Mig-mag kaynak makinesi modifikasyonu.

Ark tipi kaynak makinelerinin cikisinda kapasitor bulunmaz, faydasi da olmaz.

Cikisa paralel kapasitor yerine cikisa seri enduktans konur.

Bir sebeple kisa bir sureligine ark sonmeye kalkarsa cikistaki enduktans uzerinde birikmis enerjiyi voltaja cevirerek cikis voltajini artirir ve arki devam ettirir.
 
Makineyi bozdum. Plazma kesici ile beraber kullanıyordum. Şase mandalını bağlı unutmuşum. Kaynak makinesine güç verdiğimde displaylere görüntü gelmedi. Sonra şasenin bağlı kaldığını farkettim. Şaseyi ayırdım ve makineyi tekrar açtığımda görüntü geldi, fakat ayar enkoderi çalışmıyordu. Kaynak yapmayı dendiğimde de tel beslemnin çok hızlı çalıştığını ve kaynak arkının çok şiddetli olduğunu gördüm. Anlaşılan motora tel sürücüye pwm yapmıyordu ve kaynak voltajını kontrol etmiyordu. Sanırım mCu nalları dikti.


Kontrol/arayüz kartıyla inverter kartı ayrı tasarlanmış ve şu an arayüz çalışmıyor. işin garibi göstergedeki mod değişim tuşları çalışıyor ama enkoder göstergeye etki etmiyor. Kartın durumunu kontrol edip olmazsa voltaj ve motor kontrolü için kendi arayüz kartımı üretmeyi deneyeceğim.

Şaselerin ortak kalmasının böyle bir arızaya sebep olması garip geldi. Herhalde makinelerden birinin çıkışının şebeke ile izolasyonu problemli diye düşünüyorum.
 
makinelerin çıkışları ile şebeke elektrik bağlantısı girişlerini avometre ile bir ölçeniz, belki burdan bir ilerleme sağlanabilir.
metal imalathanelerinde aynı şasede bir sürü metal işleme cihazı bağlı oluyor.
çatı konstriksüyon işi yapanlarda aynı metal aksamda 3-5 çeşit kaynak, plazma kesici, punta vesaire bu türden makineler şaseleri ortak kullanıldığını görüyorum.
gazaltı kaynak makinesinde ve plazma kesicide, torch ağzındaki işlem sırasındaki akım yönleri (elektron akış yönleri) birbirinin tersi diye biliyorum.
 
Son düzenleme:
Tig ve mma elektrod kaynağı modlarında denedim. Çalışıyor ama ayar yapılamıyor. Belki sadece enkoder bozulmuştur diyeceğim ama tel sürme de düzgün çalışmıyor.

kontrol kartı.jpg


Kartı söküp inceledim, güç katındaki ayrı bir smps'den 15V alıyor ve bunu 7805 ile mcu ve displayler için düşürüyor. 15V ayrıca mosfetlerin gate voltajları için kullanıyor.

Gaz selenoidi ve motor için güç katındaki toroid trafoya birkaç tur sarılmış beyaz kablodan gelen voltajı doğrultarak kullanıyor. MIG modunda kaynak başlamadan burada voltaj oluşmuyor.
güç kartı.jpg

Güç katını iki adet PWM sinyaliyle kontrol etmişler. Inpular da iki adet i1 ve i2 diye kodlanmış giriş, "V+" ve "V-" diye kodlanmış kaynak voltajı ve bir termal sigortadan ibaret.
güç katı i-o.jpg

Karta güç dışarıdan güç verip sinyal üretip üretmediğini gözlemleyeceğim. Belki de pwm sürülen mosfetler bozulmuştur, ama enkoder de çalışmıyor bir bakayım.
 
15V ile besleme voltajını verdim. termal sigorta bağlantısı açık olunca ekranda "err 11.2" hata kodu yazdı. Gücü kesip termal sigorta girişini kısa devre edince normalde olduğu gibi açıldı. Ekrandaki bütün fonksiyon tuşları çalışıyor, Sadece enkoder çalışmıyor.

1721507492836.jpeg

Pwm çıkışlarını probladım. Bütün modlarda aynı şekilde, %66 duty 40 KHz çıkış veriyor. PWM 0V-15V, PWM beslemeleri sanki half bridge inverter IGBT'lerini kontrol ediyor gibi görünüyor. Gerçi %66 duty sürülmez herhalde, belki de kartta bu sinyali tersleyen bir yapı vardır. Yarın güç katını da söküp inceleyeceğim.
1721507517963.jpeg
1721507474850.jpeg


Enkoder sinyali de normal göünüyor:
1721508077374.jpeg

Mig modunda tetiği de simule ettim, tetikle birlikte motor ve selenoid mosfetleri çalışıyor ama motora PWM yapmıyor.

Bu tablo bana yazılıma sayaç koyulmuş izlenimi verdi. Görünüşe göre inverteri güvenli şekilde sürmeye devam ediyor MCU, hatta 3.2mm elektrodla kaynak yapılabiliyor, yalnız ayar olmadan. Tahminim bir tuş sekansı ile çalışan bir de şifresi vardır.

Satıcıyla görüştüm, artık bu modeli getirmediklerini, tedarikçinin fiyatı çok yükselttiğini söyledi. Bu işte çin tarafında bir hinlik olma ihtimalini yüksek görüyorum. Çünkü aldığım tarihte makinenin kabileyeti için çok uygun bir fiyatı vardı. Tedarikçiye ulaşıp çözemezsem arayüzü benim yapmam zor, igbt'leri patlatma ihtimalim yüksek. Atmega ile yapmaya çalışmak mantıklı olur mu? Üzerinde "MM32SPIN05pf" 32 bit arm m0 mcu var. Bu makine @devreci 'nin dijital kontrollü güç kaynağı gibi çalışıyor gibi görünüyor.
 
şuanda makinenin problemi sadece ekoderle ayar yapılamaması değil mi?

display kısmı bir şekilde kaynak yapıldığını düşündüğü için, sadece kaynak akımının değişmesini engelliyor olabilir.
Makine mutlaka kaynak voltajını ölçüyordur. Bu ölçüm devresinde ki sorundan ötürü de sürekli kaynak yaptığını düşünebilir. Bu kısmı bir gözden geçirin
 
şuanda makinenin problemi sadece ekoderle ayar yapılamaması değil mi?

display kısmı bir şekilde kaynak yapıldığını düşündüğü için, sadece kaynak akımının değişmesini engelliyor olabilir.
Makine mutlaka kaynak voltajını ölçüyordur. Bu ölçüm devresinde ki sorundan ötürü de sürekli kaynak yaptığını düşünebilir. Bu kısmı bir gözden geçirin
Mig modunda tetiğe basılana kadar inverter tamamen kapalı oluyor. Bu durumda da enkoder okunmuyor. Bunun dışında üzerinde tel kalınlığına göre otomatik ayar yapan seçenekler var. Bu seçenek tuşları çalışıyor ama kaynak voltajını /akımını ve tel hızını yine sabit tutuyor. Akım/voltaj okuma ile ilgili sorun olsa bile ayarların en azından displaylerde görünmesi lazım ki displayler çalışıyor ve mesela termal sigortanın açık olduğunu okuyup ekrana hata kodunu yazdırıyor. Bir de sabit kilitlenmiş olan bu ayarda kaynak makinesi gerektiği gibi kaynak yapabiliyor.
 
Yani bunlar sorunun yazılımsal olduğunu düşündürüyor
 
Hazır epey tersine mühendisliğini yaptın, artık firmware'ini de yazıver :D
 
Hazır epey tersine mühendisliğini yaptın, artık firmware'ini de yazıver :D
Çok zor benim için. Yani firmware yazarım aslında ama Smps tarafını hesaplayamam. Bugün topolojiyi çıkarmaya çalışacağım, soğutucularını söktüm. buradan paylaşıp destek isterim. Becerirsem bir açıkkaynak devre ve firmware ortaya çıkar.

Çok da güzel çalışıyordu makine, elektroda dönüp cürufla uğraşmak, hele hele ince malzeme kaynatmaya çalışmak ızdırap oldu.
 
İnverter kontrol döngüsünün firmware'de olduğuna emin misin? Full software SMPS/İnverter yeni ve ileri seviye bir teknoloji, Çin malı bir makinada bulmayı beklemem açıkçası.
 
1721557503272.jpeg

Soldaki soğutucunun altındaki gate trafosu, iki pwm sinyali bunun bacaklarına geliyor. Sağdaki soğutucunun altındaki de akım trafosu ve i1 ve i2 etiketli girişlere ferrit içinden geçerek kontrol kartına gidiyor bunun çıkışları. voltajı da kaynak soketlerinden okuyor. Sanırım "Half bridge forward converter" denen topolji. Soldaki soğutucularda çifter IGBT bağlı sağdakilerde çifter Diyotlar.
 
Duty %66 okumuştum ama bu doğru değil. Aslında PWM sinyalleri %66,xx ama gate trafosunun bacaklarına geldiklerinden trafoda oluşan duty iki yönde %33,xx.
1721558047230.png



Aslında math fonksiyonuyla iki sinyali birbirinden çıkaran bir trace çizdirsem daha anlaşılır görünecekti. Ama o sırada inverter kartını incelememiştim.
 
1721559676289.png


Bu grafikten zaten anlasiliyor. Sinyallerden birisinin low oldugu bolumde IGBTler suruluyor. High olduklarinda ise off oluyorlar.

Peryod yaklasik 5 kare. On suresi yaklasik 1.6 kare 1.6/5=0.32 %32 ile surulmusler.
 
35085 eklentisine bak

Bu grafikten zaten anlasiliyor. Sinyallerden birisinin low oldugu bolumde IGBTler suruluyor. High olduklarinda ise off oluyorlar.

Peryod yaklasik 5 kare. On suresi yaklasik 1.6 kare 1.6/5=0.32 %32 ile surulmusler.
gate trafosu aşağıdaki şekilde kulanılmış. tabii ilave başka bileşenler de var.
1721563523641.png


Topoloji de aşağıdaki gibi görünüyor.
1721563676052.png


Bana sanki uğraşırken yanlış sürsem bile bir şeyler kolay kolay patlamayacakmış gibi geldi. Gate trafosu bu şekilde, aynı anda iki igbt'nin açık olmasını engelliyor değil mi? Frekans düşük bile kalsa kondansatörler aşırı akımı imkansız kılıyorlar değil mi?
 
Yazilim hatasi yapip frekans, duty, olu bolge ve yuk akimini denetimininden kacirmadigin surece sorun yok gorunuyor.
 
Tam da bu konuda bir başlık açacaktım çok iyi oldu sormak istediğim

https://www.hobidevre.com/6V-140rpm-reduktorlu-mikro-dc-motor

böyle bir motor teli itmeye yeterli olur mu semih_s senin makinada motorun ucu kaç devir dönüyordur tahminen.


Plazma kesici ile kaynak makinasının gnd birlşmesi bozmaz ama plasmadaki ark starter spark kesinlikle bozuyor bence tam tersi plazmanın gnd si bağlı değildi ve yüksek voltaj sparkı kaynak maksınsının işlemcisinin girişini bozdu

Verdiğin resimdeki sinyaller gate trafosunu süren 15V full bridge sinyali , AC sinyaldir DC değil , sen gnd ye göre osilskopda baktığın için garip görünüyor ama iki ucunu bağlayıp tek kanal baksan hemen anlaşılır.
Kart üzerinde 8 bacaklı smd entegreler push pull çıkışı olan driver engeresidir ikisini kullanınca full bridge oluyor.

Ama bu sinyal başka bir 8 bacak entegreden (uc3845 gibi) geliyor olabilir eğer öyle ise işin kolaylaşır , bu makina mcu kontrollu olamaz onu dünyada ilk ben yaptım :katil2: . Entegelrin numaralarını yazasana, yada daha yakın bir çekim iyi olur.

Ana güç devresi half bridge de mosfetlerden sonraki çıkış kapasitörleri aynı zamanda direnç vazifesi de görür kapasitesi arttkça çekilecek akım artar, kısa devre durumunda çekilecek max akımı bu belirler , mesela oradaki kırmızı kapasitrler kaç uf ? 100nf ile değştir çıkışı istediğin gibi kısa devre et hiçbir şey olmaz. Çünkü max akım sınırlandırılmıştır.



Bu bobin dikkatimi çekti bu bobin nereye bağlı çıkış için telleri ince , yada mig kaynağı için çok yüksek amper gerekmiyor çünkü uzun süre kullanımda yanar.

11.jpg
 
Son düzenleme:
Tam da bu konuda bir başlık açacaktım çok iyi oldu sormak istediğim

https://www.hobidevre.com/6V-140rpm-reduktorlu-mikro-dc-motor

böyle bir motor teli itmeye yeterli olur mu semih_s senin makinada motorun ucu kaç devir dönüyordur tahminen.


Plazma kesici ile kaynak makinasının gnd birlşmesi bozmaz ama plasmadaki ark starter spark kesinlikle bozuyor bence tam tersi plazmanın gnd si bağlı değildi ve yüksek voltaj sparkı kaynak maksınsının işlemcisinin girişini bozdu

Verdiğin resimdeki sinyaller gate trafosunu süren 15V full bridge sinyali , AC sinyaldir DC değil , sen gnd ye göre osilskopda baktığın için garip görünüyor ama iki ucunu bağlayıp tek kanal baksan hemen anlaşılır.
Kart üzerinde 8 bacaklı smd entegreler push pull çıkışı olan driver engeresidir ikisini kullanınca full bridge oluyor.

Ama bu sinyal başka bir 8 bacak entegreden (uc3845 gibi) geliyor olabilir eğer öyle ise işin kolaylaşır , bu makina mcu kontrollu olamaz onu dünyada ilk ben yaptım :katil2: . Entegelrin numaralarını yazasana, yada daha yakın bir çekim iyi olur.

Ana güç devresi half bridge de mosfetlerden sonraki çıkış kapasitörleri aynı zamanda direnç vazifesi de görür kapasitesi arttkça çekilecek akım artar, kısa devre durumunda çekilecek max akımı bu belirler , mesela oradaki kırmızı kapasitrler kaç uf ? 100nf ile değştir çıkışı istediğin gibi kısa devre et hiçbir şey olmaz. Çünkü max akım sınırlandırılmıştır.



Bu bobin dikkatimi çekti bu bobin nereye bağlı çıkış için telleri ince , yada mig kaynağı için çok yüksek amper gerekmiyor çünkü uzun süre kullanımda yanar.

35090 eklentisine bak

O motor tel sürme için yetmez. Tel makarası frenli/sürtünmeli bağlanıyor yoksa tel zemberek gibi açılıyor. Kaynak torcuna taşıyan hortumda da sürtünme var tel besleme hızını sabit tutmak zor oluyor bu kaynak işini bozuyor. Benim makineyle uğraşırken o motoru da stepper ile değiştireceğim. Bendeki motorun dönüş hızı yüksüzken saniyede 70 devir civarıydı.

İşaretlediğin bobin 3 tel paralel olarak sarılmış indüktör. İnverter kartında entegre yok, kontrol kartında opamp bile yok.
sürücü.jpg
 
benim gördüğüm gazaltı kaynak makinelerinde, tel sürme-itki sistemi için, araç ön cam silgi-silecek redüktörlü fırçalı DC motoru kullanılıyor.
bir ara vatandaşın birisi bu motor durdurulduğunda dönme ateletiyl teli bir miktar daha sürüyor. ben motor sert-
zınk diye dursun istiyorum bunu nasıl çözeriz diye gelmişti.
bende mekanik bir röle kontakları üzerinden , motor enerjisi kesilince hemen motor kablolarını kısadevre ettirip frenleme yaptırtmıştım.
denedi çözüm olmuş dedi. memnun kaldı.
tel makarasının dönmesi o makinada sorun olmuyorduki bana bunu aktarmadı. makara ufak bir sürtünme ilede dönüyor olabilir belki. bu kısma dikkat etmedim ben.
 
Çok fazla analog devre var bence o gate driver entegresi değil öyle olsaydı direkt çıkışı bobine verirdi. Sonraki mosfetlere gerek kalmazdı. bacaklarında nasıl bir sinyal var osiloskopta bak, olay tamamen anlaşılmış olacak . Belki o etraftaki bir sürü analog devre işlemcinin kilitlenmesi durumunda sistemi kurtarmak için de olabilir yada işlemci çıkışındaki pwm burada kıyılıyor da olabilir..

untitled.PNG

@picmanya bit pazarlarında bulunabilir o motor baya kuvvetli. ben bu kadar kuvvete gerek olmaz diye düşünüyorum.

step motorda da kaynakta çizgi çizgi iz olabilir belki, tık tık gidiyor ya.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,567
Mesajlar
111,553
Üyeler
2,693
Son üye
korfez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top