@ozkarah hocam uğraşmış yazmışsın, eline sağlık. Bende tek bir done var: Zaman ve güven! Bundan sonrasını sana yazmıyorum genel yazıyorum lütfen üstüne alınma seni seviyorum.
Ey ahali, bir kaç senaryo ile anlatayım derdimi gerisi siz anlayın.
Yakın dönemde yaşadığım durum:
Sabah uyuyorum, daha herkesin pireleri ikinci perde zıplamaya hazırlanırken bir yerlerinde; benim telefon bangır bangır bağırıyor. Denizli'nin bilmem ne köyünde 1-2MW GES durmuş, yetiş abi. 400km yol gidilecek, sahada problem çözmem bekleniyor. GES komple durmuş, 1 gün durması 150 fluke parası demek.
Ben evde kalorifer dibinde tasarım yapmıyorum, genelde işim sahayla ve sahada neyle karşılaşacağımı bilemem genelde. Bazen saha 1000V diyorlar 1500 çıkıyor, bazen 1500 diyorlar 1000 çıkıyor. Bir geliyorum sahaya çiğ yağmış, ıp ıslak yer her. Çizmeyle geziyorsun sahayı, yere çamura düşüyor alet vs. vs. Yağmuru karı bahsetmiyorum bile. Yazın tozundan sıcağından da bahsetmiyorum. Bir yerde -20C kar kış iş yapmam bekleniyor, diğer tarafta konya ovasının ortasında +60 derece güneşin tozun alnında sorun çözmem bekleniyor.
Şimdi o yukarıda saydığınız, adamın youtube'da çektiği videoya, değerlere, datasheetlere ben bakar mıyım sizce? Altın kaplama çıkarsın, ukrayna savaşından sağ çıksın, 3310 gibi beton olsun isterse sizce bende değeri var mı? Benim en ufak şüpheye sahada tahammülüm olabilir mi?
Bu yalnızca bir örnek, daha bunun punta konserve üretimi var, elektroliz havuzları var, yüksek gerilimli vakum kaplaması var, hurda demir endüksiyon eritmesi var, kaynak türünün her püsürü var, var da var. Yani evde pembe renkli multimetreyle hobi mühendisliği yapmıyorum ben. Siz hiç akımdan ısımasın diye, orta göbeğinden, içinden su akıtılan bir kablodan akım ölçtünüz mü? Bizzat ağır sanayinin içindeyim anlayacağınız...
Adamın cihazı bozuldu mu 100 işçi gözünün içine bakıyor alet çalışsın diye, patronlar zaten para bende aga diyen tipler, hiç öyle ortamlarda çalıştınız mı bilmem. Ayy Brymen de harika F/P ürünüymüş, alayım da kıps kıps kıps süper, kar edeyim diyebilir miyim? Uni-T'nin de rengi alev atıyormuş, alayım da bunu kullanabilirim diyebilir miyim?
Benim donem monem bu. Varsa üstüne çıkar konuşursunuz, dediğim gibi sıkıldım bu konudan artık.
Fluke beni 1 kere yarı yolda bırakmadı, bozulduysa da %99 benim hatamla oldu ya da pili bitti garibanın. Sen cihazı kullanmayı bilmiyorsan ben ne yapayım şimdi...
Elbette her şeyi bu cihaz yapmıyor, tecrübe ap ayrı bir durum ama, şu an bu hayatı yaşamamdaki paramı kazanmamı bu aletle ölçtüğüm, güvendiğim, çözdüğüm durumlara borçluysam, bırakın da taraftarı değil fanatiği olayım.
@Haze kardeşim, normalde kişisel polemiğe girmem, bir kişi hariç özen gösteriyorum burada ama bir sen akıllısın dimi neyi kullanıp neyi kullanmayacağımız konusunda, çünkü yanlış bir harekette hayatına mal olacak durum seninki. Söylemeyecektim ama gir google'a yaz bakayım Fluke 393 FC Solar Clamp Meter diye. Eğer bir saha beni çağırıyorsa, sahada bu aletten bulundurmak zorunda, illa benim almam şart değil. Bu cihaz sahada bir yerde duracak hem de toz/su kılıflı bilmemneli.
Daha da yazmam multimetre konularına ama şuna eminim bir gün gelecek, deli bir adam vardı bir yanını yırttı fluke alın, dinlemedik hata ettik diye.
Yine çenemi tutamadım, sizin aklınızla öğrenci ve yeni başlayan adamın net şundan alması lazım, bşkasını değil 60V 10A + multimetre:
https://tr.aliexpress.com/i/1005005972991902.html
Kalın sağlıcakla, seviyorum bu forumu