Forumdaki yazılan cevapların hepsine ben de katılıyorum aşama aşama ilerlemek çok daha mantıklı.
Bir de kısaca yaşadığım bir olayı anlatayım. Ben ortaokula giderken yazılım ve elektronik işlerine çok ilgiliydim.
İnternetten devreler bulup yapıyordum. Ama takılırsam çözüme ulaşabilmem pek mümkün olmuyordu.
Ya da yaptım çalıştı ama nasıl çalıştığını anlatacak kimse yok. Bir bilgi varsa da internette beni çok çok aşıyordu.
Liseye doğru kardeşime bu sefer ben ön ayak olmaya çalıştım. Onun ilgisi elektroniğe değil makine mühendisliğineydi.
Bana yardımcı olan olmamıştı, keşke o yaşta ilgilenselerdi mottosuyla yanlışlıkla ama iyi niyetle bilgiye boğdum.
Yazılım mı python ile başlasın hemen bilgisayara PyCharm kurdum 3-4 tane video serisi baktım youtube dan. Kafama en çok yatanı önüne koydum.
Program hangisini kullanayım diye bir derdi derdi yok, hangi dil öğreneyim diye arayışa geçmesine gerek yok.
Aslında ben öğrenmek istiyorum onun da o yaşta benim tek başıma yapamadığımı yapıp başarmasını istiyordum.
Artık iyi kötü bir başlangıç bilgim de olduğu için başta karşılaşabileceği bütün sorunları da tak diye çözecektim.
Ben ama lisede diğer derslerden vakit ayıramıyorum ama onun vakti var onu serbest bırakıyorum, uğraşsın diye.
En sonunda çocuk bezdi zorla 1-2 kere oturtturdum ama öyle de ilerlemez. 9-10 video ilerledi ve o iş bitti.
Aynı şeyi madem makina müh. istiyorsun deyip Solidworks ile de yaptım.
O yaşta en azından ben yapamazdım crack en güncel sürümü yükledim. En güzel video serisini buldum.
Bu sefer benim için de yeni ve çok zevkli bir konuydu 7-8 video beraber izledik çizdik bir şeyler.
Sonra yine vaktim oraya bütün odağımı vermemi engellediği için yalnız bıraktım. Durum yine aynı şekilde sonuçlandı.
Bir de göz ardı ettiğim en büyük şey her ikisini de öğrense somut bir sonuç çıkmıyor.
Örneğin çocuğun 3D printeri olsun ki çizmek için bir motivasyonu olsun.
Sonuçta tecrübeli mühendisler de iş yapa yapa öğreniyor. Bir ömür simülasyon programlarının başında çalışarak bilgi biriktirmiyor.
Motivasyonel bir eksiklik oluşuyor bu da devamında ilgisizliği getiriyor.
Bir keresinde bir il veya ilçe milli eğtim müdüründen şu sözü duymuştum "BİLGİ"nin beşte dördü "İLGİ" demişti.
Bu işin daha iyi bir açıklaması asla olamaz diye düşünüyorum.
Benim bakış açımdan öğrenmesi gereken her şeyi sunmuştum ama bir tek sorun ilgi yoktu.
Bu sebeple ben örneğin kendimi bir konuya odaklayıp o konuda nasıl bilgi edinmeye çalıştığımı düşünüyorum.
En son bir ürün elde etmek istiyordum. Bunun için adım adım amaca yönelik hala birçok bilgi topluyorum.
Bu kısımda
@taydin abinin dediğine sonuna kadar katılıyorum. Bir amaç, bir proje belirlemelisiniz.
Drone işi bence çok güzel bir proje olur bir multimetre ve lehim aleti alsanız başlangıç için çok yeterli. Geri kalanı da tornavida, pense vb.
Motivasyonu da açıkçası gayet tatminkar bence. Bu yazdığınız cihazlar çok iyi benim de böyle bir listem var bunları tamamlamaya çalışıyorum.
Bir kısmını sadece ailem aldı bir kısmına ben para kazanıp aldım. Öğrenme aşamasında bence bu cihazları baştan almanızda iki sakıncalı durum olabilir:
Birincisi pek bir cihaz hedefi kalmayacak. Çünkü bir sonraki ürünler çok çok pahalı profesyonel sınıfa geçmeye başlıyor.
Aynı zamanda kişiden kişiye göre değişir ama değerli cihazlar olduğu için kullanırken endişe durumu fazlaca olabilir.
Bozduğunda sadece deneyim kazanacağı nispeten daha ucuz şeylerle sıfırdan başlamak bence daha doğru. Yoksa öğrenmeyi bu şekilde yavaşlatmasın.
İkincisi de cihaz alma hedefi azalınca şöyle bir sorun olabilir.
Ben şahsen bir cihazı alırken ne kadar hakkını veriyorum, laf olsun diye mi alıyorum diye sorguluyorum kendimi.
Kimi cihaz var başta1 yıl kullanmadım ama şu anda %80-90 hepsine hakimim %60 özelliklerini de kullanıyorum.
Eğer durum böyleyse içim rahat ama değilse parayı boşa mı harcadım diyorum. Böyle bir endişem varsa öğrenip hakkını vermeye çalışıyorum.
Ya da almadan öğrenmeye çalışıyorum.
Sürekli yaptığım bir hata aynı anda 4-5 projeyi araştırıp o heyecandan bu heyecana koşuşturmak.
Okurken ve araştırırken günlerin nasıl geçtiğini anlamıyorum ama sonuçta ürün çıkmıyor. Bilgim artıyor ama deneyimim artmıyor.
Bu cihazlar bir anda yanında olursa aynı anda öğrenip çözmesi gereken birçok ödevi olmuş gibi de olabilir. İşin bu tarafı da var.
Ama şunu söylemeliyim ki bilgisi olmayan birisi olduğunuzu söylemişsiniz, araştırmanız ve belirlediğiniz ürünler gerçekten takdir edilmeyecek gibi değil.
Amacınız çok güzel, umarım beni bu konuda yanlış anlamazsınız kardeşim üstünde denediğim ve yaptığım iyi niyetli hataları yazdım.
Umarım oğlunuz da güzel bir hobi edinip kendini teknik bir alanda bir yandan geliştirir.
Buradan kardeşimden de özür diliyorum. Muhtemelen ben hiç ellemesen kesin bilgisayar müh. olmak isterdi günümüzdeki birçok genç gibi.
Şu anda kodlamadan nefret ediyor. Neyseki araba merakı sebebiyle hala makine müh. olmak istiyor.
Benim ileride uygulamayı düşündüğün yöntem INCEPTION, yani fikir ekme. En doğal sonuç bu şekilde elde edilir diye düşünüyorum.
Oğlunuzun yaşı fikir ekmek için pek uygun değil ama Drone uçurma gibi bir amaç bence harika bir yaklaşım olur.
Ya da ilgisini çekiyorsa mesela bu da benim hobim amatör telsizcilikle ilgilenebilir. Hatta siz de onunla beraber bu hobiye dahil olabilirsiniz.
Benim motivasyonum ben kendi telsizimi yapacağım demiştim ve bu yolda tonla RF mühendisliği ile ilgili şey öğrendim.
Amacım telsiz yapmak olamasaydı o karmaşık diyagram ve şemalardan bir şey anlamaz kaçardım hemen.
Aşağıya geçmişte izlediğim fakat aktif olmayan çok güzel drone yapan birisinin youtube kanalını ekliyorum. Daha iyileri de vardır mutlaka.
Bir de beni bu hobiye çeken nasıl yani kendimiz evde telsiz yapabiliyor muyuz dedirten rahmetli TB5X Mehmet Divili hocanın kanalını ekliyorum.
Videodaki bütün test aletleri ve telsizler el yapımıdır. Birçoğunun kutusunu da kendisi tasarlardı.
Oğlunuza meslekte ve hayatta başarılar diliyorum. Sizin değerinizi bilsin.