Rigol ve Siglent Osiloskoplarının Karşılaştırılması

Emin olmak için size de aynı soruyu yönelteceğim:
Mecbur kaldığım için, PC gürültüsüyle kıyaslayarak ses seviyesini tarif etmeye çalışmıştım. Var dediğiniz fan sesi, bu seviyelerde mi? (Rahatsız olup olmamak ayrı konu, ona girmiyorum.)

Şimdiden teşekkürler...
Tam olarak tarif ettiğiniz gibi.

Yalnız, siz "hafif bir fan sesi var" deyince biraz kafam karıştı. Mecbur kaldığım için, PC gürültüsüyle kıyaslayarak ses seviyesini tarif etmeye çalışmıştım. Hafif dediğiniz böyle bir şey mi?
Bunu ölçmeden karşılaştırmak çok zor iş ama evet PC gürültüsü gibi desem yalan olmaz.

Belirli bir fan boyutu ve CFM değeri için Noctua ve Sunon maglev gibi performansı ispatlanmış markalardan çok daha iyisi yapılacağını sanmıyorum. Videodaki arkadaş modelleri söylememiş, CFM değerlerini de vermemiş.

Fanın ses çıkarmasındaki önemli bir etken de takıldığı kasadaki fan delikleridir. Hava bu deliklerden türbülans oluşturarak geçer ve gürültü yapar. Fanı deliklerden uzak bir noktada, mesela havada çalıştırarak bunu deneyebilirsiniz. Çözüm olarak kasada delik açabilir, hatta orayı dikdörtgen şeklinde tamamen kesip PC kasa fanı mazgalı takabilirsiniz. Ayrıca monte edildiği yerde titreşim yapıyor da olabilir. Bunun için de fan ile kasa arasına konan plastik contalar var.

Ses azaltmanın en kolay yollarından biri fan büyütmek. 60mm fan yerine takılacak aynı CFM değerinde 120mm fan çok yavaş dönecek ve hiç ses çıkarmayacaktır.

Bunu ölçmeden karşılaştırmak çok zor iş ama evet PC gürültüsü gibi desem yalan olmaz.

Belirli bir fan boyutu ve CFM değeri için Noctua ve Sunon maglev gibi performansı ispatlanmış markalardan çok daha iyisi yapılacağını sanmıyorum. Videodaki arkadaş modelleri söylememiş, CFM değerlerini de vermemiş.

Fanın ses çıkarmasındaki önemli bir etken de takıldığı kasadaki fan delikleridir. Hava bu deliklerden türbülans oluşturarak geçer ve gürültü yapar. Fanı deliklerden uzak bir noktada, mesela havada çalıştırarak bunu deneyebilirsiniz. Çözüm olarak kasada delik açabilir, hatta orayı dikdörtgen şeklinde tamamen kesip PC kasa fanı mazgalı takabilirsiniz. Ayrıca monte edildiği yerde titreşim yapıyor da olabilir. Bunun için de fan ile kasa arasına konan plastik contalar var.

Ses azaltmanın en kolay yollarından biri fan büyütmek. 60mm fan yerine takılacak aynı CFM değerinde 120mm fan çok yavaş dönecek ve hiç ses çıkarmayacaktır.

Siz ve @Diyot arkadaşımızın sözlerinden çıkan ortak sonuç, bu model osiloskoplarda belli düzeyde (az sayılmayacak) bir gürültünün var olduğu ama herkesin bundan aynı derecede rahatsızlık duymadığı. (Burada şanssız kişi ben oluyorum.)

Önce de belirttiğim gibi, garanti süresi dolana kadar fiilen bir girişimde bulunamayacağım ama şimdiden hazırlık niteliğinde adımlar atmaya çalışıyorum. Örneğin, içindeki orjinal fanın modelini değilse de, markasını öğrendim sayılır. Bu osiloskopun 8 bitlik benzeri olan SDS1104X-E ile aynı marka fanı kullanıyorlar: Çin malı D-Fan. İlk fırsatta modelini de öğrenip, o sayede Voltaj, RPM, CFM, dBA ve fiziksel boyutlar gibi bilgilere ulaşmayı hedefliyorum. Böylelikle ne tür bir fanla değiştirebileceğimi anlamış olacağım.

Orjinalinden daha büyük fan takmak benim de aklımdan geçti. Ne var ki, cihazın içinde alan darlığı söz konusu. Metal bir muhafaza içinde kendi fanının ancak sığabildiği bir yerleşim yapmışlar.

Fan büyütmek, hava çıkış bölgesini yeniden şekillendirmek gibi cihaz bütünlüğünü ve orjinalliğini etkileyebilecek yöntemlere başvuracak kadar gözümü karartabilecek miyim, onu şu anda ben de kestiremiyorum. Cihazın içini açıp (dediğiniz "boşta çalıştırma" gibi şeyler de dahil) bazı denemeler yaptıktan sonra, ölçüp biçip karar vereceğim artık...
(Sırf cihazın arıza olasılığını azaltmak için, abartılı RPM/CFM değerlerinde bir fan da takmış olabilirler!)

Noctua'nın buna uygun fanları zaten kauçuk conta ile birlikte geliyor. Ama değiştirmeden önce, orjinal fanı kendi uyduracağım contalarla birlikte de deneyeceğim.

Her ne kadar kauçuk contaları kullanmamış olsa da, aşağıdaki videoda cesaret kırıcı bir deneme yapılmış. Keysight osiloskopun fanını Noctua ile değiştiriyor ve umduğu kadar sessizleşme sağlayamıyor.

Tabii, gürültünün 2 iken 1,5'a düşmesi ile, 5 iken 2'ye düşmesi çok farklı bir sonuç doğurur. O denemeyi, bunu da göz ardı etmeden değerlendirmek daha sağlıklı olacak.

Neyse... Bundan sonrası artık garanti süresi bitimine kalıyor.

Zaman ayırıp ayrıntılı yazmışsınız. Tekrar teşekkür ederim.

Yavuz beyi ziyaret ettim sağ olsun ürünler konusunda beni aydınlattı. Aklımda zaten Siglent vardı eli boş döndürmedi :)
Bir LCR metre ihtiyacımda vardı gitmişken onuda edindim.

image (1).png
image.png

Siz ve @Diyot arkadaşımızın sözlerinden çıkan ortak sonuç, bu model osiloskoplarda belli düzeyde (az sayılmayacak) bir gürültünün var olduğu ama herkesin bundan aynı derecede rahatsızlık duymadığı. (Burada şanssız kişi ben oluyorum.)

Önce de belirttiğim gibi, garanti süresi dolana kadar fiilen bir girişimde bulunamayacağım ama şimdiden hazırlık niteliğinde adımlar atmaya çalışıyorum. Örneğin, içindeki orjinal fanın modelini değilse de, markasını öğrendim sayılır. Bu osiloskopun 8 bitlik benzeri olan SDS1104X-E ile aynı marka fanı kullanıyorlar: Çin malı D-Fan. İlk fırsatta modelini de öğrenip, o sayede Voltaj, RPM, CFM, dBA ve fiziksel boyutlar gibi bilgilere ulaşmayı hedefliyorum. Böylelikle ne tür bir fanla değiştirebileceğimi anlamış olacağım.

Orjinalinden daha büyük fan takmak benim de aklımdan geçti. Ne var ki, cihazın içinde alan darlığı söz konusu. Metal bir muhafaza içinde kendi fanının ancak sığabildiği bir yerleşim yapmışlar.

Fan büyütmek, hava çıkış bölgesini yeniden şekillendirmek gibi cihaz bütünlüğünü ve orjinalliğini etkileyebilecek yöntemlere başvuracak kadar gözümü karartabilecek miyim, onu şu anda ben de kestiremiyorum. Cihazın içini açıp (dediğiniz "boşta çalıştırma" gibi şeyler de dahil) bazı denemeler yaptıktan sonra, ölçüp biçip karar vereceğim artık...
(Sırf cihazın arıza olasılığını azaltmak için, abartılı RPM/CFM değerlerinde bir fan da takmış olabilirler!)

Noctua'nın buna uygun fanları zaten kauçuk conta ile birlikte geliyor. Ama değiştirmeden önce, orjinal fanı kendi uyduracağım contalarla birlikte de deneyeceğim.

Her ne kadar kauçuk contaları kullanmamış olsa da, aşağıdaki videoda cesaret kırıcı bir deneme yapılmış. Keysight osiloskopun fanını Noctua ile değiştiriyor ve umduğu kadar sessizleşme sağlayamıyor.

Tabii, gürültünün 2 iken 1,5'a düşmesi ile, 5 iken 2'ye düşmesi çok farklı bir sonuç doğurur. O denemeyi, bunu da göz ardı etmeden değerlendirmek daha sağlıklı olacak.

Neyse... Bundan sonrası artık garanti süresi bitimine kalıyor.

Zaman ayırıp ayrıntılı yazmışsınız. Tekrar teşekkür ederim.

Ben gürültüden rahatsız olmadım ancak cihazın gövdesinin sağ ve sol taraflarında havalandırma delikleri var.
Buralara birer tane ters yönlü düşük hızlı fan dışarıdan takılıp sürekli bir hava akışı sağlanabilir. Bunun için 3D yazıcı ile birer aparat da yapılabilir.

Ben bu yöntemi TP-Link wireless access point ve Marantz amfi için kullanıyorum, denemeden tahmin edebileceğinizden daha fazla işe yarıyor.

Marantz amfi için aşağıdan yukarıya doru üfleyen bir fan grubu var. Tam içindeki soğutucu bloğun hizzasında. Üst taraftaki havalandırma deliklerinin üzerinde de 4 adet yukarıya doğru çeken fan var. Bir de sıcaklığa göre çalışan fan kontrolcüsü bağlı. Cihazı sürekli serin tutuyorlar çalışırken.

1727659748573.png

1727659790730.png

1727659831161.png

1727659861191.png

Ben gürültüden rahatsız olmadım ancak cihazın gövdesinin sağ ve sol taraflarında havalandırma delikleri var.
Buralara birer tane ters yönlü düşük hızlı fan dışarıdan takılıp sürekli bir hava akışı sağlanabilir. Bunun için 3D yazıcı ile birer aparat da yapılabilir.

Ben bu yöntemi TP-Link wireless access point ve Marantz amfi için kullanıyorum, denemeden tahmin edebileceğinizden daha fazla işe yarıyor.

Marantz amfi için aşağıdan yukarıya doru üfleyen bir fan grubu var. Tam içindeki soğutucu bloğun hizzasında. Üst taraftaki havalandırma deliklerinin üzerinde de 4 adet yukarıya doğru çeken fan var. Bir de sıcaklığa göre çalışan fan kontrolcüsü bağlı. Cihazı sürekli serin tutuyorlar çalışırken.

Değişik bir bakış açısı, farklı bir yöntem...

Ben yazdıklarınızdan anladığımı kendi cümlelerimle ifade edeyim, bir yanlış anlama varsa ortaya çıkmış olur:

Osiloskopun (bana gürültülü gelen) orjinal fanı iptal edilecek ve hava akışına engel olmaması için yerinden çıkarılacak. Ön taraftan baktığımızı düşünürsek; cihazın sol yanına havayı içeriden emip dışarıya atan, sağ yanına ise dışarıdan aldığı havayı içeri üfleyen, özellikleri aynı birer sessiz fan takılacak. Hava akışının çift fan yardımıyla gerçekleşiyor olmasına güvenilerek, daha düşük RPM değerleri ile yetinilecek.

Bu fanlar, cihaz bütünlüğünü bozmayacak şekilde dışarıdan monte edilecek. 3D yazıcı ile yapılan aparat galiba "gövdeye vidasız tutturma" amacına yönelik olacak.

Dürüst olmak gerekirse, aynen bu şekilde uygulayabileceğimden emin değilim. Ama garanti süresi bitip de cihazı açtığımda, tam bu şekilde uygulayamasam bile, yapılabilecekleri ölçüp biçerken ilham verici etkisi olabilir diye düşünüyorum.

Benim görebildiğim şu tarz zorluklar/engeller var gibi: Kendi fanının bulunduğu sol taraf aslında elverişli. Yalnız, cihazın içinde kulanılmış olan metal muhafazanın sağ taraftaki plastik ızgaraya denk gelen kısmı blok hâlinde, yani deliksiz. Aslında delikleri var ama biraz kuytuya koymuşlar, tam ızgaranın karşısında durmuyor. Oraya takılacak bir fan kapalı bir metal yüzeye üflemek zorunda kalacak.

Bunu da galiba bilerek yapmışlar. Hem hava "tam transit" bir şekilde faydasızca sağ taraftan sola akıp gitmesin, içeride biraz dolaşsın hem de sanırım içeriye toz girişi en azından belli ölçüde engellensin diye...

Ki, sizin yöntemde sağdaki fanın içeriye toz taşıması olasılığı zaten beni biraz düşündürdü.

Problara ve ekrana yakın olma zorunluluğu yüzünden, cihazla arama mesafe koyamayacağım. Ne kadar sessizinden seçmeye çalışırsam çalışayım, açıkta duran çift fanın yaratacağı ses umduğum rahatlamayı getirmeyebilir endişesi de taşıyorum.

Diğer bir konu... Kaliteli ve sessiz fanlar zaten oldukça pahalı; çift fan ve 3D yazıcı ile yapılacak aparatları da katarsak, biraz tuzluya gelir gibi.

Yine de yabana atılır bir fikir değil. O gün geldiğinde, hem maliyet hem de yapacağım ameliyatın radikallik derecesi konusunda ne kadar gözümü karartabileceğime bağlı biraz da... :)

Videodan aldığım şu görüntüde, solda görünmekle birlikte aslında sağda kalan boşluk, "acaba ikinci fanı da içeriye takabilir miyim?" düşüncesini akla getiriyor. Tabii abartmadan karşısındaki metale ekstra delikler açmak koşuluyla.

SDS814X-HD__Forum.png

Verdiğiniz fikir ve katkıda bulunma niyetiniz için teşekkür ederim. Bu arada, daha şimdiden bir faydanız da dokundu. Cihazı açmadan, orjinal fanın bilgilerini bulmaya çalışıyordum. Markasını belirlemiştim ama modeli belli olmayınca, asıl parametreler de belirsiz kalıyordu. Sizin fikir nedeniyle cihazın sağına soluna daha dikkatli bakınca, fanın boyutlarının dışarıdan da ölçülebilir olduğunu fark ettim (60x60x25mm). Artık model bilgilerine ve parametrelere bir adım daha yakınım. Tekrar teşekkür ederim.

Aslında benim önerimdeki amaç yeterli hava akışını çift taraflı ve daha sessiz bir çözüm ile sağlayarak orjinal fanın devreye girmesini azaltmak.
Cihaza garantiyi bozacak bir şey yapmamak için.

Yukarıda paylaştığım örnekte amfinin içindeki fanlar da aktif ve duruyor ancak sık çalıştıklarını sanmıyorum. Gerçi, orada, asıl amaç fan sesi azaltmaktan ziyade cihazın rahat ve uzun ömürlü çalışmasını sağlamak.

Ancak, içini açıp müdahale edecek olsam çift taraflı ikişer tane sessiz ve yavaş fan takardım diye düşünüyorum.

Aslında benim önerimdeki amaç yeterli hava akışını çift taraflı ve daha sessiz bir çözüm ile sağlayarak orjinal fanın devreye girmesini azaltmak.
Cihaza garantiyi bozacak bir şey yapmamak için.

Yukarıda paylaştığım örnekte amfinin içindeki fanlar da aktif ve duruyor ancak sık çalıştıklarını sanmıyorum. Gerçi, orada, asıl amaç fan sesi azaltmaktan ziyade cihazın rahat ve uzun ömürlü çalışmasını sağlamak.

Ancak, içini açıp müdahale edecek olsam çift taraflı ikişer tane sessiz ve yavaş fan takardım diye düşünüyorum.

Ben o olasılığı aklıma bile getirmemiştim çünkü kendi fanını devre dışı bırakmadıkça şansım sıfır gibi görünüyor.

Nasıl mı bu kadar kesin konuşabiliyorum?
Öncelikle, iki kablolu fan kullanıyor. Yani, PWM olmadığı kesin. Evet, voltaj pini üzerinden devir kontrolü yapıyor olabilirdi ama o da söz konusu değil.

Ben ilk denemelerimi 16-17 derecelik ortam sıcaklığında yapmıştım. Düşünün, bu sıcaklık 10 derece fazla da olabilirdi. Ama o kadar serin ortamda bile fan hızında (ve tabii sesinde) hiç düşüş olmadığı gibi, yüke göre hız dalgalanması gibi bir belirti de yok. Yani, fanı sabit devirle çalıştırmışlar gibi görünüyor.

Hâlbuki PC'de hiç öyle değil. Yaz-kış ortam sıcaklığı farkına göre devir çok bariz değişiyor. Ayrıca, yüklü-yüksüz durumuna göre de belirgin değişim oluyor.

İşte bu yüzden, kendi fanını devre dışı bırakmayan yöntemler benim için çözüm olamayacak.

Bu arada...

Ben ilk sorumu yöneltirken konunun bu kadar uzayacağını kestirememiştim.
Gerçi Siglent osiloskop hakkında konuşuyoruz ama yine de konu başlığı ile çok uyumlu gibi durmuyor.
Yani biraz tedirginim. Forumda çok da tecrübeli olmadığım için, kurallara geleneklere ters düşüyor muyum endişesi içindeyim.

Kıdemli üyeler veya forum yönetimi bu gibi durumlarda nasıl bir yol izlenmesini öneriyorlar acaba?

Belki çok daha basit düşünmek çözüm olabilir. Çünkü sese bu kadar hassas bir işitme duyunuz varsa başka birçok gürültü kaynağı konsantre olmanızı olumsuz etkileyebilir. Ciddi olarak önerim, çalışma anında kulağın pamukla tıkanması. En pratik çözüm olabilir:ok1:

Belki çok daha basit düşünmek çözüm olabilir. Çünkü sese bu kadar hassas bir işitme duyunuz varsa başka birçok gürültü kaynağı konsantre olmanızı olumsuz etkileyebilir. Ciddi olarak önerim, çalışma anında kulağın pamukla tıkanması. En pratik çözüm olabilir:ok1:

Daha önce başka bir nedenle denemişliğim var; pamuk ya da özel kulak tıkaçları gürültüyü sanıldığı kadar kesmediği gibi, bende neredeyse gürültünün kendisi kadar rahatsızlığa neden oluyor (uğultu ve zonklama tarzında).

Bir an için kestiğini varsayalım, işitme duyusunu devre dışı bırakmak ayrı bir sorun. Kapının ve telefonun zilini duyamam, (atıyorum) sokakta yangın çıksa insanların bağrışmalarından haberim olmaz vs.

Gürültünün seviyesini yeteri kadar düşürebilmişsem, konsantrasyon sorunu yaşayan birisi değilim. Tam tersine, rahat görünen insanlardan daha iyi odaklanır, daha dikkatli çalışırım.

Yine de öneriniz için teşekkür ederim.

Forum istatistikleri

Konular
6,945
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back