semih_s
Hobici
Belli ki sen benim, ben de senin tavrına takılmışım. Bazen konulara sazan gibi atladığım olur, emin olmadığım bir iddiayı, bunu samimiyetle söylüyorum, eğer yanlışsa düzeltilmesi umuduyla ortaya attığım da oluyor. Ama gelecek düzeltmeyi de ağrı kesici hap gibi kabul etmem, irdelemek gerek, yoksa bana faydası olmaz.@semih_s tavırlı olan sensin diyorum. Varsa benim hatalı bir bilgim, düzelt, bak doğrusu bu de, ne ahmaklık etmişim diyeyim, bir ahmaklığımdan kurtulayım. Beni düzeltmeye hakkın yok, benim bildiğim doğrudur yaklaşımı bir tavırdır. Benim, hatam varsa düzelt beni demem dahi bir tavırdır. Ben doğruya ilerleme tavrını benimsiyorum. Ya sen?
Bak şimdi, farklı bir daldan örnek vereyim;
AMD işlemcilerde bir tasarım hatası sebebiyle veri sızdırmasına dair bir konu arattım, ilk çıkan sayfa linkini koydum. Güvenlik açığı için sonradan yazılımsal bir patch yayınlarlar. Bu açığı işlemci içerisine bakarak, transistör transistör takip ederek ortaya çıkarmadılar. Yaptıkları işlemler sonucunda bu açığın var olduğunu keşfettiler ve veri çalmakta kullandılar. Algı sınırları dışında olan bir deneyimle ortaya çıkan bir durum mesela bu.
Benzer şekilde bir keşif ile simülasyon içinde bu türde bir arka kapı keşif imkanı olabilir mi düşüncesi var olabilir mi? Bile isteye veya akışın sonucunda oluşan bir arka kapı olabilir mi?
Ben davranışınla alakalı daha fazla yorum yapmayacağım. Benim bahsettiğin durumda beklentim: fermuarım açıksa doğrudan, ertelemeden söylenmesi. Konu hakkında konuşmaya devam edeceğim.
Bu verdiğin örnek de algı ötesi ile ilgili bir keşife emsal değil. Tartıştığımız durumdaki algı ötesi farklı.
Bizim uzay zamanı dışındaki, ötesindeki "şey"lerle (boyut de, ortam de, ne dersen de) deney yapma kabiliyetimiz yok. Yaptığımız çıkarımları sınayabileceğimiz bir deney yok. Benim bildiğim kadarıyla yok, öte tarafla etkileşimin kontrollü şekilde sınanabildiği bir deney var mı?
Hem işlemci, hem de Bir önceki ekranla ilgili örneğinde doğrudan algılayamadığımız olaylarla ilgili hipotezlerimizi sınayabildiğimiz ve tekrarlı tutarlı sonuçlarını gözlemleyebildiğimiz deneyler var.