Osiloskop bana gerekli mi?

İstediğin kadar soru sorabilirsin. Forumun amacı bu zaten.

Toprak referanslı şebekede, ana dağıtım trafosunun yıldız sargısının orta ucu nötr'e bağlıdır, ve aynı zamanda da topraklanmıştır. Dağıtım trafosundan elektriğin tüketildiği yere faz ve nötr gelir. Bir de tüketim yerinde lokal bir topraklama vardır. Buradaki faz voltajı, toprak referanslıdır. Vücudunun bir tarafı faza değer, diğer tarafının da toprak ile teması iyi ise, vücudundan akım akar (çarpılırsın). İzolasyon trafosunun yaptığı iş, bu toprak referansını ortadan kaldırarak çarpılmayı zorlaştırmak.

Kullanacağın izolasyon trafosunun gücünü, çalıştıracağın devrenin güç ihtiyacına göre seçersin. Ben 3 kVA lik inverter tasarımı yapmayı planlıyorum. Böyle bir inverteri de çalıştırıp, yükleyip, üzerinde de ölçümler yapabilmek için 4.5 kVA lık izolasyon trafosu aldım. Ama sen en fazla birkaç yüz watlık SMPS ler ile çalışacaksan, 500 VA lıl bir izolasyon trafosu alman yeterli olur. Bunun kararını sen vermen lazım.

Çarpılma açısından ikisi arasında bir fark olmaz. Güçlü olan izolasyon trafosu boşta daha fazla akım çeker, dolayısıyla elektrik faturası tarafında bir çarpılma olabilir :)
 
Merhaba, ben de bir soru sormak istiyorum. Ben meslek lisesi mezunuyum elektroniğe ilgim ve uğraşım var, zaten elektrik elektronik muhendisligi öğrencisiyim bu sene hazırlık okuyorum daha bölüme geçmedim. Benim de yaptığım basit devreler var bunların osiloskop ile çalışma mantığını anlamak istiyorum, hangi devre elemanı değişirse ne olur vs bunları ölçüm yapıp gözlemleyerek ögrenmek istiyor ve merak ediyorum fakat osiloskop kullanmasını bilmiyorum. Pcb tasarım öğrendiğimde ve bölüme geçtiğimde osiloskopu daha cok kullanma alanım olacak. Araştırdığımda 2. El sitelerinde 2k/3k tl civarlarına katot ışınlı eski osiloskoplardan görüyorum. Bunlar benim işimi görür mü? Basit analog devrelerde en azından merakımı tatmin edermi ve öğretir mi?

Buarada Benim de şu şekil bir çalışma alanım var :)
IMG-20231228-WA0005.jpg

Bundan sonrasi sorudan bağımsız:
sol tarafı sonradan daha düzenli ve hacimli kutularla düzenledim daha derli toplu durdu. Öğrenciyim ama imkan buldukça ekipman almaktan çok zevk alıyorum. İlkokul 4te bir dondurma kutusunda biryerlerden söktüğüm motor parçalarini vs biriktirerek başladım bu teknik işlere. Bu ayki kyk bursumla bu havyayı almak istiyorum. https://www.pttavm.com/upx-852d+-v2...(-upx-9888-el-büyüteci-hediyeli-)-p-763547437
Belki öbür ay osiloskop alabilirim bakalım :)
 
Gözlemleyeceğin sinyaller de hep peryodik sinyaller olacaksa, analog osiloskop iş görür. Ama bu devirde her yerde Arduinolar, Raspberry PI lar STM ler varken, dijital devrelerle de çalışan bir osiloskop almak çok daha mantıklı bir seçim olur.

Hantek DSO2C10 için para biriktirmeye başla :) O UNI-T nin solundaki sarı yaratıktan da kurtulmaya bak :mad:
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,240
Mesajlar
122,500
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top