Bu dediklerimi sahada çalışmamış kimse anlamayacaktır öncelikle onu belirteyim.
Neden Uni-T akım ölçer cihazlara çöp dediğimi anlatayım
Ah benim güzel kardeşlerim, lineer güç kaynaklarını almışsınız ya da tatlı lab PSU'larını, fluke'dan akım geçirmişsiniz, bir de UniT'den, sonuç aynı çıkınca bak gördün mü 27k vermeye gerek yok 1.5k versen yeter. O mantıkla milyon dolara güç analizörü almaya gerek yok o zaman. İki true rms cihaz alalım, çarpıp bölelim dimi. 200TL'ye priz tipi güç analizörler var N11'lerde vs. Ne güzel dünya...
Peki gerçekten öyle mi durum bakalım...
Ölçü aletinin özelliği ondan referans alabilmektir. Örneğin, bir devre yaptın, sen devrede 5V ya da 10A ölçtüğünü sanıyorsun, ama gerçekte öyle mi acaba?
Bunun için kullanılan yöntem 20-30 ölçüm almak aynı değerde ve ortalamasını alıp kalibrasyonlu değerin o olduğunu varsaymaktır.
İddiam odur ki UniT ile referans falan a-la-maz-sı-nız! Arkadaş söylemiş, kabloyu oynatırsın değer değişir, yanından başka kablo geçer değer değişir, yanında hoparlör varsa değer değişir, motor çalıştırırsınız değer değişir. Hele ki büyük trafolarla bobinlerin yanından akım ölçmek, hele ki o akımı PWM ile kıyıyorsanız ya da triyak gibi şeylerle im-kan-sız!
Bir devre yaparsınız, 10A kalibrasyonlu değer dersiniz, sahaya çıkmışsınız 15A ya da 7.5A akıyor aslında...
Ben size bedava saha sonucu söylüyorum, onlarca yaptığım deneyimin sonucu. Bir sizler akıllı değilsiniz, fiyat/performans deyip ürünü alıp, sonra çöp olduğunu sahalarda onlarca kez gösterip, Fluke ile ortama sanki porche araçla girmişim gibi olan çok durum oldu.
Peki bu neden oluyor; tatlı su kurbağası gibi değil saha. Orada gürültüler, çevresel manyetik alanlar vs. vs. bir çok etmen var.
Pens ampermetrenin hası, yanında manyetik alan değişimi varsa etkilenmemesidir.
Uni-t gibi Brymen falan bir çok firmanın multimetresinde sorun görmedim. O işleri çözdüler artık, çok sorun çıkmıyor eğer çok gürültülü falan sinyal üretmiyorsanız. Ama pens ampermetre demek kendi özel sensörünü yapabilmek demek. Bunda da deneyim Fluke'dan yana...
Uni-T almayın demem ayrıca ama ne aldığınızı bilerek alın.