PCB için yeni CNC

Videolarda hic ama hic bu capaklar gorunmuyor. O videolarin gercek video degil animasyon oldugunu dusunuyorum.

Yaptığımız ilk deneme PCB ile ilgili değildi. İleride başkası karşılaştırma için görmek isteyebilir diye, kullanım kitapçığında belirtilen ilk denemenin video ve fotoğraflarını da ekleyeyim. Videoyu gereksiz derecede yüksek çözünürlükte çekince, yüklemeye üşenmiştik. Yüklenebilecek boyutlara getirdim.

39065 eklentisine bak

39066 eklentisine bak

39068 eklentisine bak39069 eklentisine bak
Kesim yerlerinde çapaklanma olmuş. Üretici videolarında çapaksız gözüküyordu. Farklı bir uç mu kullandınız?

Videolarda hic ama hic bu capaklar gorunmuyor. O videolarin gercek video degil animasyon oldugunu dusunuyorum.

Helloyu kesen sivri uç idi (10°). PCB yi 30° uç ile kestik çünkü videoda öyle diyordu. 30° ile çapaklanma çok daha az.

Wegstr videolarında ben daha kalın bakırı olan PCB kullandıklarını düşünüyorum (70 oz). O zaman bıçak çok net kesimler yapar. Ama benim kullandığım dandik çin malı PCB. Olması gereken 35 oz kalınlıkta bile değildir, o yüzden çapak yapması da normaldir diye değerlendiriyorum.

Makina ile gelen CAM yazılımı yok. FlatCAM, ArtCAM, ve Cut 2D yi öneriyorlar. Cut 2D ye baktım, marangozluk tarzı işler için.

Birkaç gün önce pcb2gcode yazılımının son sürümünü derledim onu kullanmaya çalışacağım bakalım.
Makina ile CAM yazılımı gelmez zaten. G-Code dosyasını makinaya gönderdiğiniz yazılımı sormuştum. Mach3 gibi bir yazılım.

Helloyu kesen sivri uç idi (10°). PCB yi 30° uç ile kestik çünkü videoda öyle diyordu. 30° ile çapaklanma çok daha az.

Wegstr videolarında ben daha kalın bakırı olan PCB kullandıklarını düşünüyorum (70 oz). O zaman bıçak çok net kesimler yapar. Ama benim kullandığım dandik çin malı PCB. Olması gereken 35 oz kalınlıkta bile değildir, o yüzden çapak yapması da normaldir diye değerlendiriyorum.
Uç körlendikçe çapak yapar. İlerleme + devir hızları tam doğru ayarlanmaz ise çapak yapar.
Sonuçta makine ilerlerken malzemeyi kesmeye çalışıyor, henüz kesip koparamadan ilerleme çalışırsa çapak yapar.

Bunun için dilek çizgiler oluşturun. 100 tane kadar. her çizgiye 1'den 100'e kadar ilerleme hızını değişik verin. Çıkan sonuca göre hangi çizgide çapak az ise o ilerleme hızını bundan sonra o freze ucu için kullanın.

çapak aslında ucun keskinliği ve devir sayısıyla ilgili. çünkü uç V şeklinde pcbye daldıktan sonra yatay ilerliyor. yani aynı bir tornanın çakısı gibi bakırın kenarların keserek çıkarıyor uç kör veya uygun olmayan bir uç ise bu defa kesmek yerine parçalayarak bakırı kenara ittirmiş oluyor.

son hello denemesinde gördüğüm kadarıyla orjinal spiral uç yerine farklı bir uç kullanılmış ?

Makina ile CAM yazılımı gelmez zaten. G-Code dosyasını makinaya gönderdiğiniz yazılımı sormuştum. Mach3 gibi bir yazılım.

Kendi kontrol yazılımı var bedava. Bir alternatife ihtiyaç duymam herhalde.

Uç körlendikçe çapak yapar.

Uç daha sıfır ve karbür, kör değildir. Malzeme de pertinax, o yüzden keskinlik ile ilgili değil sorun.

Uç çok sivri olduğu için kesim bölgesindeki çap çok küçük, belirli bir yüzey hızı elde etmek için çok daha yüksek devirlere çıkmak gerekiyor. Bunun vereceği devirin çok daha üstüne. O yüzden 10° lik uç uygun bir uç değildi.

Ama 30° ile olan sonuçların resmi de var konu içerisinde, arada dağlar kadar fark var. Wegstr nin videolarındaki kadar temiz değil tabi gene, ama orada bence sırf çekim amaçlı bazı düzenlemeler yapılmış olabilir. Mesela yüzeyi yağlayıp sonra da silmiş olabilirler. Onun dışında iki kat bakır kalınlığı olan 70 oz PCB kullanmış olabilirler. Bu iki faktör sayesinde çok temiz bir sonuç elde edilebilir. Ama gerek var mı? Ben PCB yi yağlamak istemiyorum. Sonra o yağı temizlemek ile uğraşacaksın, tam temizlenmeyecek, soldermask'ın iyi yapışmasını engelleyeceğim vs vs.

Kendi kontrol yazılımı var bedava. Bir alternatife ihtiyaç duymam herhalde.
tool-post denen bir şey var. CAM işlemini solidworks ile yaptınız diyelim. SolidWork'den g-code çıktısı alırken, makinanız hangisi toolpost'a göre uyumluysa öyle g-code dosyasını export almanız gerekir. Piyasada genelde mach3 kullanılır. Dolayısıyla g-code dosyasını solidworks'ten export alırken mac3 için uyumlu olarak seçmeniz gerekir.

Bu her makinanın yazılımına göre değişir. Sizin makinanızın içinde gelen yazılım sadece GRBL kullanıyor olabilir. Dolayısıyla CAM yaptığınız programdan GBRL olarak seçerseniz istediğiniz yazılımı CAM için kullanabilirsiniz. Ahşap, metal farketmez.

EspiritCAM bile olabilir.

Yağ yerine benim gördüğüm az bir şey WD40 sıkıyor.

Sanırım pcb2gcode ile gideceğim. Tamamen bu iş için optimize edilmiş, bu işin gerektirdiği bütün özellikleri sağlıyor gibi duruyor.

Solidworks veya başka katı modelleme yazılımı PCB için gereken bütün düzenlemeleri yapabilecek mi? Mesela soldermask uyduladıktan sonra, padlerin üzerindeki soldermask, özel bir yaylı uç ile temizleniyor. Bunun gerberini verebilecek mi solidworks?

Sanırım pcb2gcode ile gideceğim. Tamamen bu iş için optimize edilmiş, bu işin gerektirdiği bütün özellikleri sağlıyor gibi duruyor.

Solidworks veya başka katı modelleme yazılımı PCB için gereken bütün düzenlemeleri yapabilecek mi? Mesela soldermask uyduladıktan sonra, padlerin üzerindeki soldermask, özel bir yaylı uç ile temizleniyor. Bunun gerberini verebilecek mi solidworks?
Flatcam'in veya Pcb-Code'un güzel yanı bu. SolidWorks ile bun yapmak için pad.dxg'sini tekrar solidworks'e ayrıca aktarıp, ayrıcam cam yapmanız gerekir.

Sanal makina vs kullanıp sırf bu export için eski versiyon pcb-code yazılımları düzenini oturtabilisiniz uzunca süre iş görecektir. Ama yukarıdada bahsettiğim gibi makinanız için uyumlu olan toolpost'u bulmalısınız. VetricCarve'den export yaparken bile bunu soracaktır.

Bu toolpost olayına bakayım. Daha önce kullandığım birşey değil, diğer konuda bunları tecrübe ederiz artık.

Fusion'da mach4mill toolpost. Listeden birçok makineye göre seçiyorsunuz. Bütün CAM progamlarında bu vardır. Sizin makinanızın örnek g-code'unu editor ile açın. Açıklama satırı olarak belki yazmışlardır.

1734354168601.png

1734354292525.png

Wegstr yazılımını indirdim. Postprocessors klasöründe post-processor'ler var. Ama sadece fusion360, SolidCam, Cut2D, CamWorks için...
PCB-code'un benzer şekilde kod üretmesi için uygun post-processor gerekir.

Son düzenleme:
Postprocessors
Flatcam de "Preprocessor" ile g-code oluşturma toolu seçilebiliyor.

39078 eklentisine bak
İşte buradakilerden hangisi Wegstr için uyumlu onu bilmek gerek.

@taydin güzel haberi vereyim. Örnek hello.gcode'unda yazmışlar.
"mach2/3" formatında çıkartılmış.

1734354971931.png

Bu arada çapakların bir sebebi g-code olabilir. Vetric carve'in böyle bir saçmalığı olabiliyor. Düz çizgiyi parça parça koordinat gibi hesaplayıp üretiyor. Dolayısıyla makina vuruntulu gibi çalışıyor. Ama makina küçük diye bunu hissetmeyebilirsiniz. Halbuki doğrusal düz bir çizgide hareketin g-code'u tek satır olmalıdır.

Son düzenleme:
Kendi sample gcode larına bakınca Mach2/3 için oluşturulduğu anlaşılıyor.

explorer_KAvo1i7BIV.png

Aslında eksenlerden abzürt sesler çıkıyor, belki de uygun processor seçilmemiştir. Geçmişte step motorlarla yaptığım çalışmalarda, step motorun devire göre değişen bir ses çıkardığını biliyorum, ama ses az çok homojen oluyordu. Bunda olabilecek her türlü farklı ses çıkıyordu, sanki gcode'lardan dolayı step motor doğal olmayan hareketler yapmaya zorlanıyor gibi.

Güz
Aslında eksenlerden abzürt sesler çıkıyor, belki de uygun processor seçilmemiştir. Geçmişte step motorlarla yaptığım çalışmalarda, step motorun devire göre değişen bir ses çıkardığını biliyorum, ama ses az çok homojen oluyordu. Bunda olabilecek her türlü farklı ses çıkıyordu, sanki gcode'lardan dolayı step motor doğal olmayan hareketler yapmaya zorlanıyor gibi.
Evet bahsettiğim olay bu. Düz çizgilerde bunu hissetmezsiniz fakat, dönüşlerde vetric carve ufacık bir arc'ı parçalı halde kod olacak şekilde türetiyor. Zaten çizim kısımları pek pratik değil. Çizgiler parçalı aktarılıyor, sonra onları joinle tek tek pirleştiriyorsunuz. Bunu da noktaların yakınlığın göre yapıyor.

Bu sebeple kaliteli bir cam programı her zaman daha iyidir.
He örnek pcb dosyasını neden bu kadar kaliteli çıkıyor. Belki solidcam ile üretmişlerdir. Lisansı hayli pahalı olduğundan üst tarafa vetric diye yazmışladır.

Forum istatistikleri

Konular
7,116
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back