Opamp Test Devresi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Elimdeki opampları test etmek için resimdeki devreyi kurdum.
Burada TLE2426 yı çıkarıp devreyi direk simetrik 5v ile besledim.
Şemaya göre devreyi 4 ve 7 nolu bacaklardan besleyince LED'in yanması gerekiyor.
Devrenin 4 nolu bacağına 5v verince daha 7 nolu bacağı bağlamadan led yanıyor.
7 yi bağlayıp 4'ü bağlamazsam led yanmıyor.
İkisini birden bağlayıncada duman çıkıyor. Ama led den mi opampdan mı anlayamadım. Led yanmaya devam ediyor çünkü.
Dumanı görür görmez jumperı çıkardım. Devam etsem LED mi bozulacaktı Opamp mı anlayamadım açıkçası.

op-amp-test-devresinin-semasi.png

Bu devrenin amacı TLE2426 yi test etmek, opamp'i değil.

Paylaşan vatandaş TLE ile gerilimi ikiye böldüğünü söyleyip opampı simetrik beslemiş.

Tamam işte, bu devreyi paylaşan herhalde şunu demek istedi: Elinde tek besleme var ve simetrik besleme elde etmek istiyorsan, TLE2426 kullan.

Al sana test devresi. Burada potansiyometreyi bir baştan diğer başa çevirirsen, opamp çıkışının +9V ile -9V arasında gidip gelmesi lazım.
Bu devre, kazancı 7.5 olan bir evirmeyen yükseltici. Potansiyometre ile girişe ±1V verirsen, çıkışta ±7.5V ölçmen lazım.

1655852459179.png

Last edited by a moderator:
Al sana test devresi. Burada potansiyometreyi bir baştan diğer başa çevirirsen, opamp çıkışının +9V ile -9V arasında gidip gelmesi lazım.
Bu devre, kazancı 7.5 olan bir evirmeyen yükseltici. Potansiyometre ile girişe ±1V verirsen, çıkışta ±7.5V ölçmen lazım.

17955 eklentisine bak

5DK önce atsan iyiydi. Ötekinden birşey anlamadım, bunu kurayım bari :)

Abi senin devre ile test ettim. Opampların ikisi sağlam görünüyor. +9 -9 arasında ölçüm yapıyorum.
Üçüncü opamp sabit 7v veriyor. Bence o da sağlamdı ama ben öteki devre ile uğraşırken duman çıkarttırdım.

Şimdi yeni opamplar gelince takacağım ama sorun devam edecek. BD,BC transistörlere bakayım diyorum, ne dersin?

Güç kaynağı devresinin benim eklediğim opamp test devresinden bir farkı yok. Girişe 0 - 4.096 V verince çıkışta 0 - 30 V görmen lazım. Görmüyorsan o zaman opamp çıkışı bir şekilde fazla yükleme yapıyor. opamp çıkışını ayırıp denemen lazım.

Güç kaynağı devresinin benim eklediğim opamp test devresinden bir farkı yok. Girişe 0 - 4.096 V verince çıkışta 0 - 30 V görmen lazım. Görmüyorsan o zaman opamp çıkışı bir şekilde fazla yükleme yapıyor. opamp çıkışını ayırıp denemen lazım.
Yeni opamp gelsinde bakayım abi.

Forum istatistikleri

Konular
7,726
Üyeler
3,119
Son üye
İsmail16

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back