Mikro Step
Kıdemli Üye
Videolarda hic ama hic bu capaklar gorunmuyor. O videolarin gercek video degil animasyon oldugunu dusunuyorum.
Kesim yerlerinde çapaklanma olmuş. Üretici videolarında çapaksız gözüküyordu. Farklı bir uç mu kullandınız?Yaptığımız ilk deneme PCB ile ilgili değildi. İleride başkası karşılaştırma için görmek isteyebilir diye, kullanım kitapçığında belirtilen ilk denemenin video ve fotoğraflarını da ekleyeyim. Videoyu gereksiz derecede yüksek çözünürlükte çekince, yüklemeye üşenmiştik. Yüklenebilecek boyutlara getirdim.
39065 eklentisine bak
39066 eklentisine bak
39068 eklentisine bak39069 eklentisine bak
Videolarda hic ama hic bu capaklar gorunmuyor. O videolarin gercek video degil animasyon oldugunu dusunuyorum.
Makina ile CAM yazılımı gelmez zaten. G-Code dosyasını makinaya gönderdiğiniz yazılımı sormuştum. Mach3 gibi bir yazılım.Makina ile gelen CAM yazılımı yok. FlatCAM, ArtCAM, ve Cut 2D yi öneriyorlar. Cut 2D ye baktım, marangozluk tarzı işler için.
Birkaç gün önce pcb2gcode yazılımının son sürümünü derledim onu kullanmaya çalışacağım bakalım.
Uç körlendikçe çapak yapar. İlerleme + devir hızları tam doğru ayarlanmaz ise çapak yapar.Helloyu kesen sivri uç idi (10°). PCB yi 30° uç ile kestik çünkü videoda öyle diyordu. 30° ile çapaklanma çok daha az.
Wegstr videolarında ben daha kalın bakırı olan PCB kullandıklarını düşünüyorum (70 oz). O zaman bıçak çok net kesimler yapar. Ama benim kullandığım dandik çin malı PCB. Olması gereken 35 oz kalınlıkta bile değildir, o yüzden çapak yapması da normaldir diye değerlendiriyorum.
Makina ile CAM yazılımı gelmez zaten. G-Code dosyasını makinaya gönderdiğiniz yazılımı sormuştum. Mach3 gibi bir yazılım.
Uç körlendikçe çapak yapar.
tool-post denen bir şey var. CAM işlemini solidworks ile yaptınız diyelim. SolidWork'den g-code çıktısı alırken, makinanız hangisi toolpost'a göre uyumluysa öyle g-code dosyasını export almanız gerekir. Piyasada genelde mach3 kullanılır. Dolayısıyla g-code dosyasını solidworks'ten export alırken mac3 için uyumlu olarak seçmeniz gerekir.Kendi kontrol yazılımı var bedava. Bir alternatife ihtiyaç duymam herhalde.
Flatcam'in veya Pcb-Code'un güzel yanı bu. SolidWorks ile bun yapmak için pad.dxg'sini tekrar solidworks'e ayrıca aktarıp, ayrıcam cam yapmanız gerekir.Sanırım pcb2gcode ile gideceğim. Tamamen bu iş için optimize edilmiş, bu işin gerektirdiği bütün özellikleri sağlıyor gibi duruyor.
Solidworks veya başka katı modelleme yazılımı PCB için gereken bütün düzenlemeleri yapabilecek mi? Mesela soldermask uyduladıktan sonra, padlerin üzerindeki soldermask, özel bir yaylı uç ile temizleniyor. Bunun gerberini verebilecek mi solidworks?
İşte buradakilerden hangisi Wegstr için uyumlu onu bilmek gerek.
Evet bahsettiğim olay bu. Düz çizgilerde bunu hissetmezsiniz fakat, dönüşlerde vetric carve ufacık bir arc'ı parçalı halde kod olacak şekilde türetiyor. Zaten çizim kısımları pek pratik değil. Çizgiler parçalı aktarılıyor, sonra onları joinle tek tek pirleştiriyorsunuz. Bunu da noktaların yakınlığın göre yapıyor.Aslında eksenlerden abzürt sesler çıkıyor, belki de uygun processor seçilmemiştir. Geçmişte step motorlarla yaptığım çalışmalarda, step motorun devire göre değişen bir ses çıkardığını biliyorum, ama ses az çok homojen oluyordu. Bunda olabilecek her türlü farklı ses çıkıyordu, sanki gcode'lardan dolayı step motor doğal olmayan hareketler yapmaya zorlanıyor gibi.