Simulasyon icindemiyiz?

Status
Yeni mesajlara kapalıdır.
''rüya-gerçek ayırımı nasıl yapılır'' sorusunu da bi sorar mısın?
Rüya ve gerçek ayırımı yapmak, bazen zorlayıcı olabilir, ancak bazı ipuçları ve yöntemler bu konuda yardımcı olabilir:

1. **Fiziksel Duyular**: Gerçek hayatta, duyularımız (görme, işitme, dokunma, tatma, koku alma) daha keskin ve tutarlıdır. Rüyada bu duyular genellikle daha bulanık veya eksik olabilir.

2. **Mantık ve Tutarlılık**: Gerçek hayatta olaylar genellikle mantıklı ve tutarlıdır. Rüyalar ise çoğu zaman mantıksız ve tutarsızdır. Rüyanızda aniden yer değiştirmek veya tanımadığınız insanlarla etkileşimde bulunmak gibi durumlar sıkça görülür.

3. **Zaman ve Mekan**: Rüyalar genellikle zaman ve mekan algısını bozar. Örneğin, bir anda farklı bir yerde veya zamanda olabilirsiniz. Gerçek hayatta ise zaman ve mekan daha belirgindir.

4. **Duygusal Tepkiler**: Rüyalar genellikle yoğun duygusal tepkiler içerir. Eğer bir durum karşısında aşırı korku, mutluluk veya kaygı hissediyorsanız, bu muhtemelen bir rüya olabilir.

5. **Gerçeklik Kontrolü**: Rüya görme sırasında gerçeklik kontrolü yapmak, rüya ve gerçek arasındaki farkı anlamaya yardımcı olabilir. Örneğin, bir metni okumak veya saatinize bakmak gibi basit eylemler yaparak, eğer metin değişiyorsa veya saat sürekli farklı bir zaman gösteriyorsa, bu bir rüya olduğunu gösterebilir.

6. **Rüya Günlüğü**: Rüyalarınızı yazmak, onları daha iyi anlamanıza ve rüya ile gerçek arasındaki farkı ayırt etmenize yardımcı olabilir.

Bu yöntemler, rüya ve gerçek arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olabilir, ancak her bireyin deneyimi farklıdır. Rüya görme ve gerçeklik algısı kişiden kişiye değişebilir.

duck ai mini gpt4 böyle cevap verdi.
4 adet farklı yapay zeka var orada.

Mixtral 8x7B isimli açık kaynak yapay zeka ise ''rüya-gerçek ayırımı nasıl yapılır'' sorusuna farklı cevap verdi.

Rüya gerçek ayrımı yapmak, rüyalarınızı anlama ve anlamlandırma araçlarını kullanarak gerçek yaşamınızla ilgili olup olmadığını belirlemenin bir yoludur. Ancak, rüyalar genellikle simgeler ve sembollerle ifade edilmiş olabilir, bu nedenle doğrudan gerçek yaşamınızı temsil edebilirler, fakat bu durum genellikle olmayacaktır.

Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Rüyanızı ayrıntılı olarak hatırlayın ve not edin.
2. Rüyanızın tüm ayrıntılarını ve olaylarını yazın.
3. Anlamlandırma araçlarını kullanarak, rüyanızın simgollerini ve sembollerini analiz edin.
4. Simgoller ve sembollerden gerçek yaşam ya da kendinizle ilgili anlamlar çıkarmaya çalışın.
5. Rüyanızın gerçek yaşamınızla ilgili olup olmadığını belirlemeye çalışın.

Not: Rüya ayrımı, psikolojide uzmanlarla yapılması tavsiye edilir. Bu, uzmanların tercih ettiği yöntemleri ve deneyimlerini kullanarak daha doğru ve etkili sonuçlar elde edebilmeniz sağlar.

Ayrıca, rüyalarınızın gerçek yaşamınızla ilgili olup olmadığını belirlemenin başka bir yolu, günlük yaşamınızda yaşadığınız olayları ve duyguyu analiz etmektir. Örneğin, rüyanızda sık sık ağaçlar görünüyorsa, günlük yaşamınızda doğal ürünlerle ilgili düşünceleriniz veya işleyişleriniz olabilir.

Rüya ayrımı, psikolojik sağlığınızı ve rüyalarınızın anlamlarını anlamanıza yardımcı olabilir, ancak rüyalarınızın doğrudan gerçek yaşamınızı temsil ettiğini söyleyebilirsiniz.

Simulasyon icinde, simulasyon da olabilir :gulus2:

Insanin inanma ihtiyaci sinir tanimiyor, ama bazi seyler sirf inat yuzunden cikmis gibi. Simulasyon da bence inat yuzunden cikmis durumda.

Ay ikiye yarildi dense , o bir simulasyondu denilebilir, zemzem suyunun kaynagi nerde desen, o da simulasyon, havada duran tas i gostersen e bak o da simualsyon, inanilmaz olaylar yasandiginda dahi, e bak nediyoruz hepsi birer simulasyon denecek, ne dicen, "eyvallah abicim eyvallah".

Asla suphem yok elbette ama, mantik cercevesinden yaklasirsam,
benim islam inancim yanlis ise, kaybedecek neyim var?, ama dogruysa, seni simulasyon felsefesi kurtarabilecek mi?. :popcorn1:

Son düzenleme:
dejavu lar simülasyonun bug ı (kaynak: matrix). bir görüşe göre de kuantum fiziğindeki anormallikler simülasyonda yaşadığımızın kanıtıymış. dini görüşe ters birşey yok aslında sim. teorisinde, birçok din yaşadığımız hayatın bir rüya olduğunu söylüyor.

Son düzenleme:
Benim inandigim Allahin, gucu simulasyon yapmaya fazlasiyla yeter.

Simulasyon icin gerekli gucun kudretin buyuklugunu hayal etmeye calisirsaniz Allah inanci daha da artabilir.

Simulasyon teorisi bana su acidan cok mantikli geliyor.

Yaratici evreni yoktan var etti ise, mevcut bilgilerimiz isiginda da madde yoktan varedilemeyecegine gore yoktan varolus simulasyonda mumkundur.

Kutsal yazilarda hayatin ruyaya benzetilmesi de cabasi.

Bilgi depolanıp değerlendirilmesiyle bilinç aynı şey değil.
Pr. Dr. İsmail Hakkı abimize göre beyinin bilgi depolama kapasitesi Na-
mütenahi (Sınırsız-Sonsuz) ve ayrıca bilgi beynin her hücresine depolanıyor.
Tek bir nöron bile beyne yazılan tüm bilgileri içerir diyor.

O halde biliç nedir ona bakmak lazım.

Benim inandigim Allahin, gucu simulasyon yapmaya fazlasiyla yeter.

Simulasyon icin gerekli gucun kudretin buyuklugunu hayal etmeye calisirsaniz Allah inanci daha da artabilir.

Simulasyon teorisi bana su acidan cok mantikli geliyor.

Yaratici evreni yoktan var etti ise, mevcut bilgilerimiz isiginda da madde yoktan varedilemeyecegine gore yoktan varolus simulasyonda mumkundur.

Kutsal yazilarda hayatin ruyaya benzetilmesi de cabasi.
Gerçeği dururken neden simulasyona ihtiyaç duyulsunki.
Nasıl olsa tekrar tekrar yaratabileceği gibi yaratmasınında sınırı yoktur.
Allahın evreni yaratması bizim maddi evren algılarımızla değerlendirilemez.
Allaha ve kitabına inanılıyorsa onun gereğince cinlere de bir yer açmak gerekirki madde bile değiller.
Ancak bu kainata mahkum oldukları kesindir tıpkı biz insanlar gibi.

Zaman bile yaratıcının yarattığı ve sadece maddi evreni kainatın içindekileri bağladığını düşününce zamansız bir yapıyı tahayyül etmekten bile uzağızki yaratıcı yarattıklarıyla kendini bağlamaz.

Çok uzatmadan şunu ekleyeyimki yoktan war eden sadece yaratıcı ise bu evrenin her türlü kuralını kanununu enerjisinin yapılanmasını da kuran o dur.
Kimse suyun 4 derecenin altında yeniden genleşmesini izah edemez. Hiç bir maddi davranışa denk olmayan farklı bir yasayla çalışır su.
Biz izahtan çok çok uzağız ki kalkmışız simulasyonuz gibi absürd bir tartışmanın içine yapay zekayla iteleniyoruz.

@Dede Simulasyonda da kendimizi gercek saniriz. Elimize igne batar canimiz acir. Bunun da simulasyonu olur.

@Haze

Dunya hayatinin gecici ve yaniltici olmasi ile ruya benzetimi cok ters seyler degil. Kuran ayetlerinin aciklamalarinda o kadar zorlamali aciklamalar oluyor ki bu benzetim masum bir benzetim.

Onlar (dünyada) sadece bir akşam ya da kuşluk vakti kadar kaldıklarını sanırlar."

bütün forum üyeleri aynı rüya içinde ve birbirimizle iletişim kuruyoruz öyle mi?

özgür irade diye bi şey yok o zaman.

Bilgi depolanıp değerlendirilmesiyle bilinç aynı şey değil.
Pr. Dr. İsmail Hakkı abimize göre beyinin bilgi depolama kapasitesi Na-
mütenahi (Sınırsız-Sonsuz) ve ayrıca bilgi beynin her hücresine depolanıyor.
Tek bir nöron bile beyne yazılan tüm bilgileri içerir diyor.

O halde biliç nedir ona bakmak lazım.
Prof da olsa işkembeden sallayabiliyor insan demek ki. Tek bir nöronda beyne yazılan tüm bilgilerin olduğunu söylemek, delil de yoksa cennetin gökte olduğunu söylemekten farksız. Beyin hasar aldığı zaman zeka, davranış, hafıza gibi akılla ilgili şeylerin değiştiğinin delilleri var. Ruh denen şeyin beynin fiziki varlığının dışında ve ondan bağımsız olduğunu gösteren delil yok. Buna rağmen aksine deliller çok.

Bu konuların çıkmaza girdiği noktalar, bilinç, özgür irade, ruh ve tin eğer skalayı insandan çıkarırsak kader de buna eklenebilir. Dinler dahi bu konuları birbirleri ile çeliştirmeden anlatamıyor. Ya bir reddiye ile başlıyor ya da öncül bir şart koşuyor.

soyle bir senaryo olsa, olumcul bir hastaligi olan bir x kisinin tum fiziksel ve ruhsal ozelliklerini rahatsizlik haric t=0 aninda kopyalayabilsek ve sonra hasta olan x kisisine ve saglikli yeni kopya ya soyle bir soru sorsak, hasta olan kopyani yok etmemiz gerekiyor ne dersin, ama denekler kimin hasta oldugunu bilmeyecek, sonrada gercekten hasta olani aciklasak ve ayni soruyu deneklere sorsak bu kez cevap ne olurdu,
kim benliginden vazgecerdi, kim fedakarlik yapardi, bu soruyu bir makinaya sorsak ne der acaba?

@Dede Simulasyonda da kendimizi gercek saniriz. Elimize igne batar canimiz acir. Bunun da simulasyonu olur.

@Haze

Dunya hayatinin gecici ve yaniltici olmasi ile ruya benzetimi cok ters seyler degil. Kuran ayetlerinin aciklamalarinda o kadar zorlamali aciklamalar oluyor ki bu benzetim masum bir benzetim.

Onlar (dünyada) sadece bir akşam ya da kuşluk vakti kadar kaldıklarını sanırlar."
Söylediğimi tekrar ediyorum.
Yaratıcı gerçeği dururken simulasyona neden ihtiyaç duysun.
Sonuçta suç ve ceza gibi kavramları da yanına koyduğunda "Allah en adil olandır" kavramı ile çelişir.
Yargılama kavramı tepe taklak olur.
Bir gerçekliği yaratıp onun sonucu olan bilinci başka bir gerçekliğe nakletmek çok daha adil değilmi.?
Kavramlar ve sonuçlar yerine tam olarak oturmuş olur böylece.

Prof da olsa işkembeden sallayabiliyor insan demek ki. Tek bir nöronda beyne yazılan tüm bilgilerin olduğunu söylemek, delil de yoksa cennetin gökte olduğunu söylemekten farksız. Beyin hasar aldığı zaman zeka, davranış, hafıza gibi akılla ilgili şeylerin değiştiğinin delilleri var. Ruh denen şeyin beynin fiziki varlığının dışında ve ondan bağımsız olduğunu gösteren delil yok. Buna rağmen aksine deliller çok.
Profun söylemlerinin tamamına bir bakman lazım ilgili söylemini belki tam çevirememiş olabilirim.
Kendisi Çok ünlü beyin cerrahı ve hafıza bilinç konusunda çokça deneyimleri war ameliyat ettiği hastalarla.

Ancak bir fotoğraf düşünki özel bir projeksiyona koyuyorsun ve dehşetli bir rezulasyonla perdeye yansıyan devasa bir görüntü çıkıyor.
Fotoğrafı kırpıp 2 ye bölüyorsun rezulasyon düştüğü gibi perdedeki kapladığı alanda küçülüyor.
1 mm² boyutunda bir parçasını alıyorsun projektöre koyuyorsun ve aynı resmi görüyorsun sadece boyutları küçülmüş ve rezulasyon kabbalaşmış olarak.

Mantığına yatarmı böylesi?

Gerceklik simulasyonun icinde de var. Simulasyon icinde serbestsin. Suc da isleyebilirsin, ibadet de edebilirsin.

Yaraticinin ne yaptigina neden yaptigina akil ermez ki. Kuran'da da hic bir detaya yer verilmiyor.
Yaratici simulasyon yapmaktan aciz mi?

Ben sizi camurdan/toprak ve sudan yarattim demesi ile ;

Birisi comlek ustasinin yaptigi gibi camura sekil verip bir nesne/insan yapmak anlar,
Bir digeri toprak icindeki elementlerle suyla bir nesne/insan yaptigini anlar,
Bir digeri camur birikintisine ol dedim, tek hucreli oldu, o evrimlesti, evrimlesti nihayetinde insan oldu der.

Bildigimiz tek sey Adem AS'in camurdan yaratildigi.

Kuran bunlardan birisini net olarak isaret etmedigi icin biz ancak dusunur ve yorum yapariz.
Zaten aklinizi kullanin diyor.

Bakara Suresi, 164. Ayet
Ankebut Suresi, 35. Ayet
Yunus Suresi, 100. Ayet
Zümer Suresi, 9. Ayet

Status
Yeni mesajlara kapalıdır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back