Punta makinasi icin punta sure ayar devresi

serkan_48

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
1,755
Arkadaslar merhabalar.

Ufak bir punta makinasi yapiyorum. Kendimce hobi olarak uğraşıyorum. Ince nikel seritler ile lityum ion pilleri puntalayacagim. Pil paketleri olusturmak icin.

Bu is icin bir trafo edindim ve sekonder sargisini yeniden sardım. Punta icin uc kismini dizayn etmeye calisiyorum.

Simdiki ikinci konu punta kalitesi icin punta suresi cok onemli. Bu noktada bana 0.1 saniye ile 3 saniye arasinda role cikisi verecek bir devre lazim. Sureyi bir potansiyometre ile ayarlamam lazim. Birde profesyonel makinalarda bir ozellik daha gordum. Bir punta yapilirken gerilim ayarlanan sure 1 pals yada 2 pals veriliyor. Mesela 0.15 mm kalinliktaki nikel serit en iyi 0.4 saniye sure ile 2 pals ile tutuyor.

Bu iki fonksiyonu nasil bir devre ile yapabilirim? Sure icin 555 entegresi ile yapabilirim diye dusunuyorum ama 1 pals yada 2 pals konusunu nasil yapabilirim bilemedim.

Bir konu daha kullandigim transformator yaklasik 700 watt gucunde. Bu trafo ile punta makinasi yapan arkadaşlar var. Cin mali punta devresi kullaniyorlar. Bu devre sureyi ve palsi ayarliyor ancak bir sure sonra trafoyu anahtarlayan role arktan dolayi gecirmiyor yaniyor. Ben bu noktada kontrolu roledeki arizalanmayi ve gecikmeyi engellemek icin triyak ile yapmak istiyorum.

Fikirlerinizi paylasir misiniz ?
 
Projede kullanacagim trafo bu.

IMG-20201013-WA0001.jpeg
 
Ben olsam 555 ile uğraşmaktansa cihazı bir üst seviyeye çıkarır arduino kullanırdım. Kodlama ile saniyede ayarlanır, pals da ayarlanır diye düşünüyorum. Hatta küçük bir keypad ve lcd ile harikalar yaratabilirsin :)
 
Ben olsam 555 ile uğraşmaktansa cihazı bir üst seviyeye çıkarır arduino kullanırdım. Kodlama ile saniyede ayarlanır, pals da ayarlanır diye düşünüyorum. Hatta küçük bir keypad ve lcd ile harikalar yaratabilirsin :)

Aynen bu tavsiyenin geleceğini biliyordum. :):kizgin4:Ama cok buyuk bir eksiklik var. Oda programlama bilgimin eksik olmasi. Bende isterdim ama pek mumkun degil. O yuzden analog cozum bakiyorum.

Ilk basta sadece sureyi ayarlasam yeter iki pals olayi olmasa da ard arda iki punta atarim.
 
Bu trafonun bir benzerinden benim de elime geçti, aklıma da aynı proje geldi ama vaktim yok diye almadım. Hala imkanım var acaba alsa mıydım. Mikrodalga trafosu değil mi bu?
 
Evet mikrodalga trafosu. Pil isi yapanlar genelde kendileri bu trafo ile yapiyorlar.

Uyarayim sargilari aluminyum tel kullanarak yapılmış. Pirimer 220 volt sekonder yuksek voltaj.

Modifiye icin sekonder sargıyı keserek cikarttim. 25mm2 lik iletkenden 2 tur sarim sardim. Bir kac dakika icinde sekonderden 20 saniyelik kisa devre akimi cektim iyi isiniyor trafo.

20201015_112017.jpg
 
Röle yerine triyak ile trafo sürülse olmaz mı?

O zaman arduino veya 555 li zamanlama devreleri kolay adapte edilir.
 
Sekonderi baya kalın yapmışsın :) Çok kısa süreli değdirince bile fazla eritebilir gibime geliyor. Denedin mi hiç kısa süreli değdirip puntalamayı?
 
Sekonderi baya kalın yapmışsın :) Çok kısa süreli değdirince bile fazla eritebilir gibime geliyor. Denedin mi hiç kısa süreli değdirip puntalamayı?

Denedim cok hizli isiniyor.

Kalin olmasindaki amac puntanin cok kisa surede tamamlanip pilin isinmamasi.

Isi burada cok onemli. Pil kutubundaki kimyanin bozulmamasi icin puntanin saniyeninde altinda tamamlanmasi lazim.
 
Ayrı bir dijital devre ile yapmak hakkaten uğraştırır. Bir tane monostable multivibratör, bir tane de preset edilebilen sayaç lazım olur. İlk düğmeye basınca sayaç 1 değerine preset olacak, ikinci düğmeye basınca 2 değerine preset olacak ve monostable'ı sayaç değeri kadar tetikleyecek. Yapılır ve öğretici olur, ama sonra başka bir özellik daha lazım olunca komple sıfırdan tekrar dijital tasarım gerekir. Arduino çok daha mantıklı.

Ama illa dijital yapacam diyorsan istersen küçük bir FPGA kullan :katil2:
 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,292
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top