Rigol laboratuvar güç kaynakları ve akım sınırlama

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,806
Elimde 110 V amerikan şebekesi için olan bir JCD 8898 havya seti var. Bunu bir projede kullanmak için başka bir forum üyesinden satın almıştım. Havya seti hiç kullanılmamış durumda idi. Başka bir konuda bu havya setinin kontrol kartında bulunan zenerin kaç volt olması gerektiği ile ilgili fikir alış verişi olmuştu. Ben de bu elimdeki havya setinden zeneri söküp kırılma voltajını belirleyeyim dedim.

Normalde zenere seri bir direnç bağlayıp bir voltaj kaynağına bağlamak ve voltaj kaynağının voltajını arttırıp hangi voltajda sabitlendiğini görmek yeterli. Ama bende akım sınırlama özelliği olan Rigol DP821A güç kaynağı var, dedim ki, akımı 20 mA değerine sınırlayayım, Voltajı da 12 V yapayım ve zeneri bağlayayım. Kırılma voltajı neysa o voltajda güç kaynağı akım sınırlama moduna girecek ve böylece ben de kırılma voltajını görecektim. Güç kaynağı çıkışını ON yaptım ve zeneri çıkış terminallerine değdirdim. Zener anında bozuldu :dusun2: Sonradan ölçünce kısa devre olduğunu gördüm.

Acaba dedim bu zener zaten bozuk muydu? Hadi dedim bir LED ile deneyeyim. Akımı 10 mA ile sınırlandırdım, voltajı gene 12 V ayarladım ve LED'yi çıkış terminallerine değdirdim. LED çok kısa süre ışık verdi ve o da arızalandı ...
 
Sanki güç kaynağı geç tepki veriyor. Eninde sonunda akım değeri ayarlanan akım sınırına geliyor, ama kısa süre de olsa çok daha büyük bir akım geçiyor. Bunu teyit etmek için 0.47 Ω bir dirence osiloskobu bağladım, sonra da osiloskop kayıt yaparken direnci güç kaynağına değdirdim. Bu sırada güç kaynağının çıkışı gene 12 V, akım sınırlama ayarı da 10 mA idi.

b.png


Bu ölçümü yapmak için proba özel bir ölçekleme faktörü tanımladım (0.47:1). Her 1 V, 1 A akıma karşılık geliyor. Görüldüğü gibi, benim 10 mA akım sınırlama ayarı yaptığım güç kaynağı, anlık olarak yükten neredeyse 20 A akım geçiriyor !!! Ve bu yüksek akım durumu 800 μs süreyle devam ediyor. Sonrasında akım değeri, ayarlanan 10 mA değerine düşüyor.
 
Ulan hem zeneri hem de LED'yi katlettin, artık bırak dağınık kalsın, sınırlandırmasan da olur akımı ... Neyse, osiloskobu tekrar kayıda aldım ve bu sefer LED yi takınca ne olduğuna baktım.

a.png


Evet LED'den anlık olarak 8 A akım geçiyor. 400 μs süreyle çok yüksek bir akım geçmeye devam ediyor ve sonunda LED içten kopuyor ve akım da kesiliyor.
 
Bununla ilgili internette araştırma yapınca başkalarının da aynı sorunla karşılaştığını gördüm


Orada sorunun, güç kaynağı çıkışında çok yüksek değerli bir elektrolitik filtre kondansatöründen kaynaklandığı belirtiliyor. Hakkaten de bu mantıklı. Eğer LED'yi, güç kaynağı çıkışı OFF iken bağlarsam, sonra da çıkışı ON yaparsam, o zaman akım sınırlaması doğru çalışıyor, ani ve öldürücü bir sıçrama yapmıyor. Hem LED hem de zener test etmek mümkün oluyor. Ama güç kaynağı çıkışı hali hazırda ON iken LED'yi güç kaynağı terminallerine değdirirsem, LED kesin olarak gidiyor.

Yani bu Rigol güç kaynaklarına yükü kesinlikle çıkış OFF iken bağlamak, sonradan çıkışı ON yapmak lazım. KESİNLİKLE çıkış ON iken yük bağlamamak lazım. Bu sorun başka laboratuvar güç kaynaklarında da olabilir o yüzden bu sistemi genel olarak uygulamakta yarar var.
 
Üstad;
Güç kaynağındaki sorunu bir şekilde aşarsın.

Foruma Zener diyot test cihazı diye bir başlık açmıştım. Atölye de yüzlerce arızalı kartlardan çıkarttığım DIP/SMD diyotlar vardı. Bazıları arızalı, bazılarının üstündeki yazıları okunmuyordu.
Bu cihaz sayesinde, sağlam diyotları ayıkladım.
Zener diyotları çalışma voltajlarına göre sınıflandırdım. SMD diyotları ölçmek için, pratik olan, SMD prob kullandım.
uni-t-olcu-aleti-smd-tweezer-probu-uni-t-multimetre-uni-t-24090-71-B.jpg


Elektronikle ilgilenenlerin kullanabileceği faydalı bir cihaz. Düşük maliyetli ve kullanışlı...Tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:
Anahtara basıldığı anda diyoda dokunmanız sıkıntı olur. Toprak bağlantınız olursa sizi çarpa riski var. Bu yüzden bence devre uygun değil.
Video açılışında bu devrenin şehir şebekesi ile çalıştığı, çalışırken dokunmanın ciddi risk oluşturabileceği şeklinde uyarı koyun. Çünkü devreyi yapıp açık halde denemek isteyen biri öbür tarafa yolcu olabilir.
 
Bendeki devre de anahtar var.
Sadece ölçüm yapılacağı zaman butona basılıyor. Boşta iken problar da enerji yok.
 
Enerji yok biliyorum ama bu anahtara basınca şebekeye bağlı olduğunuz gerçeğini değiştirmez. Çarpılma riski her zaman var. En azından video başına uyarı koyup izleyen kişiyi uyarın.
 
Son düzenleme:
Bu devre yerine iş görüyorsa eğer bir tane step up ile max volt alınsa 34V civarı falan olmaz mı? Daha büyük değerler ölçülmez ama hem şebekeden kurtulunur hem de çarpılınmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,640
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top