören. Önce ideal opamp'i koyuyorsun sonra da bir kütüphaneyi SPICE direktif olarak eklemen gerekiyor).
 
şemadaki akım alternatif.
sinus akım olması için giriş sinyalini sinüs seçmelidin.
 
şemadaki akım alternatif.
sinus akım olması için giriş sinyalini sinüs seçmelidin.

Giriş sinyali olmayacak devrede. Ben sadece referans voltajını değiştirerek kaynaktan çekilen akımı değiştireceğim. Benim seçtiğim kaynak da 12 Vp, 50 Hz sinüs, kare dalga falan değil.
 
LTspice pişmanlıktır hocam, internette ilaçlı şekilde dolaşan PSIM kullanmanızı öneririm.

PSIM'in demosunu indirdim bakalım. Bununla ilgili bir konu açarım temel devrelerle ilgili. Bir de education lisansları varmış bunların sordum bakalım, böbrek dalak gitmeden bu lisanstan alınabiliyor mu.
 
  • Beğen
Reactions: umk
Şöyle bir özetleyeyim tekrar devrenin görevini:

1610111467264.png


Şu devrede V1, herhangi bir AC kaynak. Mesela 220 VAC şebeke voltajı veya bir transformatörün sekonderi. Burada R1 direncinin değerini değiştirerek kaynaktan çekilen AC akımı değiştirebiliyoruz. İşte benim yapmak istediğim devre, bu R1 in yerine geçecek ve geçen AC akımın değerini ayarlayabilmemizi sağlayacak. Bunu yaparken de AC akımın şeklini mümkün olduğunca bozmayacak. Sadece genlik değişecek.
 
Muhtemelen her iki MOSFET de full ON. Voltaj 12 Vp, akım da 12 Ap. Şimdi mesela 4 A çekmesini istiyoruz, ama kaynak 12 Vp kalacak. Bu da çalışıyorsa o zaman olmuş demektir :)
Aynen ikiside sürekli ON durumda. Akım ayarı bu kadar basit olsaydı binlerce dolara bu aletleri satmazlardı.:katil2:.
 

Benzer konular

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,703
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top