Sıfırdan Ayarlı Güç Kaynağı Tasarım Projesi

onu bende dusundum lakin ben daha cok guc elektronigi ile ugrasiyorum ve haliyle cikista gurultu cok fazla oluyor, gurultu yuzunden opamp aktif edecegi kademeyi dogru secemez ise carsi karisir, elbet onlem alinabilir ama yinede yakin kademeler arasi gecis cok olur, bu seferde otomatik kademe atlamalari yuzunden linear guc kaynagi cikistaki calkantilari kendisi uretmeye baslar, otomatik gecis icin iyi dusunulmus bir tasarima ihtiyac var bence, bilemiyorum bana boylesi sade ucuz ve guvenilir geliyor, otokontrol az olunca bas agrisida az oluyor, zaten devrede akim ve gerilim kontrolu icin carpisan 2 opamp varken fazlasinida eklemek istemedim.
o zaman ufak bir çizim atarmısın müsait olduğunda. sanırım sizin projede 2*15 sorunsuz çalışır. yada daha fazla kademe mi olsa daha iyi olur.
 
asugdas.png

böyle temel bir tasarım oluşturdum ama kararsızlık olmaması için makas bırakmak gerekir op-amp geçişleri arasında.

KOY ÇALIŞSSIN BİR TASARIM DEĞİL DÜZENLEME VE AR-GE İSTER
 
sanırım çalışma prensibi aynı . manyetik akım yönü dairesel dönüyor.
simdi bir dunya emek verip trafo sarmisin lakin o oluklardan dolayi aki kaybi olusacak ve bu verimi olumsuz etkileyecek, bu tip tasarimlar eski kocaman sac kaynak makinalarinda kullanilirdi, kaybin fazla olmasi ozellikle istenen bir durumdu ve primer ona gore sarilirdi, ama senin projende kaybin az olmasi amaclaniyor anladigim kadariyla, o oluklari bence traslamalisin, gerci bu saatten sonra nasil olacaksa.
 
simdi bir dunya emek verip trafo sarmisin lakin o oluklardan dolayi aki kaybi olusacak ve bu verimi olumsuz etkileyecek, bu tip tasarimlar eski kocaman sac kaynak makinalarinda kullanilirdi, kaybin fazla olmasi ozellikle istenen bir durumdu ve primer ona gore sarilirdi, ama senin projende kaybin az olmasi amaclaniyor anladigim kadariyla, o oluklari bence traslamalisin, gerci bu saatten sonra nasil olacaksa.
şuan için sorun yok. dün gece 12 voltta 5 amper güç denemesi yaptım. 11.99 volta bile düşmedi. devre montaj aşamasında sorun olur ise söker teli başka trafoya sararım. daha önce simetrik trafoda 0.3 voltluk voltaj farkından dolayı 5-6 trafoyu yeniden sardım. :) bana lazım olan max 7amper. aynı trafonun EI olanını sardım 2x15 volt 10 amper. hazırda 2 yedek trafom var zaten. toroid trafoya merakımdan böyle bir çalışma yaptım. eğer ki testlerde dediğiniz kayıplar yaşanırsa ki muhtemel senaryolarım arasında var bu sökmek zaman kaybı ama sorun değil. ;)
 
100 -120 derece yüksek olmaz mı ... @Endorfin35+hocam hazır yeri gelmişken sorayım :) takipçisi olduğum sizin güç kaynağı projenizin son rutuşları tamam mı . bu hali ile de sorunsuz demiştiniz. ama final halini de bekliyorum.

O devreyi kutulamaktan vazgeçtim. Bambaşka bir tasarım daha yaptım ama henüz denemedim. Osilaskobun varmı?
 
Ben öğrenci iken 80 C de motor yanar diye öğretmişlerdi. Bobinaj telleri yanlış hatırlamıyorsam 180C ye kafar dayanıyor. Buna istinaden 100-120 düşündüm. 80-100 de olabilir. 60 az bence ama garanti olur.
 
Günaydın. Aldigigim tel 280 dereceye dayanıklı imiş. Çift emaye kaplı. 80 derece gayet iyi gibi. Osiloskobum yok malesef.
 
@Haze az önce yaptığım test. 9 : 30 da başladı. Şuan devam ediyor. Sardigim test turundan 1 tür çıkardım. Zira 12.2 volt çıkmıştı.

Bu ac 50 tur sonucu çıkan voltaj.
IMG_20230315_114232.jpg



Bu da 3 adet Flaman lambalı test DC güç kaynağında 5.7 amper çekiyor.
Çekilen akım sonucu çıkan sonuç. Testler 2.5 Luk şebeke elektriği kablosu ile yapıldı. Ac akım kullanıldı. Henüz doğrultma yapmadım. Herhangi bir işi yok. Trafo gayet soğuk...

İşten anlayan tüm dostlara soruyorum. Sonuç nasıl devam edeyim mi .
IMG_20230315_115356.jpg
 
Kıyas olması açısından 250w bir trafonun testi.
Boşta 14v
5.7A yükte iken 13.30v
Değişim %6

Seninkinin değişim oranı %1 gibi. Gerçi biri 14 diğeri 12 olduğu için güç farkı var ama senin trafo bence gayet iyi çalışıyor.
Lumii_20230315_122149977.jpg
 
@Kazasker verim testi mi yapmaya calistin anlamadim, eger oysa yapmak istedigin, trafo yuksuzken giris gerilim ve voltajina bakmalisin cos@ filan es gecelim, sonra sekonder omik bir yukte iken giris gerilim ve akimini, ve cikis gerilim ve akimini ayni anda olcup sekondere transfer edilen guce bakmalisin, ben calismaz demedim sadece verim sikintili olur dedim, gereksiz guc sarfiyatini azaltacagim diye kademeli sarim yapmak istiyorsun ama trafo zaten kendisi yuksek kayba sahipse yapilan isin anlami kalmiyor, neyse yukaridaki testi yaparsan zaten asagi yukari olup olmayacagi ortaya cikar, belkide gayet guzel degerler ortaya cikar.
 
birde trafo sarilirken zaten sipir katmanlarindan dolayi fiziksel olarak nuveden telin uzaklasmasi kacinilmazdir, ama senin statorun oluklarindaki mesafe cok fazla, benim cekincem buydu, olmadi sar gec neolacak sanki.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,793
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top