Opamplari anlamak

O zaman ben bir opamp tester devresi yapayım dicem ama opamplar 1-4 kanallı oluyor, 8-16 bacaklı oluyor, kendi aralarında bacakları farklı olanlar oluyor.
Öyle bir devre yapmak lazım ki sokete opamp'ı takınca bacaklarını, kaç kanal olduğunu filan tespit edip ona göre test etsin. Var mı ki böyle bir tester?

Analog switch entegreleri kullanarak genel bir çip tester yapabilirsin. Ama bu kapsamlı bir proje olur, hem hardware açısından hem de software.

Hazır bir şey olsa yapardım ya. Bir daha tövbe komplike bir sisteme girişmeye.
Breadboard da bir devre kurmaya çalışayım bu opamp'a özel.

test deyince işler çok komplikeleşiyor. mesela çin malı çakma opamplar var. içinde lm358 var ama çok daha pahalı pin compatible bir opamp etiketi basıp satıyor. burada sadece kazanç testi değil rail to rail çıkış, kazanç/frekans eğrisi, sukunet akımı falan da bakmak gerekir.

aslında AD3veta AD2 gibi bir cihazın üzerine modül olarak tasarlanırsa çok pratik bir cihaz olabilir. gerek var mı yok mu onu ayrıca tartışmak lazım.

bence 3 ayrı soket yap.
tekli çiftli ve 4 lü opamp takılacak şekilde.
Birli olan ikili olanın birincisi ve 4 lünün birincisine
ikili olanın birincisi 4 lünün birine ikincisi 4 lünün ikincisine
4 lünün 3 üncü ve 4 üncü opamplari ise bağımsız olabilir.
Girişlerini paralel bağlayıp çıkışlarına led ve ledlere seri direnç koyabilirsin.
Ledin birisi artı diğeri eksi beslemeye olacak şekilde bağlarsın.

En basit şekilde böyle test edersin
Bir swiç ile negatif geribesleme ekleyip analog giriş çıkış testıi de yapabilirsin.

Valla bir şema veren olsa yaparım. Kendi başıma yapmaya çalışınca beceremiyorum. :)

Aşağıdaki linktekini yapsam mı? Daha önce de karşıma çıkmıştı. İş görür mü bu?

Bir de şöyle inverting ve non inverting önceden ayarlanmış bir devre var. Bu sadece tekli opamp kontrol ediyor ama iki farklı opamp kıyaslamak için orjinal vs patates gibi işe yarayabilir. Özellikle devre belli tolerans dahilindeki direnç vs. ile yapılırsa çıkışları osiloskop ile kontrol edilerek opampları kıyaslamak mümkün olabilir.

Belki daha kullanışlı test devreleri de vardır, bunlar önceden gördüklerim sadece. Bir de Cengiz abinin dediği gibi bu osilatörün çalışması ışıkların yanıp sönmesi sadece opampın çalıştığını gösterir. Datahseet verilerini sağladığını teyit etmek için tek tek denemek lazım.
Yanık mı değil mi kontrolü için gayet yeterli ama.

Benim attığım linkteki daha iyi galiba. Çoğu opampı test ediyor.

Ben linkini attığımı daha önce çizmini yapmışım yav. Altın bulmuş gibi sevindim. :D
Yarın basarım bunu ben.

Ekran görüntüsü 2024-10-27 012057.png

Ekran görüntüsü 2024-10-27 012114.png

Ekran görüntüsü 2024-10-27 012130.png

Bahsettiğim az daha farklı idi ama buda fazlasıyla iş görür.
Sadece bir eksiği war.
Bazı opamplar dual ±18 volta kadar çalışırken birkısmı dual ±6 Volt bir kısmı ise dual ±3.3 Volt ile çalışır en fazla.
Test edeceğin opamplere göre besleme uygulamalısın demektir bunun anlamıda.

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back