Aklıma bir soru takıldı. Şimdi bu pensampermetrelerin düşük akımlarda hata payı artıyormuş ya, acaba evde 10A altı düşük akımlar ile uğraşmak için kaçak akım pensampermetresi mi almalıydım?

Kaçak akım pensampermetresi de öyle her işe gelmez. Kaçak akımında bir sürü tipi var, mesela DC kaçak akımı ölçebiliyor mu? Ayrıca mesela kaçak akımlar düşük olduğu işin open loop fluxgate olan tipler var bunlar zaten doğrudan 0-50mA arası ölçülsün diye sadece. Kullandığınız ekipmandan beklentiniz ne mesela?

Kaçak akım pensampermetresi de öyle her işe gelmez. Kaçak akımında bir sürü tipi var, mesela DC kaçak akımı ölçebiliyor mu? Ayrıca mesela kaçak akımlar düşük olduğu işin open loop fluxgate olan tipler var bunlar zaten doğrudan 0-50mA arası ölçülsün diye sadece. Kullandığınız ekipmandan beklentiniz ne mesela?
Kaçak akım anlamında bir şey beklemiyorum.
Ben evde kendi halinde devre yapan biriyim. Daha 10A ile çalışan bir devre yapmadım mesela.
Tek amacım multimetreyi devreye bağlamakla uğraşmadan pensampermetre ile ölçmek.
Birde amper ölçerken Uni-T UT139C nin 10A lik sigortasını çok sık patlatıyorum. Sırf bu yüzden pensampermetre almak istedim.
Geçen aldığım pensampermetre ebat olarak fazlasıyla büyük çıktı. Daha böyle masa üstünde ufak tefek bir şey istiyordum aslında.

Benim gördüğüm kaçak akımlar ekstra büyük oluyor, çünkü bunların içine koca fabrikanın ya da makinanın 3fazı nötr ü koyuyorlar. Bence AC+DC ölçebilen bir pensampermetre aldığınız sürece sıkıntı yok, ucuz pensampermetrelerin ölçüm tekniğinden ötürü zsten aşırı hassas ölçümler almak mümkün değil, her ekipmanın belli toleransları var. Eğer 1.212A i 1.21A ya da 1.2A diye okumanın rahatsız edecekse bunun çözümü yine kaçak akım pensampermetresi kullanmak olmaz bence. Kafada bu hata payını tutup acaba yanlış mı ölçtüm noktasını bilmek yeter, ha tabi @DeveliAhmet in dediği gibi bir durum gözlersen sahada kafayı yersin ama evde gözlemleyebilecrğini sanmam

Aklıma bir soru takıldı. Şimdi bu pensampermetrelerin düşük akımlarda hata payı artıyormuş ya, acaba evde 10A altı düşük akımlar ile uğraşmak için kaçak akım pensampermetresi mi almalıydım?

yeni aldığınız pensampermetreyi manuel moda alıp 60 A'ya ayarlarsanız küçük akımlarda daha hassas ölçüm alabilirsiniz. kaçak akım ölçümü farklı bi hikaye fakat atıyorum kaçak akım 1 A'in üzerindeyse elindeki alette fikir verme açısından harikalar yaratabilir.

Standart bir pensampermetre ile evde rahatlıkla 10A altında AC ölçümü yapabilirsin. Küçük akımlar sadece DC ölçerken sıkıntı yaratıyor, AC de bir sıkıntı yok. Ölçü aletinin AC çözünürlüğü neyse o çözünürlükle ölçüm yapabilirsin.

Uzun zaman önce UT210E yi hevesle almıştım. Pek kullanamadan kısa sürede çöp oldu.

Pensi çıkarıp ters yönde takarsın, farklı değer gösterir. Dönüş hattından ölçersin, farklı gösterir. Kablonun 30cm ötesinden ölçersin, farklı gösterir. Aynı şeyi masada 50cm öteye taşırsın, farklı gösterir. Aletin rotasyonunu çevirirsin farklı gösterir...

Kısa süre sonra pens kısmı yalama olup, ölçümler iyice tutarsızlaştı. 1A gösteriyorsa açıp sıkarsın, 1.2A gösterir. Sonra pil yatağıda basmamaya başladı. İç.ini açınca aleti bir arada tutan vidaların sıkıldığı plastik kısımların hepsinin çatladığını gördüm.

Yanlış hatırlamıyorsam bunun bir de nüvesi manyetize olup sapıtıyordu. Sıfırlamak için degauss bobini falan yapmaya çalışanlar vardı.

O dönem bir de UT61E almıştım. Yanlışlıkla CCFL sürücüden yüksek voltaj atlayınca meftaa olmuştu. Bir ölçü aleti bu kadar kolay bozulmamalı.

EEvblog Dave'in bir sözde üst model bir UNI-T multimetre incelemesi vardı. PCB tasarımı berbattı.

Kısacası UNI-T sevmiyorum.

UT61E bozulunca konuyu iyice araştırıp Brymen BM869 almıştım. Yıllardır tepe tepe kullanıyorum.

Son düzenleme:
bende de lcr metresi var, arka kapagini bir kez actim artik hic kapanmiyor nasil bir tirnak yaptilarsa, sanki ozellikle uyduruk yapiyorlar.

tiger ve/veya panter tanklarının t-34'le karşılaştırılmasına benzer bi durum ortaya çıkıyor. bi de saha falan denince aklım direkt kursk muharebesine atlama yapıyor.:oluat::kafa_oksa1::yerlereyat1:

Uzun yıllardır tes 3050 model pens tipi multimetreyi kullanıyorum. 10 yılı geçti.

Ölçüm ve hassasiyetinden çok memnunum. En temel ölçümleri voltaj, akım, omaj ve kısadevre kontrollerini sağlayabiliyorum.

Autorange ve manual range fonksiyonu minimum ve maksimum ölçüm alma , hold özellikleri de çok işe yarıyor.

images (3).jpeg

Son düzenleme:
Uzun yıllardır tes 3050 model pens tipi multimetreyi kullanıyorum. 10 yılı geçti.

Ölçüm ve hassasiyetinden çok memnunum. En temel ölçümleri voltaj, akım, omaj ve kısadevre kontrollerini sağlayabiliyorum.

Autorange ve manual range fonksiyonu minimum ve maksimum ölçüm alma , hold özellikleri de çok işe yarıyor.

30707 eklentisine bak
Benim hic buna benzer cihazim olmadi :rolleyes:

Benim hic buna benzer cihazim olmadi :rolleyes:

Benimde olmadı. İş yerinde kullanıyorum.

Şimdi yeni bir pens ampermetre gönderdiler ama alışamadım.

Fieldpiece sc660 model. Aşağıdaki ürün. Bir çok fonksiyonu var. Kapasitemetreden tutun termometreye faz sırası ölçümünden frekans duty ölçümüne. Herşey var.

Kafası da dönüyor.

images (4).jpeg

Benimde olmadı. İş yerinde kullanıyorum.

Şimdi yeni bir pens ampermetre gönderdiler ama alışamadım.

Fieldpiece sc660 model. Aşağıdaki ürün. Bir çok fonksiyonu var. Kapasitemetreden tutun termometreye faz sırası ölçümünden frekans duty ölçümüne. Herşey var.

Kafası da dönüyor.

30708 eklentisine bak
bu guzelmis

Asıl soruyu soralım Brymen BM869 mi yoksa Fluke 87V mi :)

Ben hemen cevabımı vereyim; torunlarıma bırakmak için Fluke 87V!

Ha bir de Uni-T rezilliğini görmek isterseniz videoya buyrun.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: clc

Ha bir de Uni-T rezilliğini görmek isterseniz videoya buyrun.

Kesinlikle Fluke :dans1:
AMA multimetreler listesinde bilem yok. Konmadi bile :kotek1:

Fluke 87V bir elektrikçi multimetresidir. Brymen BM869 ise elektronikçilere hitap eden bir cihaz. Eğer teknik özelliklerini yan yana koyup kıyaslarsan, neredeyse bütün spec'lerde BM869 un daha üstün olduğunu görürsün.

Sen dedenin multimetresini kullanıyor musun? :D

Bir de marka bazında genellemeler yapmamak lazım diye düşünüyorum. Her UNI-T kötüdür demek ne kadar yanlış ise, her Fluke iyidir demek de o kadar yanlıştır. Fluke'un ucuz multimetreleri var, Fluke 103 mesela, tam anlamıyla berbat bir multimetre. Model bazında değerlendirmek lazım her multimetreyi.

@hakan8470 bakma sen onlara, listeye Fluke sokmazlar, evlerini az araştırsan 3 tane Fluke çıkar en azından, dimi @taydin hocam :)

16 senedir Fluke 117, yine yaklaşık 14 senedir Fluke 365 ve 375, 10+ senedir Fluke 87V, bilimum alanlarda Fluke 179 kullanan biriyim.

87V de BM869'da ikisi de bence hem elektronik hem de elektrikçilere hitap ediyor. uA mertebesinin elektrikçilerle ne alakası var yoksa hocam...

BM869'un komutatörü aktif saha kullanımında 10 yılı çıkaracağını hiç sanmam :)
50000 countluk iş yapan adam zaten gidip bu oyuncağı almamalı. Adamın derdi 1.56uA ölçmek gidip Brymen gibi şeyler alıyor. Bu tarz çoklu countlar için masa tipi alet almak lazım.

Fluke harici tartışmalar bana şu aşağıdaki aleti hatırlatıyor :)

Edit: Sonradan gördüm, ben amiral gemisi Fluke'lar için diyorum. Yoksa Fluke'un çok kötü aletleri var Fluke 287 mesela ömür törpüsü :S

Bir de soru sorayım, aktif olarak Fluke harici aletler neler kullandınız ve kaç seneydi?

Owon diye bir skop vardı allah düşmanıma versin direkt öyle bir skop mesela. Uni-T'de clamp metrede böyle...

25082022155223.jpeg

Neticede marka bazında değil, model bazında değerlendirmek lazım. O konuda aynı şeyi farklı şekilde söylüyoruz. Bende Fluke'un normal pensesi ve kaçak akım pensesi var, kesinlikle tavsiye ederim. Ama Fluke multimetre yok elimde, tavsiye etmem :) Çok para, az özellik.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back