Siz ve
@Diyot arkadaşımızın sözlerinden çıkan ortak sonuç, bu model osiloskoplarda belli düzeyde (az sayılmayacak) bir gürültünün var olduğu ama herkesin bundan aynı derecede rahatsızlık duymadığı. (Burada şanssız kişi ben oluyorum.)
Önce de belirttiğim gibi, garanti süresi dolana kadar fiilen bir girişimde bulunamayacağım ama şimdiden hazırlık niteliğinde adımlar atmaya çalışıyorum. Örneğin, içindeki orjinal fanın modelini değilse de, markasını öğrendim sayılır. Bu osiloskopun 8 bitlik benzeri olan SDS1104X-E ile aynı marka fanı kullanıyorlar: Çin malı D-Fan. İlk fırsatta modelini de öğrenip, o sayede Voltaj, RPM, CFM, dBA ve fiziksel boyutlar gibi bilgilere ulaşmayı hedefliyorum. Böylelikle ne tür bir fanla değiştirebileceğimi anlamış olacağım.
Orjinalinden daha büyük fan takmak benim de aklımdan geçti. Ne var ki, cihazın içinde alan darlığı söz konusu. Metal bir muhafaza içinde kendi fanının ancak sığabildiği bir yerleşim yapmışlar.
Fan büyütmek, hava çıkış bölgesini yeniden şekillendirmek gibi cihaz bütünlüğünü ve orjinalliğini etkileyebilecek yöntemlere başvuracak kadar gözümü karartabilecek miyim, onu şu anda ben de kestiremiyorum. Cihazın içini açıp (dediğiniz "boşta çalıştırma" gibi şeyler de dahil) bazı denemeler yaptıktan sonra, ölçüp biçip karar vereceğim artık...
(Sırf cihazın arıza olasılığını azaltmak için, abartılı RPM/CFM değerlerinde bir fan da takmış olabilirler!)
Noctua'nın buna uygun fanları zaten kauçuk conta ile birlikte geliyor. Ama değiştirmeden önce, orjinal fanı kendi uyduracağım contalarla birlikte de deneyeceğim.
Her ne kadar kauçuk contaları kullanmamış olsa da, aşağıdaki videoda cesaret kırıcı bir deneme yapılmış. Keysight osiloskopun fanını Noctua ile değiştiriyor ve umduğu kadar sessizleşme sağlayamıyor.
Tabii, gürültünün 2 iken 1,5'a düşmesi ile, 5 iken 2'ye düşmesi çok farklı bir sonuç doğurur. O denemeyi, bunu da göz ardı etmeden değerlendirmek daha sağlıklı olacak.
Neyse... Bundan sonrası artık garanti süresi bitimine kalıyor.
Zaman ayırıp ayrıntılı yazmışsınız. Tekrar teşekkür ederim.