SMPS güç kaynağı (HP yazıcı)

safasafa

Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba,

Elimde HP tanklı yazıcıya ait smps güç kaynağı var hiç çıkış voltajı yoktu.
SMPS güç kaynaklarını öğrenmeye çalıştığımdan adaptör, led trafo vs elime geçtikçe tamir etmeye çalışıyorum.
O yüzden bunun da içini açtım girişteki 5amper sigorta vardı patlamıştı. 1.2amper smd köprü diyot vardı o da arızalıydı.
Bu parçaları devreden söktüm. Köprü diyotun olması gereken yerde + ve - bacaklarında hala kısa devre görünüyordu.
Yolu takip ettim N tipi mosfette de kısa devre görünüyordu onu da söktüm şimdi tamam herhalde dedim ama kısa devre kart üzerinde gitmedi.
Sonra diğer parçalardan şüphelenip onları da kontrol ettim hatta resimlerde sarı kutu ile işaretlediğim parçaları devreden söktüm ancak kısa devre bir türlü gitmedi. En son trafoyu da söktüm o zaman kısa devre gitti.
Osiloskop olmadığı için trafo sağlam mı kontrol edemiyorum ancak atladığım bilmediğim başka bir şey var mı yardımcı olabilir misiniz?

Ekler

• 1761820085584.jpg
    1761820085584.jpg
    638.4 KB · Görüntüleme: 31
  • 1761820085603.jpg
    1761820085603.jpg
    728.9 KB · Görüntüleme: 31
  • 1761830522690.jpg
    1761830522690.jpg
    511.6 KB · Görüntüleme: 35
  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    244.4 KB · Görüntüleme: 32
ölçümü nasıl yapıyorsun bilmiyorum ama trafonun üzerinden direkt ölçersen kısa devre-çok düşük empedans görmen normal. fakat köprü diyot çıkışında mosfet sökülü olduğu halde kısa devre görüyorsan o zaman başka bir sorun vardır.

Kopru diyodun cikisinda kisa devre gormemelisin.
Mos sokulu iken orta bacak diger bacaklarla kisa devre gostermemeli.
MOS Source bacagi ile kopru diyodun eksi bacagi arasindaki olcumde kisadevreye yakin bir direnc okumalisin.

Bu dediklerimi dogrulamiyorsan halen arizali bir seyler var demektir.

Genelde bahsettigin malzemeler arizalandiginda SMPS cipi de hasar gorur. Bu nedenle 220v tarafindan hic enerji vermeyip cipe harici besleme verip test etme olanaklarini arastir.

ESR ölçümü yapan bir cihazınız varsa tüm kapasitörlerin ESR değerlerini ölçmenizi tavsiye ederim. Bu SMPS cihazlarında ESR yükselmiş kapasitörlerde sorun çıkarıyor. Ayrıca bu kadar patlama olan bir devrede smd tipteki transistörlerin hepsini değiştirirdim. Ölçmezdim bile.

ESR ölçümü yapan cihaz yok maalesef ancak smd kondansatörleri dirençleri diyotları hepsini söktüm bu kısa devre gitmedi. Entegreyi de söktüm hatta hala aynı. Trafoyu tekrar söktüm. Sökünce kısa devre kalkıyor heryerden. Trafonun resmini koyuyorum. Alttaki 4 bacak arasında kısa devre çıkıyor. Omaj yaklaşık 0,5ohm. Ustteki 2 bacak arasında da 0,5ohm çıkıyor. Trafo arızalı ise tamiri ya muadili bulmak mümkün değil sanırım. Bacakların yerleşimi olarak biraz değişik duruyor çünkü.

Ekler

• 1761918535263.jpg
    1761918535263.jpg
    187.1 KB · Görüntüleme: 11
Sökülebiliyorsa hocam tamiri çok basittir. Kısa devre olmasındaki muhtemel sebep bakır sargının kaplamasının yanması olabilir ve yatılım bozulduğundan kısa devreye düşmüştür. Kısa devreye düşüncede o patlamalar meydana gelmiştir. Eğer koku varsa o yanık kokusu dediğimiz koku söküp yeniden sarabilirsin hocam. Ayrıca sökülen bakırları yeniden kaplayıp tekrar da sarabilirsin.
Eğer sökecek ve tamir edecekseniz sargıların söküm yönüyle tekrar sarmanız ve sargı sarım yönlerini karıştırmamanız elzemdir.

Forum istatistikleri

Konular
8,457
Üyeler
3,352
Son üye
mustafakabadayı

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back