Siglent SDS814X HD Osiloskop Hakkında (Basitçe) İzlenimler

FM.88MHz

Üye
Katılım
21 Eylül 2024
Mesajlar
15
Başlıkta da belirttiğim gibi, bu osiloskop hakkındaki izlenimlerimi çok basitçe aktaracağım.

Bunun iki nedeni var:
1. Bilgi ve birikim olarak, cihazın ileri seviye özelliklerine hâkim değilim (en azından şimdilik).
2. Çeşitli denemeler yapmaya yönelik atölye cihazları ve koşullarına sahip değilim.

"Madem durum böyle, hiç yazmasan da olur" diye düşünenleriniz çıkacaktır mutlaka.

Onu da şöyle açıklayabilirim...

Gerek teknik kapasite bakımından, gerekse bunu marka ve model üzerinden somutlaştırma açısından; cihazların broşürlerini ve veri sayfalarını (datasheet) inceleme şansına sahibiz. Buralarda geçen teknik terim ve kavramlara yabancıysak, onları anlama/öğrenme konusunda internet bize yeterince yardımcı oluyor. İnceleme videoları da, en azından belli seviyede fikir verebiliyor.

Ne var ki, cihaz seçme aşamasında oralarda geçmeyen birtakım bilgileri de merak edebiliyoruz. Kişisel olarak ben bunu yaşadım. Bu forum da dahil, çeşitli ortamlardaki en ufak bilgi kırıntısını bile gözden kaçırmamaya çalışarak kendimce araştırdım. Bunda şöyle bir şeyin de rolü var: Bazıları, "beğenmezsem, satar yenisini alırım" rahatlığı içerisinde oluyor. Hatta, beğense bile, sırf yeni teknolojiyi takip etme düşüncesiyle sık sık model değiştirenler de var. Ben bu grupta değilim. Çok sürpriz bir durum olmazsa, yıllarca bu cihazla işimi görmem gerekecek. Benimle aynı durumda olan elektronik-severler, burada yazacağım basit gözlemlerden bile yarar görebilir diye düşünüyorum.

İşte "yıllarca kullanmam gerekecek" düşüncesi, bazılarının pek de üzerinde durmadığı özellikleri bilme isteği yaratıyor. Bu noktadan başlamış olalım...

Önce, ne hakkında konuştuğumuz belli olsun diye, cihazın broşür fotoğrafı:
SDS814X-HD.jpg


Elektronik devre elemanları bakımından sağlamlık / uzun ömürlülük:

Cihaz Çin malı olduğu için, "acaba yerli malzeme kullanma takıntısı ile üretim yapmış olabilirler mi?" sorusu aklıma geliyordu. Özellikle elektrolitik kondansatörler ve tabii yarı iletken malzemeler açısından...

Tam bu modelin değil ama bunun 8 bitlik benzeri olan SDS1104X-E 'nin söküm (teardown) videosunda gördüm; Rubycon elektrolitik kondansatörler, Fairchild optokuplörler kullanmışlar. Bu beni belli ölçüde rahatlattı.

Merak eden, şu videoya bakabilir:

EEVblog #1042 - Siglent's $499 SDS1104X-E 4CH Oscilloscope Teardown

Mekanik aksamın kalitesi / dayanıklılığı:

Basmalı ve çevirmeli düğmelerde belli bir kalite seviyesini tutturmuşlar. Öyle kısa sürede deforme olacak "dandik" malzeme izlenimi vermiyor.

Prob konnektörlerinde ben bir sorun göremedim. Probların kendisi ise, çok kaliteli izlenimi vermese de iş görür nitelikte.

Şurada bir arkadaş, prob temassızlığından söz etmiş, onu da aktarmış olayım:
https://mekatronik.org/forum/thread...koplarinin-karsilastirilmasi.6868/post-119441

Dokunmatik ekranın düzgün çalışabilirliği:

Bir yerde ve galiba başka bir marka için dokunmatik ekran istikrarsızlığı gibi bir şey gördüğümden, içimde bir "acaba?" duygusu vardı.

Denemelerimde en ufak bir tuhaflık görmedim. Hatta üzerindeki koruyucu film tabakayı bile çıkarmadan kullandım, herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

Ekranın okunaklılığı:

Bence tatmin edici düzeyde.

Koyu renkli görünüm:

Aslında açık renkli cihaz tercih ederdim ama bunun koyu rengine düşündüğümden çabuk alıştım. Siyahı ve iki ayrı koyuluktaki gri tonunu dengeli şekilde kullanıp, gözü pek de rahatsız etmeyen bir tasarım oluşturmuşlar. Zaten, PC'lerdeki siyah kasaya alışmamız da çok zor olmamıştı.

Uzaktan kontrol:

Problara yakın olma zorunluluğu yüzünden bu özellik belki çok fazla kullanım alanı bulamayabilir ama yine de yararlı ve düzgün çalışıyor. Bilgisayarınızdaki WEB tarayıcısı üzerinden fare ile kullanabiliyorsunuz. Dolambaçsız bir şekilde ekran görüntüsünü doğrudan bilgisayarın diskine kaydedebiliyor olmak da hoşuma gitti.

Fan gürültüsü:

Bu benim için oldukça rahatsız edici bir düzeyde.
Gerçi araştırma aşamasında yabancı sitelerde çeşitli markalar için bu tür yakınmalar okumuştum. Yani, bu ayardaki cihazlarda pek de kaçınabileceğim bir şey gibi görünmüyordu.

Yalnız... Şurada arkadaşlarla bu konu hakkında söyleşme fırsatımız oldu:
https://mekatronik.org/forum/thread...koplarinin-karsilastirilmasi.6868/post-121352

Gürültü seviyesinin ortalama bir PC'ninkine denk olduğu kanısına rağmen, benim dışımdaki kullanıcılar için bu seviyenin pek de rahatsız edici olmadığı ortaya çıktı.

Yani, eğer benim gibi gürültüye karşı fazla hassasiyetiniz yoksa, sizi de rahatsız etmeyebilir.

Bitirmeden önce şunu da not etmeliyim: İnsanların beklentileri ve memnuniyet dereceleri biraz da görgü ve bilgileri çerçevesinde şekillenir. Bu cihaz, dijital osiloskop olarak benim elimden geçen ilk ve tek cihaz. Eski analog osiloskopu saymazsak, farklı marka ve modellerle fiilen tanışmışlığım yok. Yazdıklarımı lütfen, hem bu açıdan hem de başlangıçta belirttiğim sınırlılıkları göz ardı etmeden değerlendirin.
 
Durumu şu şekilde özetleyebiliriz.
Ortada Opel, VW, Toyota yada Honda'nın bir arabası var.
Bu araba hiç araç sahibi olmamış biri için nimettir fakat Ferrari, Lambo gibi arabaları kullanan için vasattır. Arabada değişen bir şey yok ama alışkanlık ve tecrübeler bakış açısını oldukça değiştiriyor.

Öncelikle hayırlı olsun. Güzel bir başlangıç ve inceleme olmuş.
 
Durumu şu şekilde özetleyebiliriz.
Ortada Opel, VW, Toyota yada Honda'nın bir arabası var.
Bu araba hiç araç sahibi olmamış biri için nimettir fakat Ferrari, Lambo gibi arabaları kullanan için vasattır. Arabada değişen bir şey yok ama alışkanlık ve tecrübeler bakış açısını oldukça değiştiriyor.

Öncelikle hayırlı olsun. Güzel bir başlangıç ve inceleme olmuş.

Teşekkür ederim.

Otomobil markaları üzerinden örneklediğiniz, beklentilerdeki görecelilik olgusuna katılıyorum.
Bunu ben de son paragrafımda yansıtmaya çalıştım.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,639
Mesajlar
112,964
Üyeler
2,727
Son üye
veysel bari

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top